АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пристрої для виконання робіт на висоті

Читайте также:
  1. II Перелік лабораторних та практичних робіт
  2. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  3. IX. Перепишіть і зробіть письмовий переклад українською мовою наступного тексту.
  4. K вн – середній коефіцієнт виконання норм вироблення всіма робітниками, що обслуговуються.
  5. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  6. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  7. Алгоритм виконання курсової роботи
  8. Алгоритм виконання маніпуляції
  9. Алгоритм виконання маніпуляції
  10. Алгоритм виконання роботи
  11. Алгоритми виконання команд
  12. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції

Внутрішні малярні ро­боти на висоті до 4 м виконують з козлів, інвен­тарних столиків, а у ви­няткових випадках при не­великих обсягах ремонт­них робіт з розсувних дра­бин або драбин. Зовнішні і внутрішні роботи на ви­соті понад 4 м виконують з колисок, пересувних вишок або риштувань. З риштувань працюють тільки в тих випадках, якщо вони були встанов­лені для штукатурних або інших видів робіт, оскільки ста­вити їх лише для малярних робіт недоцільно.

Дерев'яні козли заввишки 90—120 см (залежно від висоти приміщення) виготовляють із соснових дощок і застосовують при невеликих обсягах малярних робіт. У масовому будівництві користуються металевими інвентарними столиками.

Пересувний різна висотний столик виго­товляють з труб або кутникової сталі. Він складається з чотиристоякового опорного каркаса, драбини і дерев'яного настилу. У кожній конструкції столика перед­бачено піднімання настилу за рахунок висувних стояків, які переміщують уздовж нерухомих стояків і закріплюють штирями або спеціальними затискними гвинтами на потрі­бній висоті (від 0,7 до 1,7—2,5 м). Як настил використо­вують інвентарний дерев'яний щит розміром від 60x120 до 80x160 см. Для влаштування штукатурного помосту водночас встановлюють кілька столиків на певній відстані один від одного, а прольоти між ними перекривають інвентарними щитами.

Двовисотний столик складається з опор­ного каркасу, драбини, захисних засобів (поручнів), настилу і полиці для розміщення пристроїв та інструменту. Столик призначений для виконання опоряджувальних ро­біт в приміщеннях заввишки 2.5—2,7 м. Конструкція його дає змогу фіксувати положення настилу на двох рівнях 0,7 і 0,9 м. Робоча площадка столика має розмір 60 X 100 см, маса його становить 22 кг.

Універсальний столик складається з чотиристоякового прямого опорного каркасу, різновисотного опорного каркасу, драбини, настил і полиці. Столик призначений для виконання опоряджувальних робіт в приміщеннях заввишки 2,5—2,7 м, а також у сходових клітках. Конструкція його дає змогу фіксувати положення настилу у двох рівнях. Працюючи у звичайному примі­щенні, настил можна встановити на висоті 0,7 або 0,9 м. Для роботи на сходовій клітці до столика приєднують різновисотний опорний каркас, обладнаний підкосом. При такому положенні столика настил можна встановити на висоті 0,75 або 0,95 м. Робоча площадка столика стано­вить 60x100 см, маса його — 24 кг.

Розсувні драбини виготовляють з деревини або металевих труб діаметром 22,5 мм. Дерев'яна розсув­на драбина складається з двох драбин, з'єднаних у верх­ній частині спеціальним металевим шарніром, який фіксує П положення при максимальному розсуванні і застерігає від самовільного розсування. Якщо шарніра немає, то робоче положення розсувної драбини фіксується двома металевими гачками завдовжки 70—100 см. Висота розсувної драбини становить 2,0—2,8 м.

Для роботи у низьких приміщеннях краще застосову­вати металеві розсувні драбини, обладнані фіксуючім пристроєм і полицею, які у неробочому стані легко складаються. Укладаючи на них інвентарні щити або дошки, можна робити легкі риштування.

Для виконання дрібних ремонтних робіт використову­ють приставні драбини різної довжини. Щоб запобігти ковзанню драбини під час роботи, її кінці обмотують ганчірками або прибивають гумові пластинки.

Колиски застосовують при фарбуванні фасадів будин­ків. За принципом переміщення вони бувають самопідій­мальні, обладнані електролебідками, та такі, які підніма­ють за допомогою лебідок, встановлених на землі. Самопі­діймальні колиски різних марок Л ОС-100-120, ЛС-80-250, ЛЭ-30-250, ЛП-11М, ТП-11 тощо відрізняються одна від одної габаритними розмірами та тонажністю.

Зручна в експлуатації самопідіймальна колиска ТП-11 призначена для піднімання двох робітників і і00 кг вантажу на висоту до 100 м. Робоча площадка колиски розміром 0,97X4,4 м витримує навантаження до 300 кг. Колиска складається з металевого каркасу з поручнями 3, двох електролебідок 2, суцільного метале­вого настилу 4 із захисним бортом 5 завширшки 15 см. Піднімають колиску за допомогою двох сталевих тросів, які перекидаються через блоки, розміщені на кінцях кон­сольних балок, що закріплюються на даху або горищному перекритті. Після включення лебідок в електромережу троси починають намотуватись на відповідні барабани лебідок і піднімають колиску. При переключенні лебідки на зворотний рух троси розмотуються і колиска опус­кається.

Для виконання дрібних ремонтних робіт на фасадах будинків і фарбування ринв застосовують одномісну само­підіймальну колиску Л ОС-100—120 (рис. 52,6). Вона складається з металевого каркаса 1, електролебідки 2, суцільного металевого настилу 4 з захисним бортом 5 15 см завширшки. Колиска призначена для піднімання одного робітника і 20 кг вантажу на висоту до 100 м. Піднімається колиска за допомогою одного троса.

Пересувні вишки бувають самопідіймальні та збірно-розбірні, їх використовують для фарбування фасадів три-, чотириповерхових будинків і для робіт всередині будівель.

Пересувна, самопідіймальна вишка ВО-10,6—12 складається з двох колон 2, двох візків та робочої платформи 3. Платформа за допомогою лебідки з електроприводом пересувається вздовж колон як на­прямних з відмітки 1,25 до 10,6 м і може зупинятись на різних висотах у цих межах. Розмір робочої площадки платформи становить 2X4 м. Переміщення платформи здійснюється з пульта управління, що міститься на ній. Якщо електроенергії немає, то платформа пересувається за допомогою ручного привода лебідки, обладнаного поряд з електричним. Вишка спирається на чотири колеса з гумовими ободами.

На нове місце роботи у межах одного будинку вишку пересувають вручну, попередньо опустивши платформу до нижньої відмітки 1,25 м. Максимально допустиме наван­таження на платформу 500 кг.

Пересувна збірно-розбірна вишка дає змогу виконувати опоряджу­вальні роботи на висоті до 6 м. Вона складається з ме­талевого збірного каркаса 6, що спирається на чотири ко­леса, драбини 7, захисного поручня 4 та дерев'яного на­стилу 5. На робочому місці вишку збирають із окремих секцій, нарощуючи їх до по­трібної висоти. Розмір робо­чої площадки вишки стано­вить 2X2 м; максимально допустиме навантаження — 200 кг.

У межах приміщення або фасаду будинку вишку пере­сувають вручну.

Інвентарні риштування бу­вають дерев'яні, трубчасті, струнні (підвісні) тощо.

Трубчасті безболтові риш­тування застосову­ють для штукатурення фа­садів будинків заввишки до 40 м. Вони складаються з опор, прогонів, поперечок, по­ручнів та дерев'яного насти­лу. До кінців прогонів і по­перечок приварено гачки, а вздовж опор на відстані 2 м один від одного — спеціальні патрубки. Під час монтажу риштувань гачок прогону вставляють у патрубок опо­ри. Опори встановлюють вздовж стіни на відстані 2 м одна від одної.

Башмаки опор спираються на дерев'яні підкладки, підмощені під кожну пару опор. Риштування завширшки 2 м прикріплюють до стін гачками, які встановлюють в петлі анкерних болтів, заздалегідь закріплених у стіні.

На прогони укладають інвентарні дерев'яні щити. На­стили риштувань обгороджують інвентарним поручнем заввишки не менш як 1 м, у нижній частині якого закріп­люють бортову дошку. Окремі яруси риштувань сполуча­ють сходами.

Підвісні (струнні) риштування підвішують до металевих або дерев'яних консольних балок, які закрі­плюють під дахом. Струни риштувань складаються з окремих ланок завдовжки 4 м кожна. До струн приварені спеціальні гачки, в які закладають прогони настилу, по­ручні та бортову дошку. Відстань між струнами вздовж стіни становить 2,5—4,0 м; ширина настилу — 2,0—2,5 м. Щоб риштування не розгойдувались, їх у деяких місцях прикріплюють до стіни спеціальними жорсткими стяж­ками.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)