АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Значення життя і кар'єри

КОНТРОЛЬНА РОБОТА З КУРСУ «САМОМЕНЕДЖМЕНТ»

САМОРОЗВИТОК МЕНЕДЖЕРА

Саморозвиток виступає як логічний елемент процесу самоменеджменту ділової кар'єри. Самооцінка власних якостей і порівняння їх з моделлю ділової людини дозволили вам оцінити не тільки сильні сторони, на які ви будете спиратися в своїй кар'єрі, але і слабкі, над розвитком яких для досягнення успіху маєте ще попрацювати.

Практикум-4 покликаний допомогти вам у визначенні орієнтирів саморозвитку, тобто виборі цілей свого розвитку і відповідно напрямів роботи щодо самовдосконалення розвитку своїх особистісних якостей в залежності від віку, визначенню своїх здібностей до саморозвитку, оволодіння методиками саморозвитку деяких своїх властивостей і здібностей. Тому в структуру Практикуму включені як практичні і методичні поради по саморозвитку, так і тести-тренінги щодо вироблення та розвитку конкретних ділових якостей.

У Практикумі-4 не ставиться мета представити вичерпний набір методик саморозвитку (це і неможливо в рамках одного видання), а його задача полягає в тому, щоб допомогти вам самому визначити поле свого розвитку, підібрати засоби-методики роботи на цьому полі, пересвідчитися, що це вам під силу, спонукати вас зробити перші кроки в цьому напрямі.

Логіка задач Практикуму визначає послідовність в розкритті його змісту:

спочатку декілька сентенцій про значення людського життя і цілі саморозвитку;

потім інформація про розвиток типів особистості відповідно до віку і поради відносно розвитку вашого типу особистості;

далі визначення своїх здібностей до саморозвитку по тестовій методиці;

після цього методичні і практичні поради щодо саморозвитку з урахуванням ваших здібностей;

в завершення тести-тренінги щодо саморозвитку деяких ділових властивостей і здібностей.

Значення життя і кар'єри

Інтерес до сутності життя, його пошук і реалізація, як стверджує Віктор Франкл, є природжена мотиваційна тенденція, що властива всім людям і є основним двигуном поведінки і розвитку особистості. Сутність життя доступна кожній людині, яка не винаходить його, а знаходить в світі, відповідаючи на поставлені життям питання своїми діями, прагненням до саморозвитку, самоактуалізації. Це прагнення закладене в людині від природи. Подібно всьому живому, яке видозмінюється, проходячи різні стадії в своєму розвитку, людина також прагне як би перерости, вийти за рамки самого себе, стати значнішим, кращим.

Зростаюча особистість - це особистість, що змінюється, здатна розширити власний досвід, постійно направлена на розкриття і розуміння своїх індивідуальних можливостей, пошуки сутності і призначення свого існування в цьому світі.

Зазначимо, що пошук сутності життя, прагнення до самореалізації надихає розуміння особистості як живої, багаторівневої, відкритої соціальної системи, ідея якої є складовою частиною адаптивно-розвиваючої концепції кар'єри. До того ж прагнення до успіху виступає в якості сутнісноутворюючої цінності, оскільки містить в собі, по В. Франклу, основні групи позитивних сутностей-цінностей: цінності творчості, переживання і відносин.

Дійсно, цінності творчості реалізовуються передусім через трудову діяльність людини. Привносячи в цю діяльність певне особистісне значення, вибираючи роботу у відповідності зі своїм покликанням (відповідно до свого типу особистості), людина в прагненні до успіху виражає в ній свої цінності, здібності та індивідуальні особливості.

Цінності, що реалізовуються в переживаннях, виявляються в чутливості людини до різних явищ навколишнього світу, чи то люди, природа, твори мистецтва. Просування на шляху успіху розширює, на наш погляд, можливості для реалізації і цієї групи цінностей.

У повній мірі це торкається і групи цінностей, пов'язаних з реакцією людини на обмеження її можливостей, коли вона опиняється під владою обставин, які не може змінити. Адже відвертість людини як системи передбачає постійну взаємодію її з навколишнім середовищем. А адаптивно-розвиваючий механізм такої взаємодії є засобом реалізації даної групи цінностей.

Таким чином, вибір свого життєвого шляху, відповідного покликанню (вибір кар'єри), носить сутнісноутворюючий характер, а реалізація індивідуальної ділової кар'єри виступає найважливішим елементом самореалізації і саморозвитку людини.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)