АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ваша допоміжна функція

Читайте также:
  1. Допоміжна
  2. Допоміжна
  3. Допоміжна
  4. Допоміжна
  5. Допоміжна
  6. Законодавча функція Верховної Ради України
  7. Маркетинг як функція підприємства
  8. Оцінна функція
  9. Пізнавальна функція
  10. Повна функція управління
  11. Рекреаційно-оздоровча функція

Допоміжна функція врівноважує основну. Це "помічник капітана", противага, кращий актор на другі ролі, не зірка, але без нього не можна обійтися. Як ми вже відмічали, допоміжна функція означає абсолютно інший процес, ніж основна.

Якщо вашою основною функцією є сенсорика або інтуїція (спосіб сприйняття інформації), то допоміжною функцією повинна бути раціональність або ірраціональність (спосіб прийняття рішень). Домінантні сенсорики і домінантні інтуітиви вважають за краще приділяти більше часу збору інформації, чим прийняттю рішень. Якщо ви домінантний сенсорик, тобто ризик, що ви будете тільки збирати відомості, так і не вирішивши прийти до якого-небудь висновку. Якщо ви домінантний інтуітив, то можете так захопитися розглядом різноманітних можливостей, що так і не зважитеся на які-небудь дії. Ось де важлива роль допоміжної функції. Як "помічник капітана" вона спонукає вас ухвалити рішення, засноване на зібраній інформації.

Більшість людей володіють відносно сильною допоміжною функцією, але іноді зустрічаються домінантні сенсорики або домінантні інтуітиви, які не спроможні перейти від збору інформації до прийняття рішень. Такі люди вічно відтягають прийняття рішень, хронічно повільні або хворобливо нерішучі. Ось чому сильна допоміжна функція має таке важливе значення.

Якщо ваша основна функція раціональність або ірраціональність (тобто функції прийняття рішень), то допоміжною функцією буде сенсорика або інтуїція (функції сприйняття інформації). Домінантні раціонали і домінантні ірраціонали за природою приділяють більше уваги прийняттю рішень. Якщо ви домінантний раціонал, то схильні все піддавати аналізу і критиці. Якщо ви домінантний ірраіонал, то вважаєте за краще визначати свою думку або відношення до будь-якого питання. І знову допоміжна функція допомагає зрівноважити основну, в цьому випадку підштовхуючи вас зібрати побільше фактів, перш ніж винести своє рішення.

Іноді зустрічаються домінантні раціонали або домінантні ірраціонали, у яких допоміжна функція слабо розвинена. Таким людям кортить швидше ухвалити рішення, вони не в змозі задуматися над тим, чи мають в своєму розпорядженні всю необхідну інформацію. Вони схильні до упертості, обмеженості, консерватизму незалежно від того, засновані їх думки на загальних принципах або на суб'єктивних цінностях.

З шістнадцяти типів особистості чотири є домінантними
сенсориками, чотири домінантними інтуітивами, чотири домінантними раціоналами і чотири домінантними ірраціоналами. Розглянемо кожну групу окремо.

Тип особистості: домінантні сенсорики

ІСРТ, ІСЦТ,ЕСРД, ЕСЦД

Домінантні сенсорики - суперсенсорики - передусім дивляться на факти і конкретику, яким довіряють більше усього. Однак домінантний сенсорик з'являється в чотирьох варіантах, і кожний з них по-своєму розпоряджається отриманими даними.

ІСРТ і ІСЦТ. Обидва типи особистості відносяться до домінантних сенсориків (віддають перевагу фактам), обидва інтроверти (віддають перевагу внутрішньому світу). Обидва типи особистості відрізняються схильністю до традицій, практичні, організовані. Однак допоміжна функція ІСРТ - раціональність. Це означає, що ІСРТ концентрують свою увагу на об'єктивних даних, збирають їх і піддають аналізу. ІСРТ відрізняються здоровим глуздом, діловитістю, не схильні до фантазій. Допоміжна функція ІСЦТ - ірраціональність. Це означає, що ІСЦТ цікавляться фактами, що безпосередньо стосуються людей, і в основі їх рішень лежать особисті, об'єктивні цінності, а також враховані почуття інших. ІСЦТ лояльні, терпимі, настроєні на те, щоб приносити користь навколишнім.

ЕСРД і ЕСЦД. Обидва типи особистості є домінантними сенсориками (віддають перевагу фактам), обидва екстраверти (концентрують свою увагу на конкретиці даної ситуації). Обидва типи особистості характеризуються гарною адаптованістю до змін, напористі і товариські. Оскільки допоміжна функція ЕСРД - раціональність, то люди цього типу цікавляться об'єктивною інформацією і підходять до прийняття рішень з логічних позицій. ЕСРД мають тенденцію до прагматизму, володіють даром переконання, мають різносторонні інтереси. Допоміжна функція ЕСЦД - ірраціональність. Це означає, що люди такого типу ухвалюють рішення, більше враховуючи інтереси інших. ЕСЦД товариські, вони володіють легким характером і схильні до колективних дій.

Тип особистості: домінантні інтуітиви

ІНРТ, ІНЦТ, ЕНРД, ЕНЦЦ

Домінантні інтуітиви - суперінтуітиви - всюди бачать приховану сутність. Подібно домінантним сенсорикам домінантні інтуітиви зустрічаються в чотирьох варіантах і розпоряджаються своїми перевагами по-різному.

ІНРТ і ІНЦТ. Обидва типи особистості є домінантними інту-
ітивами (бачать підоснову), обидва інтроверти (концентрують увагу
на внутрішньому світі). Люди, що відносяться до цих типів особистості, неабиякі, їм властива яскрава уява, сильний творчий початок. Однак допоміжною функцією ІНРТ є раціональність.
Це означає, що ІНРТ здатні виявити закономірність, сутність і
об'єктивно аналізувати дані. ІНРТ орієнтовані на логіку,
теоретичний і системний підхід до розв'язання проблем. Допоміжна
функція ІНЦТ - ірраціональність. Це означає, що ІНЦТ
бачать зв'язки і асоціації і аналізують інформацію з гуманістичних позицій. ІНЦТ схильні виявляти чуйність, вміють співпереживати,
співчувати і підходять до розгляду проблем в цілісному (глобальному) аспекті. Е НРД і ЕНЦД є домінантними інтуітивами (вловлюють приховану сутність) і екстравертами (володіють природженою здатністю бачити всілякі варіанти). Обидва типи особистості представляють людей творчих, чутливих, наділених багатою уявою. Допоміжна функція ЕНРД - раціональність. Це означає, що людям даного типу властивий логічний склад розуму. ЕНРД можуть бути гарними стратегами, вони люблять братися за рішення важких задач, займатися теорією. Допоміжна функція ЕНЦД - ірраціональність. Це означає, що вони уважні до людей, орієнтовані на людей. ЕНЦД - допитлива, доброзичлива і захоплива натура.

Тип особистості: домінантні раціонали

ІНРД, ІСРД, ЕНРТ, ЕСРТ

Домінантні раціонали - суперраціонали - володіють нестримним прагненням ухвалювати рішення, засновуючись на логіці. Однак всі чотири варіанти домінантних раціоналів підходять до аналізу проблем кожний по-своєму.

ІНРД і ІСРД є домінантними раціоналами (мислять логічно), а також інтровертами (користуються суб'єктивними критеріями в пізнанні світу). Люди, що належать до цих двох типів особистості, відрізняються незалежністю і здібністю до аналізу. Однак допоміжна функція ІНРД - інтуїція. Це означає, що люди даного типу вважають за краще мати справу з абстрактними поняттями і концепціями. Люди типу ІНРД оригінально мислять, схильні до умовивідних і теоретичних міркувань. Допоміжна функція ІСРД - сенсорика. Це означає, що люди такого типу проблемно орієнтовані. Вони схильні до практицизму, авантюризму і вільного образу життя.

ЕНРТ і ЕСРТ є домінантними сенсориками (мислять логічно), обидва екстраверти (прагнуть впливати на людей і події). Люди того і іншого типу рішучі і організовані. Але оскільки допоміжною функцією ЕНРТ є інтуїція, то люди, що належать до цього типу особистості, здатні бачити проблему загалом і перспективи на майбутнє. ЕНРТ схильні до теорій, критичного відношення до дійсності, дотримуються чіткого виконання тимчасового графіка. Допоміжна функція ЕСРТ - сенсорика. Це означає, що люди такого типу більше орієнтовані на конкретику і щохвилинні проблеми. Люди, що належать до типу ЕСРТ, схильні діяти ефективно, практично і усвідомлено.

Тип особистості: домінантні ірраціонали

ІСЦД, ІНЦД, ЕСЦТ, ЕНЦТ

Домінантні ірраціонали – суперірраціонали – рушимі сильним бажанням ухвалювати рішення, керуючись особистими, суб'єктивними цінностями. Ще раз хочемо підкреслити, що ця якість по-різному виявляється у всіх чотирьох типах домінантних ірраціоналів.

ІСЦД і ІНЦД є домінантними ірраціоналами (їм небайдуже, як їх рішення відіб'ються на інших людях), обидва інтроверти (орієнтовані на власну систему цінностей). Люди того і іншого типу відрізняються м'яким характером, вмінням пристосуватися до обставин, надійні. Однак допоміжною функцією ІСЦД є сенсорика, а це означає, що вони орієнтовані на конкретні факти. ІСЦД, як правило, скромні, спостережливі, довірливі. Допоміжна функція ІНЦД - інтуїція. Це означає, що люди такого типу орієнтовані на нові можливості для себе і для інших. ІНЦД вміють співчувати, співпереживати, віддані ідеї.

ЕСЦТ і ЕНЦТ є домінантними ірраціоналами (ухвалюють рішення, керуючись своїми особистими цінностями), обидва екстраверти (орієнтовані на навколишніх). Люди того і іншого типу лояльні, товариські, люблять знаходитися в центрі уваги. Однак допоміжна функція ЕСЦТ - сенсорика. Це означає, що в людях їх цікавлять зовнішні деталі, конкретні факти. ЕСЦТ можуть бути дотошні, послідовні, вони схильні підтримувати традиції. Допоміжна функція ЕНЦТ - інтуїція. Це означає, що їх увага зосереджена на потенціалі інших людей. ЕНЦТ схильні до ідеалізму, захопленості, володіють даром переконання.

Як на роботі використати свої сильні сторони і звести до мінімуму недоліки

Ваші найсильніші сторони відображені у вашій основній і допоміжній функціях. Але коли ви користуєтеся четвертою і до деякої міри третьою функцією, то відразу ж виявляєте свої слабкі місця. Ви повинні бути напоготові, це життєво необхідно. Якщо ви дієте відповідно до ваших природних (природжених) сильних сторін, то відчуваєте підйом, але якщо дієте зі своїх слабких позицій, ви відразу ж стаєте дуже вразливими і відчуваєте велике напруження.

Визначивши свої сильні сторони, ви отримаєте очевидні переваги. Якщо ви будете знати про свої таланти, то зможете шукати спосіб їх найбільш ефективного застосування. Ви придбаєте упевненість в майбутньому успіху, і вам буде легше вибрати собі таку роботу, яка була б цікава і приносила радість.

Очевидна практична користь і від визнання своїх слабких сторін - вони є у всіх. Знання своїх природжених недоліків допоможе вам уникати невигідних ситуацій або такої роботи, яка зробить вас заручником своїх самих слабких функцій. Коли ви знаєте, “де на полі лежать міни, то постараєтеся не наступати на них". Якщо все-таки не вдалося уникнути скрутної для вас ситуації, ви зможете, принаймні, виробити відповідний план дій, поки ще не втратили самовладання.

Коли нам доводиться дуже часто вдаватися до нашої четвертої функції або користуватися нею довгий час, ми починаємо відчувати стрес. Домінантні ірраціонали виглядають дуже блідо, коли від них вимагають виявити об'єктивність або діяти з позицій логіки (тобто користуватися функцією "раціональність"). Домінантні раціонали важче з усього розуміють почуття інших людей (тобто користуються функцією "ірраціональність"). Домінантні інтуітиви доходять до “умопомрачения”, коли їм доводиться мати справу з фактами і дрібними деталями (користуватися функцією "сенсорика"), а домінантні сенсорики губляться, коли вимушені відшукувати приховане значення речей (користуватися функцією "інтуїція").

Отже, ви вже уявляєте собі ієрархію функцій вашого типу особистості, а значить, підготовлені до розуміння того, як функції впливають на розвиток вашого типу особистості. Цей процес відбувається протягом всього вашого життя, і в результаті ви можете оволодіти всіма перевагами без виключення, навіть найбільш слабко вираженими, користуватися якими вам дуже важко. Цей процес відбувається природно, але на нього можна свідомо впливати.

Те, що тут називають повноцінним розвитком типу особистості, дозволяє вам з найбільшим успіхом користуватися своїми природженими здібностями, ухвалювати вірні рішення, а також застерігає вас від негативної дії властивих вашій натурі слабкостей.

Дехто полюбляє повторювати фразу: "Біда старіння в тому, що ви стаєте все більш схожими на самих себе". Незважаючи на те, що ми дорослішаємо і з плином часу змінюємося, ми не в силах змінити свій тип особистості. Ваші основна і допоміжна функції залишаються постійними. Однак всередині кожного типу особистості можливо - і не просто можливо, а бажано - всебічний розвиток.

До деякої міри тип особистості людини розвивається по стадіях, які можна розрахувати зазделегідь. Навіть якщо ви раніше нічого не чули про теорію типу особистості, ви не могли не помітити, що протягом життя ваші інтереси змінюються. Але коли ви до кінця зрозумієте, як розвивається тип особистості, то побачите, що ці зміни відбуваються не випадково. Дізнавшись, на якій стадії розвитку типу особистості ви знаходитеся, ви зможете визначити, якими функціями найкраще користуватися, причому в сорок два роки ви можете віддавати перевагу зовсім іншим функціям, чим в двадцять два. Ви також зрозумієте, чому заняття, які цілком задовольняли вас раніше, тепер перестали викликати позитивні емоції. Більш того ви зможете зазирнути в майбутнє і побачити, що чекає вас по мірі дорослішання і як можуть розширитися області вашої діяльності.

Автори методики ТАРТ виявили, що принципи розвитку типу особистості дуже добре допомагають розібратися в тому, які вимоги до роботи потрібно пред'являти зараз, а які можуть виникнути в майбутньому.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)