АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розвиток типу особистості

Читайте также:
  1. IV. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ
  2. А) людської особистості
  3. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  4. В другій половині ХХ ст. розвиток неомарксизму був стимульований низкою чинників об“єктивного характеру.
  5. Виникнення і розвиток економічної соціології
  6. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  7. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  8. Виникнення і розвиток теорії модернізації
  9. Виникнення й розвиток квантової фізики
  10. Виникнення та розвиток друкарства в Україні
  11. виникнення та розвиток парламенту в Англії
  12. Виникнення та розвиток страхової медицини в Україні.

Розвиток вашого типу особистості, згідно з методикою ТАРТ, відбувається фактично все життя і пов'язано передусім із зміною ієрархії функцій типу особистості. У понятті "функція" закладено розуміння самих сильних і самих слабких сторін характеру особистості. Незважаючи на те, що тип особистості визначається всіма чотирма перевагами, всередині одного типу особистості деякі з них виражені сильніше, а деякі - слабше. Якщо ви хочете виявити себе на роботі з кращої сторони, має значення більш вірніше визначити, якими перевагами вам користуватися легше.

Ви повинні пам'ятати і те, що сенсорика та інтуїція - способи сприйняття інформації, а раціональність та ірраціональність - способи прийняття рішень. Ці чотири переваги відповідають двом середнім літерам коду вашого типу особистості. Їх називають функціями. Функції складають ядро типу особистості. Далі пояснюється, чому це так.

 

(Е) Екстраверсія ______________________ Інтроверсія (І)

 

Функції (С) Сенсорика ____________________ Інтуїція (І) (Р) Раціональність ____________________ Ірраціональність (Ц)  

(Т) Статика ____________________ Динаміка (Д)

 

Кожний тип особистості характеризується ієрархією функцій. Згідно з цією ієрархією всі ваші функції можна розмістити на шкалі - від самих сильних до самих слабких. Незважаючи на те, що ви стаєте старшими, змінюєтеся, згодом розвиваєте свої здібності, ієрархія функцій залишається незмінною протягом всього вашого життя.

Ієрархія функцій не торкається всіх ваших переваг (всіх літер вашого коду особистості). Вона торкається тільки функцій, тобто двох середніх букв вашого коду. Оскільки людина в якійсь мірі користується всіма чотирма функціями, ієрархія функцій визначає як ті функції, якими вона користується частіше і легше усього (це переваги, виражені літерами вашого коду особистості), так і ті, якими вона користується набагато рідше (це літери, які не попали в код типу особистості).

Для кожного типу особистості існує одна функція, яка для даного типу має основне значення так би мовити, “капітан корабля”. Її називають домінантною функцією, тобто основною. Будь-яка з чотирьох функцій (сенсорика, інтуїція, раціональність, ірраціональність) може бути основною, але для кожного типу особистості існує тільки одна основна функція, і вона завжди залишається такою.

Наступна функція в ієрархії - "помічник капітана" - називається допоміжною функцією. У кожному типі особистості існує тільки одна допоміжна функція, і її розташування ніколи не змінюється.

Основну і допоміжну функції характеризує те, як ви сприймаєте інформацію (сенсорика або інтуїція) і як підходите до прийняття рішень (раціональність або ірраціональність). Незважаючи на те, що кожний з нас не обмежується якимсь одним способом (тобто і сприймає інформацію, і ухвалює рішення), основна і допоміжна функції ніколи не означають один і той самий процес. Якщо ваша основна функція - це функція сприйняття інформації, то вашою допоміжною функцією буде функція прийняття рішень, і навпаки.

Третя функція в ієрархії завжди протилежна допоміжної, а четверта - протилежна основної. У якомусь значенні це ваша основна функція зі знаком "мінус". Оскільки основна функція означає саме сильну перевагу вашого типу особистості, то четверта функція означає її протилежність, тобто ваше найслабше місце. Четверту функцію іноді називають нижчою і абсолютно справедливо. Отже: 1 - основна функція; 2 - допоміжна функція; 3 - третя функція (протилежна 2); 4 - четверта функція (протилежна 1).

Коли командні функції виконують основна і допоміжна - у вас все виходить добре. Коли ж ці позиції займають третя і особливо четверта функції - це все одно, що діти, які перелізли на передні сидіння і намагаються управляти машиною (що неминуче закінчується катастрофою).

Як зрозуміти, які функції командні, які допоміжні, які треті і четверті? Вам в цьому допоможе таблиця ієрархій функцій кожного типу особистості. Вивчіть її уважно і знайдіть в ній код свого типу особистості.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)