АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема. Психічний розвиток у немовлячому і ранньому дитячому віці

Читайте также:
  1. IV. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ
  2. V2: Женская половая система. Особенности женской половой системы новорожденной. Промежность.
  3. V2: Мужская половая система. Особенности мужской половой системы новорожденного.
  4. Банки та банківська система.
  5. Банковская система.
  6. Бухгалтерский учет как информационная система.
  7. В другій половині ХХ ст. розвиток неомарксизму був стимульований низкою чинників об“єктивного характеру.
  8. Виникнення і розвиток економічної соціології
  9. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  10. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  11. Виникнення і розвиток теорії модернізації
  12. Виникнення й розвиток квантової фізики

Проблемні питання для обговорення

1. Окресліть сучасні інтерпретації немовлячого періоду. Назвіть хронологічні рамки немовлячого віку та визначте особливості соціальної ситуації розвитку немовляти. Поясніть чому народження називають кризою? Визначте сутність біологічної незрілості новонародженого? Доведіть, що дитина спочатку є істотою соціальною.

2. Дайте визначення поняттю «комплекс пожвавлення», покажіть його значення для психічного розвитку дитини. Поясніть зміст поняття «госпітализм», назвіть причини його виникнення, умови та наслідки для розвитку дитини. Охарактеризуйте сутність понять «посмішка соціальна», «посмішка фізіологічна» і покажіть різницю між цими поняттями. Обґрунтуйте роль спілкування дорослого з немовлям для психічного розвитку дитини. Прослідкуйте розвиток спілкування дитини з дорослим протягом першого року життя.

3. Поясніть як розвиваються психічні функції у немовляти? Визначте якими мають бути дії дорослого з розвитку функції орієнтування, мовлення та рухової активності у дитини цього вікового періоду. Покажіть роль дорослого у формуванні позитивного самовідчуття у дитини?

4. Назвіть причини, прояв і зміст кризи першого року. У чому негативна і позитивна сторона кризи першого року життя?

5. Дайте характеристику новоутворенням дитини першого року життя і розкрийте їх значення для розвитку в наступних періодах онтогенезу. З’ясуйте які методи психологічного дослідження можуть бути застосовані в немовлячому віці?

6. Охарактеризуйте соціальну ситуацію розвитку в ранньому дитинстві. Проаналізуйте основні етапи мовного розвитку в ранньому дитинстві. Як змінюється зміст спілкування дитини з дорослим у ранньому дитячому віці? Визначте відмінність ситуативно-ділового типу спілкування від безпосередньо-емоційного типу? Поясніть як мовна діяльність і співпраця з дорослим сприяють оволодінню предметом?

7. Розкрийте зміст провідної діяльності у ранньому дитячому віці. Покажіть етапи розвитку предметної дії. Поясніть як народжується ігрова дію? Обґрунтуйте роль іграшок в розвитку провідної діяльності. Що таке процесуальна гра і які її ознаки?

8. Визначте особливості розвитку пізнавальних процесів (сприйняття, пам’ять, мислення, уява) дитини в ранньому дитячому віці.

9. Дайте характеристику розвитку самосвідомості й уявлення про себе у дитини в ранньому віці? Як формується довільність дій дитини в цьому віковому періоді?

10. Визначте позитивний зміст кризи трьох років? Чому головні ознаки кризи (негативізм, упертість, норовистість, свавілля, знецінення дорослих, протест-бунт) можна розглядати як позитивні прояви особистості.

11. Дайте характеристику основним новоутворенням дитини трирічного віку.

Основна література до теми:

1. Вікова та педагогічна психологія: Навч.посіб. / О.В.Скрипченко, Л.В.Долинська, З.В.Огороднійчук та ін. – К., 2001.

2. Возрастная и педагогическая психология / Под ред. М.В.Гамезо и др. – М.: Просвещение, 1984.

3. Павелків Р.В. Вікова психологія: підруч. для студ. вищ. навч. закл. – К.: Кондор, 2011. – 468 с.

4. Савчин М. В. Вікова психологія / M. В. Савчин, Л. П. Василенко. – К.: Академвидав, 2006. – 360 с.

Додаткова література до теми:

5. Абрамова Г.С. Возрастная психология / Г. С. Абрамова. – М.: Академ, проект, 2001. – 704 с

6. Божович Л. Личность и ее формирование в детском возрасте Л.И. Божович. – СПб.: Питер, 2009. – 400 с.

7. Дуткевич Т.В. Дитяча психологія / Т.В. Дуткевич. Навч. посіб. – К.: Центр учбової літератури, 2012. – 424 с.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)