АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Об’єкт , предмет та суб’єкт соціології

Читайте также:
  1. I. ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧИ
  2. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  3. Аналіз умов праці та виявлення потенційних небезпек на об’єкті проектування
  4. Бахрах Д. Н. О предмете административного права в России // Государство и право. 2003. № 10. С. 31-38.
  5. Біорізноманіття як об’єкт уваги міжнародного співтовариства.
  6. Бюджетне право як підгалузь фінансового права, його предмет, система та джерела
  7. В предмет и метод статистики
  8. В. Предмет экономической теории
  9. Виды оценок предметов основных средств
  10. Виконання зобов'язання - це вчинення боржником на користь кредитора певної дії або утримання від дії, яка становить предмет виконання зобов'язання.
  11. Виконання рішень про передачу певних предметів і здійснення певних дій
  12. Вилучення у боржника предметів, зазначених у рішенні суду, та передачі їх стягувачу

Соціологія - це наука, яка вивчає природний розвиток суспільства (локального чи глобального), взаємовідносини та явища в ньому. Її відносять до соціо-гуманітарних наук. Її засновником є Огюст Конт

Об’єктом соціології виступає та реальність на яку спрямовано процес дослідження. Для соціології такою реальністю є суспільство.

Протягом розвитку соціології як самостійної науки уявлення вчених про її предмет змінювались. Засновник соціології О.Конт вважав її предметом соціум як систему в минулому та сучасності; Е.Дюркгейм - інститути, їх розвиток та функціонування; Е.Гідденс - соціальне життя людини,групи,суспільства; Т.Парсонс - функціональні зв*язки у процесах людської діяльності; О.Якуба - суспільство як цілісний організм, соціальних механізм його функціонування та дії. В історії соціології найбільш вирізняються такі 2 підходи щодо визначення її предмета:
- цілісність суспільного організму як соціально-культурної системи (притаманний класичній європейській соціології підхід);
- масовидні соціальні процеси та масова поведінка (притаманний американській соціології підхід).
Дискусії щодо цього не вщухають і сьогодні, при чому учасники дискусії по-різному визначають предмет соціології. Зважаючи на всі їхні трактовки, серед соціологів сьогодення поширена думка про те, що у фокусі уваги предметного поля соціології знаходяться соціальні процеси.Суб*єктом соціології є спеціаліст-соціолог, який має відповідну фахову підготовку та здійснює дослідн соціологічну діяльність, націлену або на подальший позвиток самою соціологічної науки (соціолог-теоретик), або на пізнання реальних соціальних проблем з метою іх ефективного вирішення (соціолог-практик).

13. Опитування як метод соціол. аналізу
Опитування – один із най розповсюджених методів соціол. дослідження. До методу опитування дослідник звертається тоді, коли для вирішення поставленої задачі йому необхідно отримати інформацію про сферу свідомості людей: про їх погляди, мотиви поведінки, оцінки навколишньої дійсності, про життєві плани, цілі, орієнтації тощо. Саме людина, учасник соц. процесів, що вивчається, виступає у ролі унікального джерела інформації.
Суть методу опитування полягає в спілкуванні дослідника прямо чи посередньо (косвенно) через його представника із сукупністю людей (респондентів) у формі діалогу «питання-відповідь».
Існують 2 різновиди опитування:
• анкетування – вид опитування, у якому респондент самостійно заповняє анкету.Анкета – спеціально розроблений дослідниками опитувальний лист (картка) для отримання інформації шляхом опитування респондентів. Використовується для оцінки поточної ситуації (стану справ) або визначення перспектив (прогнозу) розвитку досліджуваних процесів.Анкетування буває: очне (індивідуальне; колективне) заочне (поштове – дослідники отримують близько 30% відповідей; пресове – через пресу)
напівзаочні (телефонне; пілотажне – пробне опитування, спрямоване на удосконалення анкети)

• інтерв*ю: 1)індивідуальні =формалізовані (стандартизов) - формулюються всі питання+неформалізовані(глибинні) 2)групові - запланована бесіда, у процесі якої дослідник прагне викликати дискусію в групі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)