АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність і види норм праці

Читайте также:
  1. Активна фізична протидія виконанню працівникові правоохоронного органу своїх повноважень.
  2. Аналіз витрат на оплату праці.
  3. Аналіз оплати праці
  4. Аналіз умов праці
  5. Аналіз умов праці та виявлення потенційних небезпек на об’єкті проектування
  6. Безпека праці, як галузь практичної діяльності
  7. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  8. В Україні традиційно використовують дві форми оплати праці: погодинну й відрядну.
  9. В чому полягає сутність безпеки життєдіяльності людини?
  10. Важкість праці: динамічні, статистичні, навантаження. Напруженість праці. Увага, напруженість аналізаторних функцій, емоційна і інтелектуальна напруженість, монотонність праці.
  11. Важкість праці: Динамічні, статичні навантаження. Напруженість праці. Увага, напруженість аналізаторних функцій, емоційна та інтелектуальна напруженість, монотонність праці.
  12. Види і форми оплати праці.

Трудовий внесок кожного працівника оцінюється виходячи з його зіставлення з мірою праці, що встановлюється на підприємстві з урахуванням вимог суспільства до даного виду роботи.

Конкретним вираженням міри праці є норми, що виражають різні сторони трудового процесу. Норма праці – міра праці, з якою зіставляється трудовий внесок працюючого.

Норми праці використовуються для управління виробничими і соціальними процесами. Функції норм обумовлені насамперед тим, що вони є основою планування й організації виробництва, оплати праці, стимулювання росту його продуктивності. Роль норм праці в сучасному виробництві визначається насамперед тим, що необхідні витрати праці встановлюються на основі вибору найбільш ефективних варіантів технологічного і трудового процесів.

При визначенні трудового внеску важливо установити, які витрати часу є необхідними і повинні включатися в норму. Цим цілям служить класифікація витрат робочого часу, на основі якої встановлюється структура норм часу й аналізується ефективність його використання.

У практиці нормування праці робочий час поділяється на підготовчо-заключний, оперативний, час обслуговування робочого місця, час на відпочинок і особисті потреби, час перерв (регламентованих і нерегламентованих).

Підготовчо-заключним називається час, що витрачається на підготовку до виконання заданої роботи і на дії, пов'язані з її закінченням: одержання інструментів, пристосувань, технологічної й облікової документації; ознайомлення з роботою, кресленням, інструктаж про порядок виконання роботи; установка пристосувань і інструмента; налагодження устаткування; зняття пристосувань і інструмента після виконання роботи; здача пристосувань, інструмента і документації. Особливістю цього часу є те, що він витрачається один раз на роботу (партію предметів праці) і не залежить від обсягу роботи, яку виконують за даним завданням. У деяких виробництвах підготовчо-заключний час не виділяється.

Оперативним називається час, який витрачається як безпосередньо на зміну форми, розмірів, властивостей предмета праці, так і на виконання допоміжних дій, необхідних для здійснення цих вимірів. Витрати оперативного часу повторюються з кожною одиницею продукції чи визначеним обсягом робіт. Оперативний час поділяється на основний і допоміжний.

Основний (технологічний) час витрачається на зміну предмета праці (його розмірів, форми, складу, властивостей, стану і положення).

Допоміжний час – це час, протягом якого здійснюється завантаження сировини, заготівель, знімання готової продукції, управління устаткуванням, контроль за ходом технологічного процесу і якістю продукції (наприклад, час установки деталей, час зміни режиму різання на верстаті і т.п.).

Часом обслуговування робочого місця називається час, який витрачається робітником на догляд за устаткуванням і підтримкою робочого місця в нормальному стані. Обслуговування робочого місця підрозділяється на технічне й організаційне. Час технічного обслуговування робочого місця витрачається на догляд за устаткуванням при виконанні даної конкретної роботи. Зокрема, до цієї категорії відноситься час заміни зношеного інструмента, підналагодження устаткування, збирання стружки і т.п. Час організаційного обслуговування витрачається на догляд за робочим місцем, пов'язаний з виконанням роботи протягом усієї зміни. До цієї категорії відносяться витрати часу на розкладку на початку і збиранні наприкінці робочої зміни інструмента, на чищення і змащення устаткування.

Час регламентованих перерв включає час на відпочинок і особисті потреби, час об'єктивно неминучих перерв по організаційно-технічних причинах. Час на відпочинок і особисті потреби необхідний для підтримки нормальної працездатності і для особистої гігієни. Тривалість перерв залежить від умов праці. Час на відпочинок включає також час проведення виробничої гімнастики. Час регламентованих перерв по організаційно-технічних причинах включає час перерв, об'єктивно обумовлених характером взаємодії робітників і устаткування.

Час нерегламентованих перерв включає простої устаткування і робітників, викликані порушенням установленої технології й організації виробництва. Ці перерви не включаються в норму часу.

Крім норми часу виділяють наступні види трудових норм:

1) норма тривалості операції визначає відрізок часу, що необхідний для виконання одиниці роботи на даному верстаті (агрегаті) чи на одному робочому місці. Цей час включає тривалість технологічного впливу на предмет праці і величину об'єктивно неминучих перерв, що приходяться в середньому на одиницю роботи. Норма тривалості виміряється в одиницях часу: хвилинах, годинах.

2) норма трудомісткості операції визначає необхідні витрати часу одного працівника чи бригади (ланки) на виконання одиниці роботи. Норма трудомісткості операції виміряються в людино-хвилинах, людино-годинах.

3) норма виробітку визначає кількість одиниць продукції, що повинна бути виготовлена одним працівником чи бригадою (ланкою) за даний відрізок часу (годину, зміну). Норми виробітку виміряються в натуральних одиницях (штуках, метрах і т.п.) і виражають необхідний результат діяльності працівників. Норма виробітку визначається по формулі :

Тсм

Нв = ¾¾¾, де

Н вр

Тсм - тривалість робочої зміни - 480 хв.;

Н вр - технічно обґрунтована норма часу на одиницю продукції, хв.

4) норма обслуговування визначає необхідну кількість верстатів, робочих місць, одиниць виробничої площі й інших виробничих об'єктів, закріплених для обслуговування за одним працівником чи бригадою (ланкою). Норму обслуговування можна визначити по наступній формулі:

Hобсл = Tсм / H вр.обсл, де

Tсм – тривалість змінного часу;

H вр.обсл - норма часу обслуговування;

Для визначення норми обслуговування необхідно попередньо установити одну з різновидів норми часу – норму часу обслуговування одиниці устаткування, одного робочого місця.

Норми обслуговування призначаються для нормування праці наладчиків, ремонтників, контролерів, комірників і ін.

5) норма чисельності визначає чисельність працівників, необхідних для виконання визначеного обсягу роботи, наприклад, для обслуговування одного чи декількох агрегатів. Норма чисельності може бути визначена на основі норми часу по формулі:

Н год = Нвр х В: Т, де

Н вр – норма часу на виконання одиниці робіт, послуг;

В – загальний обсяг робіт;

Т – тривалість змінного часу.

По нормах чисельності встановлюється необхідне число працівників: операторів і наладчиків, що обслуговують автоматичні машинні агрегати.

6) Норма керованості( число підлеглих) визначає кількість працівників, що повинні бути безпосередньо підлеглі одному керівнику.

7) Нормоване завдання визначає необхідний асортимент і обсяг робіт, що повинні бути виконані бригадою (ланкою) за даний відрізок часу (зміну, добу, місяць). Нормоване завдання встановлюється в натуральних показниках, у нормативних витратах праці чи чисельності робітників на виконання конкретного обсягу робіт. Нормативною базою для визначення нормованих завдань робочим, які працюють погодинно є:

виробничі норми і розцінки, які затверджені для застосування при відрядній оплаті праці;

типові норми часу обслуговування, норми обслуговування і нормативи чисельності робочих, які працюють погодинно. Нормоване завдання може бути визначене у виді:

кількості продукції, яка повинна бути зроблена;

витрат часу, протягом якого робітником має бути виконаний нарахований по нормах обсяг робіт;

числа машин і устаткування, що підлягають обслуговуванню.

Різниця між нормою виробітку і нормованим завданням полягає в тому, що по нормах виробітку розраховується відрядна розцінка зарплати, а за нормованим завданням тільки норма завантаження виконавців.

У процесі нормування можуть бути розраховані наступні коефіцієнти і показники:

а) коефіцієнт використання робочого дня (Кі) визначається по формулі:

ПЗ + ОП + Об + РП

Кі = ----------------------------, де

Тд

ПЗ- підготовчо-заключний робочий час;

ОП – оперативний робочий час;

Об – час обслуговування;

РП – перерви регламентовані;

Тд – тривалість робочого дня.

б) Коефіцієнт втрат робочого часу, які залежать від робітника (Кпр.) визначається по формулі:

ПР - Прн

Кпр = ------------, де

Тд

ПР – втрати робочого часу;

Прн – перерви нерегламентовані;

Тд – тривалість робочого дня.

В) коефіцієнт можливого підвищення продуктивності праці, за рахунок усунення втрат робочого часу (Кпт) визначається по формулі:

ПР - Прн + Пн

Кпт =-------------------------,

ОП

Визначається розмір можливого збільшення часу раціонального використання устаткування:

а) за рахунок скорочення зупинок устаткування внаслідок збігу часу їхнього обслуговування:

Т сов(ф) – Т сов(н)

K1 = ---------------, де

Т наб

Т сов(ф), Т сов(н) - час зупинок устаткування внаслідок збігу часу їхнього обслуговування відповідно фактичне і нормативне;

б) за рахунок усунення простоїв устаткування, викликаних порушенням нормального плину дня виробничого процесу.

Т ін1

К2 = ----------

Т наб

в) за рахунок усунення простоїв, викликаних порушеннями трудової дисципліни:

Т ін2

Кз = -----

Т наб

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)