АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА № ЕП-4. СОЦІАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО

Читайте также:
  1. Глава 16 СОЦІАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО В УКРАЇНІ: ПОНЯТТЯ І ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА
  2. Д-т 7401 «Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»
  3. Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування
  4. Компанія (партнерство) комунікабельність
  5. Конфлікт як соціальне явище
  6. Конфлікт як соціальне явище
  7. СОЦИАЛЬНОЕ ПАРтнЕРСТВО В СФЕРЕ ТРУДА
  8. Социальное партнерство.
  9. Соціальне виховання Я.А. Коменського
  10. Соціальне забезпечення
  11. Соціальне забезпечення: поняття і види пенсій та допомог
  12. Стаття 212-1. Ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування

4.1. Сутність та принципи соціального партнерства

4.2. Структура і зміст трудових і колективних договорів

4.3. Поняття про колективні трудові спори (конфлікти) та процедуру примирення

4.1. Сутність та принципи соціального партнерства

У сучасних умовах розвитку демократичної держави великого значення набуває створення системи соціального партнерства.

Соціальне партнерство – система взаємин між найманими робітниками й роботодавцями (чи їхніми представниками), що дозволяє враховувати взаємні інтереси сторін при всій їхній протилежності і на цій основі досягати згоди по соціально-економічних питаннях, що закріплюється в колективних договорах і угодах.

Основу існуючих цивілізованих відносин між партнерами повинні складати принципи, які розроблені Міжнародною організацією праці (МОП).

Перший принцип: загальна і міцна злагода може бути встановлена тільки на основі соціальної справедливості.

Другий принцип: ненадання в якій-небудь країні працівникам гідних умов праці не є перешкодою для інших країн, що бажають поліпшити положення трудящих.

Третій принцип: воля слова і воля об'єднання є необхідними умовами постійного прогресу.

Четвертий принцип: бідність у будь-якім місці є погрозою для загального добробуту.

П'ятий принцип: усі люди незалежно від раси, віри і пола мають право на матеріальний добробут і духовний розвиток в умовах волі і достоїнства, стійкості в економіці і рівних можливостях.

Шостий принцип: повна зайнятість і підвищення життєвого рівня.

Сьомий принцип: у соціально-моральному розумінні праця не є товаром.

У цілому соціальне партнерство реалізується через систему переговорів і угод, що укладаються на державному, регіональному, галузевому рівнях і колективних договорів на підприємствах (в організаціях, установах).

Соціальне партнерство буває у формі трипартизму і бипартизму.

Трипартизм – система тристороннього представництва: підприємців, профспілок і уряду.

Бипартизм - система двостороннього представництва: підприємців, профспілок.

В Україні одержав поширення трипартизм, при якому сторонами відносин є:

- працівники, інтереси яких представляють профспілки, інші уповноважені ними органи;

- роботодавці, їхні інтереси представляють громадські організації (союзи, асоціації) роботодавців, відповідні міністерства, відомства й інші органи управління;

- державні органи виконавчої влади, що виступають як представники загальнодержавних інтересів.

Соціальне партнерство практично немислиме без участі держави, що виступає, як правило, в особі уряду, його органів і представників. Таким чином, третьою стороною в системі партнерських відносин є держава. Місце держави в соціальному партнерстві визначається не тільки її загальноекономічними функціями і регулюючою роллю. Воно виступає в трьох особах: основного власника, законодавця й арбітра (посередника).

Держава була і продовжує залишатися великим власником і роботодавцем. В умовах соціального партнерства роль держави полягає, зокрема, у розробці відповідного трудового і соціального законодавства.

У соціальному партнерстві держава може виконувати наступні функції:

· гаранта цивільних прав;

· регулятора системи соціально-трудових відносин;

· учасника в переговорах і в консультаціях у рамках тристоронніх соціально-трудових відносин;

· роботодавця, що формує політику соціально-трудових відносин у державному секторі;

· арбітра і посередника при вирішенні колективних конфліктів за допомогою засобів примирення, посередництва і трудового арбітражу;

· законодавчого закріплення угод, досягнутих соціальними партнерами;

· координатора в процесі розробки і реалізації регіональних угод;

· арбітражу, примирення і посередництва в рамках соціального партнерства.

Професійні союзи в даний час є одним з найважливіших демократичних інститутів сучасного суспільства. Трудові відносини і профспілковий рух тісно пов'язані між собою. У нашій країні профспілковий рух пройшов за порівняно короткий історичний період кілька етапів. Можливо виділити перший період, що характеризується наступними моментами: за радянських часів було визнання профспілок у якості "школи комунізму", "приводних ременів до комунізму", ще однієї надбудови в державному апараті, якій доручили виконувати окремі державні функції, пов'язані з видачею путівок, соціальним страхуванням, охороною праці і т.п. У цей період профспілки фактично не грали самостійної ролі, знаходилися під впливом державної й адміністративної влади.

Другий період почався із шахтарських страйків 1989 р., коли в профспілковому русі почався розкол, з'явилися нові організації і лідери. Профспілковий рух почав виявляти себе як певна самостійна політична сила, організація, що ставить перед собою як головну мету – захист інтересів трудящих. Ці зміни поступово приводять до того, що профспілки почали перетворюватися в дійсних захисників прав і інтересів працюючих. Усе це зажадало корінних змін у їхній діяльності, в уточненні їхнього місця, функцій і задач у системі соціального захисту.

Роботодавці як рівноправна сторона соціального партнерства на регіональному, галузевому і державному рівні організаційно представлені різними організаціями (асоціаціями) роботодавців.

 

4.2. Структура і зміст трудових і колективних договорів

Важливими нормативно-правовими документами, що регламентують трудові відносини, у даний час є трудові і колективні договори. Трудовий договір – це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (адміністрацією), по якому працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник чи уповноважений ним орган зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату, створювати необхідні умови праці й ін.

Одним з видів трудового договору можна вважати контракт, у якому детально обмовляються термін, умови і режим праці, оплата роботи, функції і права сторін, умови припинення і т.п. У випадку закінчення терміну контракту, адміністрація може або підписати з працівником новий, або його не продовжити. Контрактна форма організації праці сприяє підвищенню ефективності трудової діяльності працюючих.

В даний час колективні договори розробляються на всіх підприємствах, організаціях і установах, наділених правами юридичної особи, незалежно від форми власності, за винятком індивідуальних і сімейних підприємств. Нормативними документами, що регламентують порядок розробки і дії колдоговорів, є Кодекс законів про працю, Закон України "Про колективні договори й угоди". Колдоговори повинні бути ефективним засобом захисту прав і інтересів трудящих.

Розробка колдоговору починається з ухвалення спільного рішення адміністрації і профкому про підготовку колдоговору. Воно звичайно приймається за кілька місяців до закінчення терміну дії попереднього договору. Для ведення переговорів і підготовки проекту договору створюється комісія, куди входять представники сторін. Комісія готує проект колдоговору. Добре зарекомендувало себе на багатьох підприємствах проведення в період підготовки договору анкетування і соціологічних опитувань працівників з метою одержання даних про недоліки і достоїнства старого колдоговору, пропозицій для включення нових положень у майбутній договір. Підготовці проекту колдоговору повинний передувати аналіз соціально-економічної ситуації на підприємстві, його проблем, перспектив розвитку. Усі положення, що містяться в договорі, повинні відповідати реальним можливостям підприємства, але при цьому вони не можуть бути гірше, ніж це зафіксовано в нормативно-правових документах, законах, прийнятих в Україні.

Проект розглядається адміністрацією і профкомом. Готовий проект колдоговору комісія передає в трудовий колектив для обговорення і доповнення його пропозиціями трудящих. У цей період можливе виникнення протиріч і розбіжностей по різних його положеннях. Звичайно, найкраще вирішувати спірні питання шляхом досягнення розумних компромісів, залучаючи для вирішення конфліктів примирні комісії, посередників і експертів, щоб не допустити виникнення мітингів, демонстрацій, страйків, які можуть завдати шкоди інтересам підприємства, його трудовому колективу.

Рішення про затвердження колдоговору приймається голосуванням на зборах (конференції) трудового колективу більшістю присутніх і набирає сили з моменту підписання його сторонами чи зі дня, зазначеного в ньому. Колдоговори проходять експертизу і затвердження в місцевих органах влади.

Термін дії колдоговору встановлюється сторонами, причому варто враховувати, що річний термін часто є неефективним як через тривалість самої процедури розробки колдоговору, так і через недостатність часу, необхідного для впровадження запланованих заходів.

Трудовому колективу дане право самостійне визначати структуру і зміст колективного договору в залежності від специфіки підприємства, його можливостей, цілей і задач розвитку. Але в колективному договорі повинні по можливості одержати відображення наступні напрямки:

- заробітна плата (формування загального фонду заробітної плати – його джерела, порядок витрати, застосовувані форми і системи зарплати, види, розміри й умови нарахування допомоги, доплат, премій, винагород і компенсацій, розміри тарифних ставок і посадових окладів, порядок присвоєння тарифних ставок і кваліфікаційних категорій);

- урахування трудового внеску (порядок установлення і перегляду відрядних розцінок, норм, тривалість робочого часу і відпочинку, режим роботи підприємства);

- поліпшення умов праці, охорона праці і здоров'я (тут повинні міститися конкретні технічні, санітарно-побутові, медико-профілактичні заходи, спрямовані на поліпшення умов і охорони праці);

- зайнятість, перенавчання, умови вивільнення працюючих (заходи щодо збереження і створення нових робочих місць, по підтримці безробітних);

- соціальний розвиток колективу (питання, пов'язані з забезпеченням житлом, транспортними послугами, організацією харчування і відпочинку, наданням матеріальної допомоги, позичок, кредитів і т.п.);

- юридичне й організаційне забезпечення договору (контроль за виконанням колдоговору, відповідальність сторін).

У колдоговорах може бути посилання на чинне законодавство. Якщо колдоговір є традиційною формою регулювання трудових відносин, то угоди є відносно новою формою. У залежності від сфери регулювання трудових відносин відокремлюють наступні види угод.

Генеральна угода – у ній установлюються загальні принципи проведення соціально-економічної політики і соціального захисту трудящих у державі. Вона укладається між урядом і представниками республіканських профспілкових організацій.

Галузева тарифна угода – установлює загальні принципи проведення соціально-економічної політики і соціального захисту трудящих в окремих галузях. Воно укладається між відповідними міністерствами (відомствами) і представниками галузевих профспілкових організацій.

Регіональна угода – у ній установлюються загальні принципи проведення соціально-економічної політики і соціального захисту трудящих на рівні регіону. Вона укладається між регіональними органами влади і представниками регіональних профспілкових організацій.

Угоди і колективні договори виконують три функції.

Перша функція – захисна, яка полягає в захисті інтересів обох сторін трудових відносин і забезпеченні їхньої збалансованості.

Друга функція – організаційна – означає стандартизацію трудових відносин і їхній розвиток у тісному зв'язку з результатами економічної діяльності.

Третя функція - примирна – спрямована на те, щоб на період дії договору не допустити трудових конфліктів і висування нових вимог із питань, що уже включені в угоди і колективні договори.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)