АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Право промислової власності

Читайте также:
  1. I. Право участия общего
  2. II. ПРАВО ЗАСТРОЙКИ
  3. II. Правопис апострофа
  4. IV. Бюджетное право в РФ.
  5. IX. Правопис відмінкових закінчень
  6. Nоблігації з опціоном на продаж. Інвестор має право достроково пред’явити облігації до погашення в заздалегідь визначені проміжки часу
  7. Rechtssystem - Правовая система
  8. V1: Социально-правовые основы природопользования
  9. VIII. Правопис власних назв
  10. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  11. А) нормативные правовые акты
  12. Автоматическая проверка правописания

1. Поняття прав промислової власності.

2. Охорона винаходів.

3. Охорона «ноу-хау».

4. Охорона промислових зразків.

5. Охорона товарних знаків і знаків обслуговування.

6. Охорона позначень походження товарів.

7. Ліцензійний договір і договір на передачу «ноу-хау».

8. Захист проти недобросовісної конкуренції

 

§ 1. Поняття прав промислової власності

1. До цивільних прав відносяться права промислової власності, або «промислові права». Це - суб'єктивні права на різного роду результати інтелектуальної творчості - технічні та нетехнічні, яким надається спеціальна правова охорона з огляду на їх важливе значення для господарської діяльності, виробництва і торгівлі. У доктрині ці права розглядаються або як право власності на нематеріальний об'єкт за та званою пропрієтарною концепцією (пропрієтарний − заснований на приватній власності і на ідеї комерційного використання авторських та інших прав) або як особливий вид виключних прав.

Коло прав промислової власності визначається у п. 2 ст. 1 Паризької конвенції з охорони промислової власності від 20 березня 1883 р. Сучасна доктрина і практика відносять до них і деякі інші об'єкти, не позначені в конвенції, - «ноу-хау», сорти рослин і деякі інші.

До об'єктів промислових прав відносяться використовувані у виробництві технічні рішення - винаходи і «ноу-хау» і промислово-естетичні рішення - промислові зразки. Об'єктами промислових прав є також застосовувані в господарському обороті, з одного боку, товарні позначення - товарні знаки (а для послуг - знаки обслуговування) та позначення походження товарів, а з іншого боку - фірмові найменування. До промислових прав відноситься, нарешті, право захисту проти діяльності, що представляє собою недобросовісну конкуренцію.

2. Для характеристики прав промислової власності істотним представляється наступне.

Промислові права є територіальними, тобто діють, як правило, тільки в межах держави, де вони придбані та / або використовуються.

Основна частина прав промислової власності відноситься до прав виняткових − їх власникові надається юридична монополія на відповідний об'єкт: винахід, промисловий зразок, товарний знак, фірму і т. д. Застосування об'єкта іншими особами без дозволу правомочної особи становить правопорушення. Винятковість прав виявляється в тому, що володар права може монопольно використовувати об'єкт (позитивна сторона права) і забороняти всім третім особам, тобто «будь-якому і кожному», застосовувати об'єкт, що охороняється на території даної держави без спеціально виданого нею дозволу або ліцензії (негативна сторона права).

Можливість виключати, усувати всіх інших осіб від використання об'єкта набуває особливу цінність і переважаюче значення в конкурентній боротьбі.

Багато прав промислової власності мають тимчасовий характер. Вони діють у межах передбаченого законом терміну, після закінчення якого можуть як «суспільне надбання» (res publicum) безперешкодно та безоплатно використовуватися будь-якою особою. Разом з тим деякі права, зокрема право на фірму, право на застосування позначення походження товару і право на захист проти недобросовісної конкуренції, не мають таких обмежень дії в часі.

Одні права промислової власності купуються в результаті отримання від державного органу - патентного відомства - спеціального охоронного документа (патенту на винахід чи промисловий зразок, свідоцтва про реєстрацію товарного знаку і т.ін.), тоді як інші виникають в силу використання об'єкта в господарському обороті (фірмового найменування, позначення походження товару).

3. Порядок придбання, використання і захисту прав промислової власності регламентується спеціальними національними законами з охорони окремих об'єктів промислової власності, а також загальними нормами цивільного права. Важлива роль у регулюванні прав промислової власності у міжнародному обороті належить міжнародним угодам. Особливе місце серед них займає універсальна за своїм змістом угода - Паризька конвенція з охорони промислової власності від 20 березня 1883 р.

Положення конвенції полегшують іноземним юридичним і фізичним особам з країни-учасниці придбання, використання і захист промислових прав в інших країнах-учасницях. Конвенцією закріплюється, по-перше, ряд загальних правових принципів і положень, що відносяться до всіх або декількох об'єктів промислової власності і надають іноземцям особливі правомочності в цій сфері, і, по-друге, ряд спеціальних правил, що відносяться до регулювання відносин з окремих об'єктів промислової власності.

До найважливіших загальних принципів, що закріплюються конвенцією, належить надання у кожній країні іноземним особам національного правового режиму, тобто прав і обов'язків, застосовних у сфері промислової власності до національних осіб. Прирівнювання іноземців до власних юридичних і фізичних осіб виключає можливість надання їм менших прав або накладення на них додаткових обов'язків.

До загальних правил конвенції, що стосуються винаходів, промислових зразків і товарних знаків, відносяться правила про конвенційний і виставковий пріоритети.

Правило про конвенційний пріоритет полягає в тому, що особа, подавши у якій-небудь країні - учасниці конвенції правильно оформлену заявку на охоронний документ на винахід, промисловий зразок чи товарний знак, може протягом встановленого конвенцією терміну (конвенційного терміну) подати аналогічну заявку в іншій країні-учасниці з вимогою встановлення пріоритету по першій заявці (конвенційного пріоритету). Для патентів на винаходи конвенційний термін складає 12 місяців, а для промислових зразків і товарних знаків - 6 місяців. Пріоритет конвенційної заявки визначається, таким чином, не за датою її надходження в патентне відомство другої країни, а за датою первинної заявки на цей об'єкт у відомство першої країни. У силу цього заявці не може бути протиставлений за новизною факт опублікування або відкритого використання об'єкта заявки самим заявником або будь-якою іншою особою, що мав місце після подачі первинної заявки. Це дозволяє заявнику протягом конвенційного терміну оцінити доцільність придбання правової охорони в інших країнах, не побоюючись втрати першості (пріоритету), і підготувати заявкову документацію.

Правило про виставковий пріоритет полягає в тому, що особа, яка експонувала об'єкт на офіційній або офіційно визнаній виставці, має право протягом строку, визначено національними законом, подати в патентне відомство заявку на отримання охоронного документа (патенту на винахід або промисловий зразок або свідоцтва про реєстрацію знака) з витребуванням пріоритету за датою експонування об'єкта на виставці.

Терміни подачі такої заявки встановлюються національним законодавством країн-учасниць (як правило, в межах від 3 місяців до 1 року) і обчислюються від різних дат - відкриття або закриття виставки, завезення об'єкта на виставку або початку експонування. Під офіційною виставкою (ярмарком, салоном і т. д.) мається на увазі організована урядовими органами чи функціонуюча під їх контролем. Однак на практиці у всіх країнах положення про виставковий пріоритет застосовуються судами та відомствами лише до випадків експонування об'єкта на виставці, що діє в даній країні, але не на іноземній виставці.

4. За деліктні порушення прав промислової власності нормами національного права передбачаються подібні правові санкції, а в ряді випадків вони визначаються міжнародними угодами, наприклад ст. 9 а і 10 а Паризької конвенції та ін.

До правопорушників можуть бути застосовані наступні санкції:

- Заборона подальшого неправомірного використання об'єкта в господарському обороті в будь-якій формі та / або здійснення дій, які здатні привести до такого правопорушення, аж до знищення в деяких випадках самих товарів;

- Відшкодування власникові промислового права понесеного ним збитку в результаті дій порушника. Відповідно до принципу повного відшкодування підраховуються позитивний збиток (витрати по виявленню порушення та ін.) і упущена вигода (зважаючи на скорочення збуту товарів, зниження цін реалізації та ін.);

- Накладення штрафу за невиконання винесеного судового рішення, здійснення акту недобросовісної конкуренції і т. д.;

- Публікація судового рішення для загального відома в газетах і журналах за рахунок правопорушника.

На товари, незаконно вироблені із застосуванням технічного рішення третьої особи або незаконно забезпечені товарними позначеннями, може бути накладено арешт, коли вони знаходяться на складах, у митницях, портах і т. д. Це - попереджувальний захід проти їх продажу і забезпечувальний захід за позовом власника промислового права.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)