АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Самооцінка як складова самосвідомості особистості

Читайте также:
  1. А) людської особистості
  2. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  3. В) Істеричні особистості.
  4. Валютна складова фінансової безпеки
  5. Визначення типу особистості за рівнем функціональної асиметрії півкуль головного мозку
  6. Виховання – це усвідомлене і цілеспрямоване зрощування людини як особистості у відповідності зі специфікою цілей, соціальних груп і організацій в яких воно здійснюється.
  7. Вікова періодизація розвитку особистості
  8. Вікові етапи розвитку особистості школяра.
  9. Вопрос 14.Український мовленнєвий етноетикет як складова професійного мовлення лікаря
  10. Вплив середовища на розвиток і формування особистості
  11. Вплив спадковості, середовища й виховання на розвиток особистості учня.
  12. Всебічний розвиток особистості - мета виховання у сучасному суспільстві.

Самооцінка - це оцінка особистістю самої себе, своїх можливостей, якостей і місця серед інших людей. Самооцінка є ядром особистості і одночасно регулятором її поведінки.

Самооцінка виконує регуляторну та захисну функції, впливаючи на поведінку, діяльність та подальший розвиток особистості, її взаємини з іншими людьми.

Отже, від самооцінки людини залежить її критичність і вимогливість до себе, ставлення до власних успіхів і невдач.

Захисна функція самооцінки забезпечує відносну стабільність і автономність особистості. Захист себе від антипатії інших є важливим наслідком реалізації цієї функції.

Регуляторна функція –РЕФЕРЕНТНА ГРУПА.. У кожної людини обов’язково є група людей, на вимоги якої вона зважає, на думку якої безперечно орієнтується. Ця група називається референтною.

Зазвичай референтну групу складає не одна конкретна група людей, а деяка їх сукупність. В однієї людини до референтної групи можуть входити її родина і одночасно компанія гравців у шахи; в іншої - група близьких друзів, що захоплюються тенісом. група Референтна група може бути і уявною соціальною спільністю.

Самооцінка тісно пов’язана з рівнем домагань людини, тобто ступенем важливості цілей, котрі вона перед собою ставить. Для пояснення цього взаємозв`язку в психології використовується так звана формула Джеймса:

 

 

Таким чином, підвищити самооцінку можна або максимізуючи успіх, або мінімізуючи невдачі.

Самооцінка формується з дитинства в процесі спілкування за такими етапами:

  1. Увага дорослих.
  2. Співробітництво з ними.
  3. Відчуття поваги з їхнього боку.
  4. Взаєморозуміння.

Стійка і разом з тим достатньо гнучка самооцінка (яка в разі необхідності може змінюватись під впливом нової інформації, набуття досвіду, оцінок оточуючих, зміни критеріїв оцінки та ін.) є оптимальною як для розвитку, так і для продуктивної діяльності. Негативний вплив має занадто стійка (ригідна) самооцінка, а також нестійка самооцінка, яка сильно коливається.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)