АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 12. Філософські підходи до процесу пізнання та розуміння

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  3. Б) заснований на цьому вченні метод пізнання.
  4. Взаємовідносини людини і природи.Екологічні проблеми ,її наукові ,соціально-філософські та етиико-гуманістичні аспекти.
  5. Виключне провадження в кримінальному процесі: приводи і підстави, строки перегляду справ, процесуальні наслідки перегляду справ в порядку виключного провадження.
  6. Вправа 11. Виберіть слово, яке підходить за значенням.
  7. Вправа 31. Поставте модальне дієслово, що підходить за змістом (інколи можливо кілька варіантів), у потрібній особі та числі та перекладіть речення.
  8. Вправи на розуміння змісту філософських категорій
  9. Глава 1. Кримінальне процесуальне законодавство України та сфера його дії
  10. Глава 43. Міжнародна правова допомога при проведенні процесуальних дій
  11. Глава 5. Фіксування кримінального провадження. Процесуальні рішення
  12. Глава 7. Процесуальні строки

Абсолютна істина – в гносеології марксизму – момент об’єктивної істини як вичерпне знання про об’єкт, зміст якого не може бути спростований у майбутньому.

 

Верифікація в аналітичній філософії – процедуравизначення висловлювання на предмет науковості шляхом зведення його до емпіричного досвіду.

Відносна істина – в гносеології марксистської філософії – момент об’єктивної істини, який означає правильне, але неповне, неточне, однобічне знання про об’єкт.

Герменевтика (грець. hermeneutike – мистецтво витлумачення) – 1) збірна назва для позначення підходів, що орієнтовані на іманентне розуміння тексту, на відміну від його історико-генетичного пояснення; 2) філософське вчення, яке розглядає розроблені принципи витлумачення в якості методологічної основи гуманітарних наук.

Г ерменевтичне коло коло цілого і частин. Принцип герменевтичного кола стверджує, що для розуміння цілого слід розуміти його окремі частини, проте для розуміння окремих частин необхідно мати уявлення про смисл цілого.

Гносеологічний оптимізм – віра у всесильність людського пізнання, переконання в його необмежених можливостях.

Інтенційність – спрямованість свідомості на предмет, співвіднесеність свідомості з якимсь об’єктом.

Класична, або кореспондентна істина – розуміння істини на основі принципу відповідності, що йде ще від Аристотеля – це відповідність між змістом знання суб’єкта та буттям предметів.

 

Когерентна істина – різновид некласичної істини в аналітичній філософії, що базується на принципі когерентності. Результат узгодженості змісту наукового судження з емпіричним досвідом або з законами формальної логіки.

 

Когерентності принцип – принцип узгодженості.

 

Логічна істина – різновид когерентної істини в аналітичній філософії, яка означає узгодженість судження з законами формальної логіки.

 

Модель пізнання з позиції марксистської гносеології – процес пізнання йде від чуттєвого споглядання (відчуття, сприймання, уявлення) до абстрактного мислення (поняття, судження, умовисновок), а від нього до практики.

Модель пізнання в гносеології прагматизму – здійснюється через потребу в доцільній дії, фактичний сумнів (що означає наявність проблемної ситуації), переборення сумніву шляхом утвердження прагматичної віри (це вибір схем, правил дії) і одержує завершення в практичній дії.

Об’єктивна істинатермін марксистської гносеології, що означає такий зміст наших знань, який не залежить ні від людини ні від людства.

 

Первісні очевидностіу феноменологічному підході до пізнання дологічні фундаментальні сутності щоденної свідомості, які вкорінені в практичну діяльність і є передумовою наукового знання.

 

Пізнання з позиції класичного підходу – адекватне відображення предмета в розумі людини.

 

Пізнання з позиції некласичної філософії – творча конструююча діяльність свідомості, що породжує ідеальні об’єкти.

Прагматична віра – елементмоделі теорії пізнання прагматизму, що виражає утвердження в свідомості фактичних правил для дії, які спрямовані на успіх.

Практика в інтерпретації марксистської філософії – матеріальна, чуттєво-предметна, доцільна суспільно-історична діяльність людей з освоєння та перетворення природних і соціальних об’єктів.

Фактична істина – різновид когерентної істини в аналітичній філософії – це узгодженість висловлювання з емпіричним фактом.

 

Феномен у філософі Е. Гусерля – інтуїтивне вбачання в свідомості ідеальних сутностей, що мають безпосередню очевидність.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)