АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості та проблематика постнекласичної філософії

Читайте также:
  1. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  2. Антропоцентризм і гуманізм філософії Відродження
  3. Б) особа та ії свобода в екзистенціальній філософії Ж.П. Сартра.
  4. Буття як вихідна категорія філософії
  5. В) тема абсурду людського існування в філософії А.Камю
  6. Велике князівство Литовське: особливості взаємодії культур литовської і давньоруської.
  7. Вивчення людини у філософії Платона
  8. Види конституції, їх структура та особливості
  9. Відтворення населення та його регіональні особливості
  10. ВІЧНІ ПИТАННЯ ПОЕТИЧНОЇ ФІЛОСОФІЇ ІВАНА ФРАНКА
  11. Власності та їх особливості
  12. Вопрос № 12 Політичні ідеї класичної німецької філософії(І. Кант, Гегель)

Алтерність – термін, який використовується для позначення того, що протиставляється, відокремлюється чи контролюється в межах замкненої системи.

 

Анамнез –термін запозичений з філософії Платона. У постмодернізмі вказує не просто на спогад, але й на непередбачувану подію, що доконечно поєднана з майбутнім.

 

Великий наратив (метанаратив) – термін введений Ліотаром для позначення оповіді (системи концепцій), що визначає в культурі напрями діяльності, є основою варіантів вибору та їх леґітимації. Його протилежністю є малий наратив.

 

Відмінність (difference) – у постмодернізмі немає лаконічного визначення, differencе є основою будь-якої диференціації. Не можна твердити про відмінність, що це «якість або стан буття, несхожий, різний, абощо».

 

Влада – поняття, яке постмодернізм інтерпретує якрозподільчу мережу, позбавлену меж (віртуальну) без центру, кореневищну, але не закорінену, іноді безладну як зграя, іноді без лідера.

 

Гіперреальність – термін, що використовується для опису умов, за яких імітація або відтворення реальності набувають більшої леґітимності, цінності й сили, ніж самі оригінали.

 

Гра –термін, що інтерпретується як образ для динамічного, не фундаментального процесу творення значень. Гра як динамічна, творча діяльність, обмежена в часі і просторі, випадаючи з моралі, логіки та судження, втягує у себе все.

 

Дискурс – наділений значенням фраґмент мови, що виражає певну практику групи; або спроможність мови відтворювати й обмежувати цю практику в групі, а також впливати на неї.

Диференд – термін для позначення нерозв’язної суперечності між мовними іграми за відсутності регулятивних метанаративів.

 

Екстеріорність – стан перебування зовні або приходу ззовні.

 

Знак – термін, що вказує на поєднання поняття зі звуковим образом, тобто означуваного (концепту, ідеї або речі, означеної означником) та означника (звуку або письмового символу, чи слова).

 

Інтертекстуальність – метод прочитання одного тексту супроти іншого для висвітлення спільних текстуальних та ідеологічних резонансів, є визнанням, що всі тексти та ідеї існують у мережі взаємин.

 

Кітч за У. Еко – термін, що позначає ідеальний продукт з вторинних образів, розрахований на аудиторію, яка прагне отримати задоволення без жодних зусиль і переконана, що отримує справжній витвір культури.

 

Логоцентризм – термін постмодернізму, який позначає, на його підхід, хибну установленість мислення класичної культурної традиції на визнання іманентної логіки світу, яка виявна як логічний детермінізм, виражений бінарними опозиціями.

 

Модернізм – історична доба, що продовжила пізні романтичні та вікторіанські ідеали і закінчилась в кінці 40-х років ХХ ст. (високий модернізм).

 

Ніщо – термін, що позначає відсутність присутності або внутрішнього існування в речах.

 

Пастиш – пуста пародія, що не містить у собі ні гумору, ні іронії ні сатиричної спрямованості.

 

Присутність – поняття, що застосовує постмодернізм в критиці традиційної метафізики, аналізуючи буття в просторовому й часовому вимірах.

 

Репрезентація – «презентація одного в іншому і через інше». Вона задає знак і сама постає знаковим феноменом.

 

Ризома – поняття, що спрямоване своїм змістом на руйнування традиційних уявлень про структуру як цілісність. Воно вказує на принципово позаструктурний і нелінійний спосіб організації цілісності. Ризома як трава, що росте горизонтально, посилаючи у всюбіч пагони з яких ростуть нові рослини, які так само посилають пагони…

 

Семіозис – процес сиґніфікації. За Пірсом, він включає знак, об’єкт та його інтерпретант.

 

Симулякр – за Ж. Бодріяром, копія, що не має ориґіналу.

 

Симуляція – домінування, за Ж. Бодріяром, у сучасній культурі гіперреальності об’єктів та дискурсів, які не мають фіксованого референта або основи.

 

Текст – термін, який вказує, що на відміну від традиційного розуміння тексту як твору, сучасна філософія означує ним такі системи сиґніфікації як твори живопису, архітектури, кінематографу тощо.


 

Підписано до друку7.06.11 р. Формат 60´84/16

Папір офсетний. Гарнітура Times. Друк на різографі

Умов. друк. арк. 1,9.

Наклад 50 прим.

 

 


 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)