АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Саєнтичний та антисаєнтичний підходи

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. Вправа 11. Виберіть слово, яке підходить за значенням.
  3. Вправа 31. Поставте модальне дієслово, що підходить за змістом (інколи можливо кілька варіантів), у потрібній особі та числі та перекладіть речення.
  4. Гносеологічний та онтологічний підходи
  5. Загальні підходи до землеоціночної структуризації території населеного пункту
  6. Загальні підходи до оцінки ефективності підприємницької діяльності в торгівлі
  7. її місце серед наук, структура, основні поняття і підходи.
  8. Менеджмент відкриття менеджмент: наукові підходи
  9. Менеджмент: наукові підходи менеджмент: наукові підходи
  10. Методи навчання, прийоми навчання. Підходи до класифікації методів навчання
  11. Методичні підходи до оцінки ефективності відновного лікування
  12. Монетаристський та кейнсіанський підходи до аналізу попиту на гроші

(в напрямах, течіях філософії некласичного періоду)

Антисцієнтизм (антисаєнтизм) – позиція, протилежна сцієнтизму (сайєнтизму), коли наука сприймається суто негативно, як джерело всіх нещасть людства.

 

Архетипи колективного несвідомого – в аналітичній психології К. Юнґа – праобрази, що є першоосновою фундаментальних структур психіки, вони виступають проектом, матрицею ставлення до дійсності

Верифікація – один з основних принципів логічного позитивізму (ширше – неопозитивізму), за яким істинність будь-якого судження визначається шляхом його емпіричної перевірки, тобто зіставлення з відповідними чуттєвими даними.

Гіпотеза (наукова) – одна з основних форм наукового знання, науково обґрунтоване (тобто таке, що відповідає рівню наукового розвитку свого часу) припущення про закономірний зв'язок та причинну зумовленість певних явищ.

 

Диференціація науки – поділ, розчленування, розшарування науки як цілого на якісно відмінні частини, сторони, аспекти.

 

Докса (у феноменології Е. Гусерля) – світ простих вірувань.

 

Ейдос – образ, поняття, ідея. У феноменології Гусерля це поняття рівнозначне сутності.

 

Екзистенція – 1) спосіб буття людини в його глибинній неповторності в протилежність буттю речі; 2) спосіб філософського осягнення неповторності людського самовираження як шлях «від себе, як емпіричної індивідуальності, до себе, як самобутньої самості».

 

Емпіричний рівень наукового пізнання – тип знання, який ґрунтується на безпосередньому досвіді. Емпіричний рівень – початковий, поверхневий, він починається зі спостереження та описування фактів і є ближчим до феномена (явища), ніж до сутності. Порівняно з теоретичним рівнем в емпіричному знанні значно більшою є роль чуттєвості (а не розумового начала).

 

Епістемологія сфера філософського знання, що вивчає закономірності функціювання та розвитку науки.

 

Ерот і Танатос – у психоаналізі З. Фройда первісні природні пориви: Ерос – порив до життя, Танатос – порив до смерті.

Етика науки – специфічне відгалуження філософської теорії моралі, безпосередньо пов’язане з наукою та діяльністю вчених (наукових працівників).

 

Загальнонауковий рівень методології – особливий шар сучасної методології науки, який об’єднує новітні загальновживані в науці форми і засоби пізнання (на відміну від традиційних проявів загальнонауковості – філософських, логічних та математичних). До цього рівня належать, наприклад, загальнонаукові категорії (система, елемент, структура, функція, інформація, модель, імовірність тощо) та відповідні підходи до пізнання дійсності – системний, структурний, функціональний, інформаційний, модельний, імовірнісний та ін.

 

Ідеація – тип ідеалізації у формі творення ідей і понять, яка характерна для феноменологічного аналізу і основана на інтелектуальному спогляданні, тобто «безпосередньому осягненні сутності» в спогляданні.

 

Інтеграція науки – об’єднання якісно відмінних частин, сторін, аспектів науки, злиття їх у єдину цілісність.

 

Класична наука – своєрідна модель наукового розвитку, характерна для періоду від початку Нового часу (ХVІІ ст.) до кінця ХІХ ст. Її особливостями були однозначність, наочність та відносна простота теоретичних образів явищ світу, а також абсолютне, неухильне панування лінійно-кумулятивної моделі розвитку науки.

 

Конвенціоналізм – започаткована французьким математиком Анрі Пуанкаре (кінець ХІХ – початок ХХ ст.) науково-філософська концепція, за якою наукові поняття та теорії є не відображенням явищ світу, а продуктом довільної домовленості вчених, їх угоди, яка диктується міркуваннями зручності для науковців (від лат. сonventio – угода).

 

Критичний раціоналізм – започаткована англійським філософом Карлом Поппером концепція заперечення засад неопозитивізму (логічного позитивізму); один з основних проявів постпозитивізму.

 

Кумулятивізм принцип розвитку класичної науки, який передбачає зростання, зберігання наукового знання та його приріст.

 

Кумулятивність наукового знання – принцип методології науки, який наголошує роль поступового нагромадження наукових знань, додавання нових здобутків до того, що було одержано раніше.

 

Метатеорія – теорія найвищого рівня, теорія про теорію, в якій об’єктом дослідження стає сама теорія.

 

Методологічна функція філософії – специфічний аспект ролі філософської теорії, пов'язаний зі сферою методології. У пізнанні світу філософія є всезагальною методологією науки (на відміну від ролі спеціальних, конкретних наук).

 

Методологія науки – 1) вчення про методи і форми наукового пізнання; 2) сукупність (система) методів, форм, будь-яких засобів наукового пізнання.

 

«Млості» («Нудота») в екзистенціалізмі Ж. П. Сартра – 1) почуття абсолютної безсенсовності світу, марнотності життя, неспроможності всіх очікувань; 2) однойменна назва художнього твору Ж. П. Сартра.

 

Моделювання – метод наукового пізнання, суть якого полягає у вивченні властивостей досліджуваного об’єкта за допомогою спеціально створеного аналога його – моделі.

 

Наука – соціально важлива сфера, що поєднує пізнання світу для використання отриманих результатів у практиці, а також систему логіко-епістемологічних і соціально-організаційних утворень цієї сфери. Основні аспекти значення терміна: 1) особлива форма суспільної свідомості; 2) система нагромадженого соціально значущого знання; 3) особливий соціальний інститут для поповнення і поглиблення цього знання.

 

Науково-технічна революція (НТР) – особливий період у розвитку світової науки і техніки (починаючи з середини ХХ ст.), коли органічно злилися революційні перетворення у трьох основних сферах – науці, техніці та виробництві (як основі всієї соціальної практики). В результаті цього утворилася єдина система ”наука-техніка-виробництво”, всі підсистеми якої здійснюють подальший революційний вплив одна на одну.

 

Наукознавство – наука про науку, одна з молодих наукових дисциплін (що виникли в ХХ ст.), об’єктом дослідження якої є сама наука. Будучи комплексною дисципліною, наукознавство органічно поєднує філософію та методологію науки, її економіку та організацію, соціологію науки, логіку наукового пізнання, психологію наукової творчості, наукову організацію праці в науці, історію науки і техніки, наукометрію (вивчення кількісних параметрів науки), наукову інформатику, аналіз комунікацій у науці, наукових шкіл тощо.

 

Некласична наука – відмінна від класичної модель наукового розвитку починаючи з рубежа ХІХ-ХХ ст., коли з’явилися теорія відносності А.Ейнштейна, теорія елементарних часток, квантова механіка. Вельми характерними засадами некласичних теорій – на відміну від науки попередньої доби – стали принципи невизначеності (яка випливає зі складності, неоднозначності детермінації у мікросвіті) та доповнюваності (тобто припущення одночасної істинності альтернативних теорій, що пояснюють одні й ті самі явища з різних сторін). Отже, тут наявні переривання поступовості, відхід від абсолютного панування кумулятивізму у розвитку наукового знання, визнання більш складних типів детермінізму.

 

Неопозитивізм – одна з найвпливовіших течій світової філософії ХХ ст., найвища форма розвитку позитивізму.

 

«Нормальна наука» – термін некласичної науки, що означаєперіод розвитку науки в межах панівної парадигми.

 

Об’єктивність (як принцип наукового пізнання) – визнання того, що об’єкти вивчення та їхні властивості існують незалежно від свідомості дослідника, як об’єктивна реальність.

 

Парадигма (наукова) – прийнята певним науковим співтовариством модель (зразок) постановки та вирішення проблем, що забезпечує існування наукової традиції. У новітню філософію це поняття ввів американський філософ науки Т. Кун («Структура наукових революцій», 1962 р.).

 

Позитивізм – започаткована французьким філософом О. Контом філософська течія, що стала важливим явищем європейської культури у другій половині ХІХ ст., і це тривало аж до 70-х років ХХ ст. Справжнім завданням філософії позитивізм проголосив вивчення мови науки. Основні етапи еволюції цього вчення: 1) класичний позитивізм; 2) емпіріокритицизм, 3) неопозитивізм. Наслідком утрати панівних позицій останнього стало виникнення постпозитивізму.

 

Постнекласична наука – так нерідко позначають новітній період наукового розвитку, що почався з 60-70-х років ХХ ст. Найтиповішими його галузями стали кібернетика, загальна теорія систем і особливо синергетика. З цим типом теорій пов’язуються багатоваріантність розвитку надскладних систем, прогностичність (а не вірогідність) методології, імітаційність моделювання.

 

Постпозитивізм – строкатий та різнобарвний філософський дискурс про місце, роль та значення позитивізму в історії філософії, про шляхи розвитку філософії науки після вичерпання його потенціалу.

 

Принцип проліферації теорій – принцип постнекласичної науки, який означає, що одна й та сама множина даних спостереження сумісна з дуже різними і взаємно несумісними теоріями.

 

Проблема (в науці) – одна з основних форм наукового знання, що констатує наявну суперечність у пізнанні дійсності, суперечність між знанням та незнанням. Вже формулювання наукової проблеми є дуже важливим імпульсом до пошуку шляхів її розв’язання.

 

Рівні наукової методології – особливі, якісно відмінні ступені у внутрішній її будові. Розуміння цих рівнів не є однозначним, одноаспектним: критерії їх виділення можуть бути різними. Так, загальновизнаним є розрізнення емпіричного та теоретичного рівнів; інший аспект являє собою розмежування філософського, загальнонаукового, регіонального та спеціальнонаукового рівнів методології.

 

Свобода в екзистенціалізмі приреченість людини на вибір.

Синерґетика – напрям у науці, що досліджує відкриті нелінійні, динамічно нестабільнісамоорганізуючі системи, що здатні змінювати свою структуру й алгоритм власного функціювання.

Системний підхід – основний з новітніх наукових підходів загальнонаукового рівня. В основу цього підходу покладено вивчення явищ будь-якої природи (матеріальної чи ідеальної), будь-якої сфери (природи, суспільства, техніки, медицини, людської психіки тощо) як системних об’єктів, з позицій саме їхньої системності.

Стурбованіст ь – поняття у філософії М. Гайдеґера, яке означає, що людина переймається значеннями у світі речей, для неї важливим стає смисл буття.

Сцієнтизм (сайєнтизм) – світоглядна позиція, суть якої – абсолютизація науки та її ролі в житті людства: наука, мовляв, може все, вона здатна всіх людей зробити щасливими.

 

Теоретичний рівень наукового пізнання – тип знання, внутрішньо пов'язаний з логічним узагальненням досвіду та суспільної практики, з абстрагуванням найсуттєвіших властивостей великої кількості одиничних реальних об’єктів і, більше того, з конструюванням особливого теоретичного світу, об’єкти якого великою мірою ідеалізовані.

 

Теорія – найвища, найрозвиненіша форма наукового знання, що містить органічно цілісне уявлення про закономірні та істотні причинно-наслідкові зв’язки між явищами певної галузі дійсності.

 

Технологічний етап науково-технічної революції – новітній період НТР (що почався з середини 70-х років ХХ ст.), суть якого полягає у створенні на основі науково-технічних досягнень та практичному використанні класу революційних, наукомістких технологій. Це, наприклад, методи порошкової металургії, лазерна та плазмова обробка речовини, біотехнології, новітні інформаційні технології.

 

Факт у науці (науковий факт) – елементарна форма наукового знання, що містить найпростіші, але вірогідні відомості про певні явища дійсності (наприклад: всі метали добре проводять тепло й електрику).

 

Фальсифікація – термін аналітичної філософії (Р. Карнап), який означає, що кожне наукове знання у принципі може бути спростоване через недосконалу фактологічну базу.

 

Феноменалізм – філософська концепція пізнання світу лише як констатації певних емпірично сприйманих явищ (феноменів), без проникнення в їх сутність, у таємниці причинно-наслідкових зв’язків та відкриття законів дійсності.

 

Феноменологічний метод (у філософії Е. Гусерля) – споглядання сутностей шляхом вилучення усіх суджень просторово-часового світу. Сутності тут – сконструйовані свідомістю значення, що є базовими підвалинами науки.

 

Філософія науки – особлива галузь філософської теорії, яка своїм об’єктом має саме науку. Виділяють три етапи еволюції цієї галузі – допозитивістський, позитивістський та постпозитивістський.

 

Філософія техніки – галузь філософії, яка спеціально вивчає техніку та всі її соціокультурні виміри. Це поняття вперше вжив німецький філософ Е. Капп (книга «Основи філософії техніки», 1877 р.).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)