АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Модель миттєвого постачання. Формула Уілсона

Читайте также:
  1. CAPM - модель оценки долгосрочных активов
  2. D) На специально подготовительные и модельные микроциклы.
  3. I. Базовая модель оценки ценных бумаг.
  4. S-образная модель роста популяции
  5. Абсолютное изменение объема выпуска продукции под влиянием изменения численности работников рассчитывается по формулам
  6. Автомодельность
  7. Административная модель
  8. Адміністративний порядок захисту прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок.
  9. Аналітична математична модель поверхні (підводного аппарата)
  10. Англо-американская модель
  11. Англо-американська модель корпоративного управління
  12. Апарат штучного дихання ручний портативний. Модель 120

 

Вважаємо що постачання відбувається через періодичні закупівлі товару в сторонній організації, а після доставки вся партія товару появляється на складі миттєво.

На основі введених позначень і допускаючи повне вичерпання запасу товару перед його поновленням, обчислюєм період постачання партії (поновлення замовлення)

(2.1)

Неважко також обчислити затрати на постачання та складування продукції за період поновлення замовлення. При цьому вважаємо, що протягом цього періоду на складі в середньому перебуває одиниць продукції

(2.2)

Знайдемо вартість вказаних затрат за одиницю часу

(2.3)

З умови мінімізації затрат

(2.4)

визначимо оптимальний обсяг запасу q. Для цього підставимо (2.1) в (2.3)

 

(2.5)

 

і прирівняємо похідну функції питомих затрат до нуля (необхідна умова екстремуму)

 

(2.6)

З останнього рівняння знаходимо обсяг оптимальної партії

(2.7)

При зростанні вартості оформлення замовлень С2 та витрат продукції за одиницю часу m об’єм оптимальної партії зростає, а при збільшенні вартості зберігання продукції С2 об’єм оптимальної партії зменшується.

Тепер оптимальний період поповнення замовлення t* може бути обчислений за наступними формулами:

(2.8)

 

(2.9)

Формули (2.7) і (2.9) дають підставу для обчислення оптимальних затрат на замовлення та складування продукції за одиницю часу:

(2.10)

 

При неможливості замовити оптимальний обсяг партії q*, затрат на замовлення та складування продукції за одиницю часу обчислюємо за формулою (2.4). За допомогою формули (2.10) можна знайти втрати отримані за рахунок відхилення об’єму партії від оптимального.

Приклад. Річні витрати деталі D складають 540 штук. Зарплата комірника складає 250 грн а трьох робітників складу- 220грн за місяць. Загальні експлуатаційні та інші витрати по складу становлять 100грн/місяць. Одночасно склад може вмістити 500 деталей. Вартість затрат на оформлення замовлення складає 90 гривень. Знайти оптимальний обсяг партії, період замовлення і питомі затрати замовлення та складування, якщо середня кількість робочих днів в році складає 270 днів.

Розв’язання. Згідно умови задачі середня інтенсивність витрат деталі

Загальні річні складські затрати підприємства складають

Вартість зберігання одиниці продукції за одиницю часу може бути обчислена наступним чином

Згідно формули Уїлсона знайдемо обсяг оптимальної партії

Оптимальний період замовлень становитиме

На основі цих значень обчислюєм питомі затрати на замовлення та складування продукції


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)