АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Частина 1. Знайомство з програмою підготовки презентацій Microsoft Power Point

Читайте также:
  1. Balance of power and the Concert of Europe
  2. Electric power. Electrical phenomena in nature
  3. Ground in Conflict Resolution: Tools for Powerful Groups and Communities (San
  4. Hydrogen – source of power
  5. I. ВСТУПНА ЧАСТИНА
  6. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА
  7. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (25 хв)
  8. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  9. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  10. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (33 хв)
  11. II.Основна частина
  12. II.Практична частина

 

Програма PowerPoіnt призначена для створення та демонстрації мультимедійних презентацій, за допомогою яких можна демонструвати різноманітну текстову, табличну та графічну інформацію. Вона дозволяє не тільки створювати набір слайдів та спецефектів, що супроводжують показ за допомогою проектора, але також будувати електронні презентації із включенням всіх можливостей мультимедіа та подальшої публікації результатів у комп’ютерних мережах, включаючи Іnterne t.

 

Основні можливості Microsoft Power Point:

· розміщення необхідної інформації (текстової, табличної, графічної) на слайдах;

· форматування інформації;

· створення анімацій текстової та графічної інформації та додавання переходів від одного слайду до іншого;

· створення гіперпосилань та кнопок управління;

· підготовка друкованих матеріалів для роздавання слухачам;

· створення презентацій для публікації в мережі Іnternet.

Після запуску Microsoft Power Point відкривається головне вікно програми, (Рисунок 5.1) яке складається із заголовку, меню, панелі інструментів та рядку стану документу, додатково відображається колонка структури презентації та колонка області задач.

Рисунок 5.1. Головне вікно програми Power Point.

 

Для створення нової презентації необхідно вибрати пункт меню Файл ► Створити, після чого у головному вікні з’явиться пусте полотно, для створення слайду, з правого боку у панелі задач з’явиться палітра інструментів для вибору оформлення слайду із заданих шаблонів. Вибір необхідного шаблону здійснюється кліком мишки на необхідному полі у панелі задач. Для додавання нового слайду використовується команда меню Вставка ► Створити слайд. Якщо один із слайдів стане не потрібен, то у структурі презентації необхідно відмітити цей слайд, та нажати клавішу Delete.

При створенні нової презентації на базі шаблону введення тексту здійснюється шляхом заміни вставлених на слайд полів (місцезаповнювачів) на кожному слайді. Якщо ж шаблони не застосовуються, то для вставки тексту необхідно використати команду Вставка ► Надпис, та на формі слайда контуром виділити місце розташування надпису. Редагування тексту здійснюється аналогічно текстовому редактору Microsoft Word. Після виділення необхідного тексту, за допомогою панелі інструментів форматування можна міняти шрифт, колір, фон, орієнтацію інтервали, вирівнювання та ін.

Щоб додати таблицю до презентації, необхідно скористатись меню Вставка ► Таблиця. Після активації таблиці її можна форматувати (додати видалити стовпчики та рядки, об’єднати та розбити графи, форматувати надписи в таблиці, міняти розміри рядків та стовпчиків та ін.) скориставшись меню Формат ► Таблиця ►…, або контекстним меню після кліку правою клавішею. Дуже легко форматувати таблицю, скориставшись панеллю інструментів Таблиця та границі, яку можна викликати скориставшись меню Вид ► Панелі інструментів та включити необхідну панель.

Графічну інформацію до презентації краще додавати шляхом вставки необхідних зображень, створених одним із графічних редакторів. Для цього необхідно скористатись меню Вставка ► Рисунок ► Із файлу та вказати шлях до необхідного файлу і його назву. Щоб змінити розміри, параметри обрізки, контрастність, орієнтацію та інше, слід скористатись панеллю інструментів Малювання або контекстним меню.

По закінченню додавання необхідних слайдів, всім їм необхідно надати закінченого вигляду, застосувавши єдиний стиль оформлення слайду (фон, стиль шрифтів та ін.). Для цього необхідно викликати пункт меню Формат ► Використати шаблон оформлення та із запропонованих варіантів вибрати найбільш придатний. Стиль оформлення можна створити і самому, загрузивши власне фонове зображення за допомогою команди Формат ► Фон, та використовуючи єдиний підхід до форматування текстової інформації.

Використовуючи панель Структура Презентації, можна міняти порядок розташування слайдів у презентації, шляхом звичайного переміщення слайдів із однієї позиції в іншу, виконувати операції копіювання та вставки слайдів в цілому. Якщо у доповіді деякі слайди не виноситимуться на показ, то їх можна сховати. Для цього виділити необхідний слайда та після кліку правою кнопкою миші вибрати опцію Сховати слайд. Так само його можна і повернути до презентації.

Для налаштування переходів від одного слайду до іншого необхідно виділити слайд та правою клавішею викликати контекстне меню та вибрати команду Демонстрація слайдів ► Зміна слайда. У діалоговому вікні, що з’явиться, необхідно вказати, який анімаційний ефект буде використовуватись при зміні слайдів, який звуковий супровід показу слайдів буде застосований. Перехід від одного слайду до іншого можливо організувати двома способами. Якщо добре відомо інтервал часу, через який буде відбуватись зміна слайдів у процесі доповіді, тоді необхідно для кожного слайду вказати час відведений на демонстрацію того чи іншого слайду. Частіше застосовують другий варіант організації переходу – зміна кадрів здійснюється після натиснення на ліву клавішу миші.

При демонстрації слайдів можливо використання анімаційних ефектів не тільки для окремих слайдів, але і для кожної складової окремого слайду. Для настройки анімаційних ефектів треба скористатись меню Демонстрація слайдів ► Налаштування анімації. При цьому для виділеного слайду можна встановити порядок та час появи окремих елементів слайду, тип анімаційних та звукових ефектів.

 

Частина 2. Створення презентації «Генеральний план міста».

Генеральний план міста, іншого поселення, є основним юридичним містобудівним документом, що визначає в інтересах населення з урахуванням державних завдань напрямок й границі територіального розвитку міста, іншого поселення, функціональне призначення й будівельне зонування території, розподіл земель за видами власності, принципові рішення по розміщенню об'єктів загальноміського значення, транспортному обслуговуванню, інженерному встаткуванню та благоустрою, захисту території від небезпечних природних і техногенних процесів, охороні природної й історико-культурної спадщини, черговості освоєння території.

Як правило, генеральний план складається спеціалізованими державними науково-дослідними інститутами, особливо коли це стосується великих міст. Затверджений та узгоджений генеральний план передається до виконавчої влади міста для його реалізації. Дуже важливо, щоб з основними положеннями генерального плану міста були знайомі і самі мешканці міста, яких це стосується в першу чергу. Реально ознайомити кожного мешканця, з документом, який складається з декількох томів дуже важко. Більш практичним кроком є створення короткої презентації, яка б висвітлювала основні положення генерального плану у стислій лаконічній формі, яку потім можна показати на місцевому телебаченні або опублікувати у вигляді брошур.

У даній лабораторній роботі необхідно створити презентацію генерального плану міста, згідно заданого варіанту засобами Microsoft Power Point. Презентація має містити не менше 10 слайдів, які висвітлюють загальні положення генерального плану: соціально-економічну та демографічну ситуацію, показники економічного розвитку, основні заходи з реорганізації промислових територій, розвиток житлового будівництва, основні заходи з розвитку житлових та суспільних територій, заходи з поліпшення інфраструктури, розвиток мереж пасажирського транспорту, заходи з охорони навколишнього середовища, що включають текстову, цифрову та графічну інформацію.

Перший слайд, як правило є титульною сторінкою, і тому повинен містити інформацію про назву міста, організацію, що відповідала за розробку генерального плану, дату затвердження та період реалізації генерального плану міста.

На другому слайді необхідно показати схему сучасного використання території, яка повинна містити графічний матеріал, з використанням умовних позначень, які додаються у легенді поруч зі схемою.

Наступний слайд повинен містити інформацію про демографічну ситуацію в місті та планування чисельності на період реалізації з врахуванням існуючих тенденцій міграції, народження та смертності. Більш наглядним буде представлення даної інформації у вигляді графіків або діаграм.

Серед слайдів, що повинні бути включені в презентацію мають бути слайди, які міститимуть графічні зображення, наприклад, з основним кресленням генерального плану міста, схемою планувальних обмежень, схемою міських магістралей, схемою пасажирського транспорту, схемою озеленення та рекреаційних територій.

Один із слайдів повинен відображатися у вигляді таблиці, з основними фінансово-економічними показниками.

Останні слайди презентації повинні містити висновки до генерального плану, в якому повинні бути перераховані основні заходи з плануванню території міста, які заплановані на період реалізації генерального плану міста.

Усю інформацію, стосовно генерального плану заданого міста, згідно варіанту, викладач надає студентам на початку лабораторного заняття в електронному варіанті.

Остаточно оформлену презентацію з налаштуванням переходу від слайду до слайду по натисканню лівої кнопки миші необхідно зберегти у індивідуальній папці у форматі презентації з розширенням файлу *.ppt.

 

Матеріали до здачі лабораторної роботи:

- бланк з роздрукованими висновками до генерального плану міста.

- електронний варіант файлу презентації у форматі *.ppt.

Питання для самоперевірки

 

1. Для чого використовується програма Microsoft Power Point?

2. Які основні можливості Microsoft Power Point?

3. Як відбувається редагування текстової інформації на слайді?

4. Як додати новий слайд у презентацію?

5. Як додається графічна інформація до слайду?

6. Як здійснюється вибір стилів оформлення презентації?

7. Які варіанти використання діаграм та графіків можливі при використанні Microsoft Power Point?

8. Як додається таблична інформація до презентації?

9. Як налаштовується зміна слайдів під час презентації?

10. Які анімаційні ефекти використовуються при демонстрації презентації засобами Microsoft Power Point?

11. Що називають генеральним планом міста?

12. Яку інформацію доцільно показати у презентації генерального плану міста?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)