АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Частина 2. Створення та заповнення таблиці «Групи надписів на карті» за заданим фрагментом топографічної карти з використання MS Word

Читайте также:
  1. CASE-технологія створення інформаційних систем
  2. Choose the right word.
  3. E. Використання антисептичних засобів
  4. EXERCISE 2. Underline the correct word.
  5. I. ВСТУПНА ЧАСТИНА
  6. II. Мифологическая картина мира. Исследования в области античного и средневекового искусства
  7. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА
  8. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (25 хв)
  9. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  10. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  11. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (33 хв)
  12. II.Основна частина

Надписи є суттєвим елементом змісту карт, оскільки вони пояснюють зображувальні об’єкти, вказують на їх кількісні та якісні ознаки, використовуються для отримання довідникової інформації.

Виконуючи лабораторну роботу, треба зрозуміти, що картографічною продукцією користується майже кожна людина, тому до карт і планів застосовуються дуже жорсткі вимоги. Саме застосування єдиних вимог до картографічної продукції робить зрозумілим її зміст. У процесі роботи необхідно познайомитись з основними видами надписів, що використовуються на картах, та знати, як вибрати той чи інший шрифт для певного виду надписів.

Існує декілька вимог, яким мають відповідати картографічні шрифти: це чіткість та зручність читання на кольоровому фоні, компактність, придатність для відтворення під час друку. Оскільки шрифти можуть виконувати роль умовних позначень, вони мають відрізнятися за розміром, кольором, рисунком. У залежності від ряду графічних ознак шрифти поділяють на групи:

- за нахилом літер (прямі і курсивні з нахилом вліво і вправо);

- за шириною літер (вузькі, нормальні, широкі);

- за товщиною літер (світлі, напівжирні, жирні);

- за наявністю підсікання.

На початку роботи кожен студент створює новий документ, який необхідно зберегти у своїй папці з назвою Надписи на карті.doc

Виконуючи роботу, для всіх абзаців тексту необхідно встановити інтервал в 1.5 рядочки, вирівнювання по ширині сторінки. Виклик діалогового вікна форматування абзацу виконуються шляхом вибору меню Формат ►Абзац. Вибір необхідного шрифту для надписів виконується у діалоговому вікні, яке розкривається при виборі меню Формат ►Шрифт, або на панелі інструментів Форматування.

Роботу зі шрифтами починають з встановлення необхідного типу та розміру шрифту,

Перший рядок створеного документу повинен містити надпис «Лабораторна робота №1» виконаний прописними літерами шрифтом Times New Roman розміром 14 пт, розміщення надпису по центру сторінки.

У другому рядку вказується назва лабораторної роботи звичайними літерами шрифт Times New Roman розміром 14 пт., розміщення надпису по центру сторінки.

Наступний рядок лабораторної роботи повинен містити фразу «Класифікація картографічних надписів» виконана прописними літерами напівжирним шрифтом Times New Roman розміром 14 пт., розміщення надпису по центру сторінки. Для даного абзацу застосовують інтервал перед 12 пт.

Далі повинна бути створена таблиця за формою наведеною у таблиці 3.1.

Таблиця 3.1

Приклади Групи надписів на карті
Топоніми (власні географічні назви об’єктів картографування) Терміни (поняття, що відносяться до об’єктів картографування) Пояснювальні надписи (характеристики об’єктів картографування)
якісні характеристики кількісні характеристики
       

 

Створення таблиці виконується шляхом виклику діалогового вікна Таблиця ► Вставка, де вказується необхідна кількість рядків та стовпчиків. При створенні таблиці необхідно враховувати, що деякі графи можуть бути об’єднані в одну або розбиті на декілька. Для цього треба виділити необхідні графи та вибрати команду Таблиця ► Об’єднати графи або Таблиця ► Розбити графи.

Шапку таблиці заповнити звичайними буквами шрифтом Arial розміром 14 пт.

Заповнення тексту таблиці виконується після аналізу індивідуального варіанту топографічної карти, при виконанні якого необхідно на заданому фрагменті розпізнати всі існуючи надписи, виконати розподіл надписів на групи згідно з заданою класифікацією. Далі знайдені надписи на карті необхідно занести до таблиці та зберегти вид і розмір шрифту та колір, які застосовувались при складані топографічної карти.

На топографічних картах зустрічаються надписи, які записуються поряд з умовними знаками та використовуються для характеристики об’єктів. В такому разі відривати надпис від умовного позначення не рекомендується, бо втрачається зміст надпису. Такі надписи до таблиці необхідно заносити разом з умовним позначенням, яке можна впровадити у графу таблиці у вигляді малюнку шляхом виклику команди Вставка ► Малюнок ► Із файлу. У діалоговому вікні Додавання малюнку необхідно вказати шлях до місця зберігання файлів умовних позначень та вибрати необхідний файл зображення умовного знаку.

По закінченню роботи необхідно зберегти всі зміни у файлі шляхом виклику команди Файл ► Зберегти.

Закінчений варіант роботи роздруковується на принтері шляхом вибору пункту меню Файл ► Друк, після чого у діалоговому вікні можна вказати номера сторінок, які необхідно роздрукувати, та кількість необхідних екземплярів.

Матеріали до здачі лабораторної роботи:

- бланк з роздрукованим текстом лабораторної роботи,

- електронний варіант тексту з впровадженими шрифтами на дискеті.

Питання для самоперевірки

18. Де зберігаються шрифти, що використовуються операційною системою для відображення текстової інформації?

19. У якому форматі зберігаються варіанти шрифтів?

20. Що потрібно зробити, щоб встановити необхідні шрифти?

21. Чому на різних комп’ютерах текстова інформація може відображатися не належним чином?

22. Які дії необхідно виконати, щоб текстова інформація на усіх комп’ютерах відображалось однаково?

23. Як виконується вибір форматування абзацу?

24. Як застосувати необхідний шрифт для надпису?

25. Які види шрифтів застосовуються на картах?

26. Що означають цифри розміру шрифту?

27. Як класифікуються картографічні надписи?

28. Що називають топонімами?

29. Як розрізнити кількісні та якісні характеристики?

30. Як виконується побудова таблиці?

31. Як виконується вставка умовних знаків у текст?

32. Як виконується друк текстового документу?

33.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)