АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Санітарна вірусологія, предмет завдання значення санітароної вірусології в діяльності лікаря

Читайте также:
  1. A. знания о предметной области, которые после их выполнения не изменяются
  2. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  3. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  4. Definitions. Визначення.
  5. I. Визначення сімейства рослини.
  6. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  7. I. ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧИ
  8. II Завдання додому
  9. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  10. II. Визначення видової приналежності рослини.
  11. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  12. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.

Вірусологія це медико біологічна наука, що вивчає віруси: їх будову, біохімію, систематику, генетику, а також їх значення в житті людини.

Вірусологія санітарна, це розділ вірусології, що розробляє методи виявлення патогенних та умовно-патогенних вірусів у навколишньому середовищі, головним чином у воді, грунті, повітрі й харчових продуктах.

Лікар повинен знати природу та походження вірусів, їх основні властивості, сучасну класифікацію, їх репродукцію, питання патогенеза та противірусного імунітету, основні питання профілактики вірусних інфекцій методи лікування, принципи лаболаторної діагностики, серодіагностику, основні клінічні симптоми вірусних інфекцій, засоби специфічної і неспецифічної профілактики, хіміотерапії та хіміопрофілактики вірусних захворювань.

74. Роль води,грунту, повітря у передачі збудників вірусних інфекцій. Віруси,які найчастіше знаходяться в об'єктах навколишнього середовища.

Виживання в грунті ентеровірусів коливається в широких межах (15-90 діб). Воно залежить від виду грунту,його вологості,температури. Довго зберігається га овочах,вирощених на ділянках,зрошених стічними водами -» слід робити вірусологічне дослідження грунту,води. У воді ентеровіруси виявляються частіше влітку і восени.виживашгя у воді - 11-80 діб,залежить від температури,ступеня забрудненості,бактеріологічної мікрофлори,кількості внесеного вірусу.Повітря-несприятливе середовище для вірусі в.виживання адсорбуючись на пилшинках і вологих часточках. Проби беруть за допомогою вловлюючої рідини (цукровий бульйон),якої заражений курячий ембріон або клітини культури Heia.

75. Методи виявлення в грунті патогенних мікроорганізмів.Дослідження грунту на наявність ентеровірусів.

Найбільш важливе значення для людини має наявність у грунті представників бактерій групи кишкової палички та клостридій (особливо-C.perfingens).Наявність великої великої кількості Е.соїі - свіже фекальне забруднення. Колі-титр грунту - 1 грам і більше; це найменша кількість грунту,яка містить Е.соїі.Перфрингенс-титр-це найменша кількість грунту.яка містить С.perfringens (0.01 г).Мікроорганізми грунту приймають участь в процесах синтезу органічних речовин,енергії,обміну.

76. Санітарно-вірусологічне дослідження води.Віруси,бактеріофаги у питних і стічних водах.Методи виявлення.

Для оцінки санітарно-гігієнічного стану води використовують виявлення таких бактерій Е.соїі, proteus, представники родини ентеробактерій-бактерій групи кишкової палички. Для оцінки чистоти води використовують такі показники:

1) Мікробне число-кількість мікроорганізмів в Імл.

2) Колі-титр-кількість води,яка містить 1 кишкову паличку (N для питної води -ЗЗЗмл).

3) Колі-індекс- кількість кишкових паличок,які містяться віл води (N для питної води-3).

Методи оцінки чистоти води:

1) Метод мембранних фільтрів - воду фільтрують через стерильні фільтри-» поміщають їх на середовище Ендо-» чистоту води оцінюють по кількості колоній малинового кольору.

2) Метод бродіння - різну кількість води засівають на глюкозо-пелтонний бульйон-» визначають наявність бродіння по помутнінню,газоутворенні-»там,де є бродіння- посів на середовище Ендо -»визначення колі-титру та колі-індексу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)