АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність та характерні риси комерційного кредиту

Читайте также:
  1. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  2. Банківська система та грошовий мультиплікатор: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кільк-на визначеність грош. мульт-ра.
  3. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  4. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  5. Безробіття, його сутність і види. Закон Оукена.
  6. Валовий внутрішній продукт: сутність, зміст його елементів за виробничим методом.
  7. Валютний курс: сутність та типологія.
  8. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, паритет купівельної спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  9. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, парітет купів.спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  10. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, парітет купівельної спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  11. Виборчі системи: сутність І типологія
  12. Видатки бюджету, їх сутність, склад і класифікація

Комерційний кредит характеризує кредитну операцію між двома підприємствами - продавцем (кредитором) і покупцем (позичальником). Підприємство - постачальник надає відстрочку платежу за свій товар (послуги), підприємство - покупець передає кредитору вексель як боргове свідчення і зобов'язання платежу. У разі оформлення комерційного кредиту за допомогою векселя інші угоди про надання кредиту не складаються. Комерційний кредит також може оформлятися без використання векселів. У цьому випадку надання і погашення кредиту здійснюється на умовах, передбачених договором між кредитором і позичальником.

Комерційний кредит передбачає взаємозв'язок торгової і кредитної операцій. Операція позики не є головною метою. Вона лише супроводить операції купівлі-продажу.

При комерційному кредиті об'єктом операції є реалізований товар, виконані роботи, надані послуги, за якими продавець надає відстрочку платежу.

Для підприємства-постачальника кредитна операція прискорює реалізацію і приносить додатковий дохід в формі процента, що включається у вартість проданих товарів або наданих послуг.

Потреба позичальника в комерційному кредиті зумовлена його бажанням дістати право власності на споживчу вартість цінностей, на їх використання в процесі виробництва, для продажу населенню і т.д, в той час як платіж в погашення позики він може здійснити пізніше. У момент купівлі товарів у позичальника відпадає необхідність в авансуванні грошей в черговий кругообіг фондів; досягається тимчасова економія грошових коштів для розрахунків з постачальниками Завершення у покупця кругообігу фондів, вивільнення вартості в грошовій формі дозволять йому погасити комерційний кредит, як правило, в грошовій формі.

Межі комерційного кредиту залежать, з одного боку, від здатності кредитора надавати позику в товарній формі (наявність у нього маси товарних ресурсів); достатності грошових коштів для авансування в черговий кругообіг фондів, а з іншого – від рівня кредитоспроможності позичальника.

Перевагами комерційного кредиту є:

1) оперативність надання коштів в товарній формі,

2) технічна простота оформлення,

3) активізація механізму мобілізації вільних товарних ресурсів і їх перерозподіл,

4) розширення можливості маневрування підприємствами оборотними коштами,

5) виявляється фінансова підтримка підприємстві один одному.

6) сприяє розширенню позичкового ринку.

Ще, серед переваг комерційного кредиту можна відмітити те, що вексельний обіг зменшує кількість необхідних для обороту грошових коштів і потребу в прямих банківських кредитах. Один і той самий вексель може обслуговувати декілька торгових операцій, перш ніж буде пред'явлений до обліку, а в багатьох випадках може не пред'являтися до обліку взагалі.

Комерційний кредит має недоліки: обмеженість напрямів у часі, розмірах; іноді вимушений з боку постачальника характер відстрочки платежу в зв'язку з фінансовим положенням покупців; ризик для постачальника, сильний вплив з боку банківської сфери при обліку векселів.

Надання комерційного кредиту може привести до змін темпів інфляції, оскільки сповільнюється швидкість обігу грошової одиниці внаслідок відстрочки платежу. Крім того, облік векселів в банках може привести до зростання грошової маси, що неминуче при комерційному кредиті.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)