АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зміст за темою практичного заняття викладений в лекційному матеріалі, навчальному посібнику кафедри, Протоколах МОЗ України, підручниках

Читайте также:
  1. II. Мовленнєва змістова лінія
  2. III. Мовна змістова лінія
  3. IV. Підведення підсумків практичного заняття.
  4. IІІ. Діяльнісна змістова лінія
  5. V. Діяльнісна змістова лінія
  6. V. Зміст теми заняття.
  7. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  8. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  9. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  10. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  11. Агентський договір: зміст, виконання та припинення
  12. Аграрні відносини, їх зміст та особливості.

 

Матеріали для самоконтролю:

А. Тести:

1. Хворий 2 років скаржиться на сухий приступоподібний кашель, задишку змішаного характеру, підвищення температури до 380С. Перкуторно над легенями коробочний звук, аускультативно – жорстке дихання, сухі свистячі та вологі середньопухирцеві хрипи. В гемограмі – помірна лейкопенія. Ваш діагноз?

A. Бронхіоліт

B. Гострий бронхіт

C. Рецидивуючий бронхіт

D. Обструктивний бронхіт

E. Бронхіальна астма

 

2. Дитині 4 місяців. Захворіла гостро із підвищення температури до 37,80C, покашлювання. На 3 день кашель посилився, приєдналася задишка, перкуторно над легенями тимпанічний звук, аускультативно з обох сторін велика кількість дрібноміхурцевих вологих та свистячих хрипів на видосі. Ваш попередній діагноз?

A. ГРВІ, гострий бронхіоліт.

B. ГРВІ, бронхопневмонія.

C. ГРВІ, гострий бронхіт.

D. ГРВІ, обструктивний бронхіт.

E. ГРВІ, вогнищева пневмонія.

 

3. Дитині 2 роки. Захворіла вперше. Хворіє другий день t - 37,40С. Сухий кашель, ЧД 60 за хв., експіраторна задуха. Над легенями коробковий перкуторний звук. Аускультативно жорстке дихання, розсіяні сухі свистячі хрипи. Який діагноз?

A. Гострий обструктивний бронхіт

B. Вроджений стрідор

C. Гострий бронхіт

D. Пневмонія

E. Бронхіоліт

 

4. Хлопчик 3-х місяців потрапив у клініку на 4-й день захворювання в тяжкому стані. Температура тіла 38,50C, ЧСС – 138 за хв. При клініко-рентгенологічному обстеженні встановлено діагноз гострого бронхіоліту. Чим найбільш ймовірно обумовлена тяжкість стану дитини?

A. Інтоксикацією

B. Обструкцією дихальних шляхів

C. Гіпертермією

D. Нейротоксикозом

E. Серцевою недостатністю

 

5. У дитини 1,5 років спостерігається частий, нав’язливий кашель. Хворіє ГРВІ 5 діб. В анамнезі – атопічний дермаатит. Об’єктивно: дихання часте, з подовженим видихом, дистанційні хрипи. В легенях перкуторно легеневий звук з коробковим відтінком, жорстке дихання, сухі свистячі та різнокаліберні вологі хрипи над усією поверхнею. На Ro-грамі ОГК: підвищення прозорості легеневої тканини з посиленням судинного малюнку. Який найбільш ймовірний діагноз у даної дитини?

A. Обструктивний бронхіт

B. Гострий бронхіт

C. Приступ бронхіальної астми

D. Гостра пневмонія

E. Рецидивуючий бронхіт.

 

6. У дитини віком 3 роки з'явився кашель та нежить. У сім'ї двоє інших членів мали такі ж симптоми. На третю добу від початку захворювання кашель посилився, став сухим, нав'язливим; підвищилась t тіла до 37,8°С. Об'єктивно дихання за участю допоміжних м'язів, при перкусії з обох боків легеневий звук з коробковим відтінком, дихання жорстке, видих подовжений, розсіяні середньо- і крупнопухирчасті вологі та подекуди сухі свистячі хрипи. Який дiагноз найбiльш вiрогiдний у хворого?

A. Гострий обструктивний бронхіт

B. Гострий бронхіоліт

C. Стенозуючий ларинготрахеіт

D. Бронхіальна астма

E. Двобічна бронхопневмонія

7. У дитини 5 мiсяцiв захворювання почалось гостро з пiдвищення температури тiла до 38оС, кашлю, задишки, зниження апетиту. Об'єктивно: виражена задишка експiраторного типу, ЧД 48 за хвилину, частий малопродуктивний кашель, дистанцiйнi хрипи. Над легенями при перкусiї коробковий звук, в задньонижнiх вiддiлах помiрно послаблене, розсiянi сухi свистячi хрипи, велика кiлькiсть недзвiнких середньо- i дрібнопухирцевих вологих хрипiв. Який дiагноз найбiльш вiрогiдний у хворого?

A. Гострий обструктивний бронхіт

B. Гострий бронхiолiт

C. Гостра бронхопневмонiя

D. Гострий бронхіт

E. Бронхiальна астма

8. Дитині 3 місяці. Захворіла гостро із підвищення температури до 37,80С, покашлювання. На 3 день кашель посилився, приєдналася задишка, перкуторно над легенями тимпанічний звук, аускультативно з обох сторін велика кількість дрібноміхурцевих вологих та свистячих хрипів на видосі. Ваш попередній діагноз?

A. ГРВІ, бронхіоліт.

B. ГРВІ, бронхопневмонія.

C. ГРВІ,бронхіт.

D. ГРВІ, бронхіт з астматичним компонентом.

E. ГРВІ, вогнищева пневмонія.

9. У хлопчика 2-ох років субфебрильна температура, легкий нежить, кашель сухий, тривалий, нападоподібний, часте дихання з утрудненим видихом. Дихання жорстке, вислуховуються розсіяні сухі, свистячі хрипи. На рентгенограмі легенів - підвищена прозорість. У крові лейкопенія. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Пневмонія

B. Кашлюк

C. Обструктивний бронхі

D. Гострий бронхіт

E. Бронхіоліт

10. Інформативні критерії бронхіоліту слідуючі, за винятком:

А. експіраторна задишка більше 40 в 1 хв. за участю допоміжної мускулатури

B. свистячий шум на видосі

C. дифузні мілко пухирчаті хрипи

D. підвищення прозорості легеневого малюнка на Rо-грамі

E. мілкі вогнища інфільтрації з обох сторін.

Б. Задачі для самоконтролю:

Задача 1.

У хлопчика 1 року з’явились ознаки гострого респіраторного захворювання – головний біль, помірна слабкість, сухий нав’язливий кашель, небагато слизових виділень із носа. Перші 2 дні хвороби була висока лихоманка, але температура зменшувалась після прийому парацетамолу.

З анамнезу життя відомо, що хлопчик народився від 1-ої фізіологічної вагітності, пологи без особливостей. Щеплення проведені за віком.

При огляді хлопчик правильної статури, задовільної вгодованості. Шкірні покриви чисті, блідо-рожеві. На слизовій оболонці зіву значні катаральні зміни, ринорея. Зберігається частий сухий кашель. При аускультації дихання жорстке, розсіяні непостійні, двосторонні, незвучні, поодинокі різнокаліберні (переважно середньо міхурцеві) вологі хрипи, переважають сухі розсіяні хрипи. Частота дихання 32/хв. Перкуторно – визначається коробковий звук. Тони серця ритмічні, звучні, помірна тахікардія. Живіт м’який, безболісний. Печінка і селезінка не пальпуються. Дефекація і сечовипускання без особливостей.

Загальний аналіз крові: Hb–120г/л, ер-3,2х1012/л, л-8,4х109/л, п-2%, с-21%, е-7%, л-63%, м-6%, б-1%, ШОЕ-14мм/год.

Завдання.

1. Обґрунтуйте діагноз.

2. Складіть план обстеження хворого.

3. Перерахуйте принципи лікування.

4. Випишіть рецепт на амоксициллін (флемоксин) (ентерально) даній дитині.

Задача 2.

Дівчинка 5 місяців народилася від першої вагітності, в строк, пологи – з нормальним перебігом. Маса тіла при народженні 3200г, зріст 50 см. Закричала відразу, в першу добу прикладена до грудей, виписана з пологового будинку на 6 добу. Період новонародженності перебігав без особливостей. З першого місяця на змішаному вигодовуванні, з 1,5 місяців – на штучному. З цього часу прибавляла в масі тіла більше норми. У матері – харчова і медикаментозна алергія, батько практично здоровий.

В 3 місяці перенесла ГРВІ, яка перебігала з субфебрильною лихоманкою, серозними виділеннями з носа. Лікування було симптоматичне. В 5 місяців у дитини підвищилася температура тіла до 380С, потім з’явився спастичний кашель. Наступного дня стан дитини різко погіршився, кашель посилився, з’явилась задишка із утрудненим, свистячим видихом.

При огляді стан важкий, спостерігається втягування виступаючих частин грудної клітини, роздування крил носа, периоральний ціаноз. ЧД 60/хв. перкуторно – легеневий звук з коробковим відтінком. Аускультативно: багато дрібноміхурцевих і субкрепітуючих хрипів на вдиху і на початку видиху. Температура тіла 38,60С. живіт помірно надутий, безболісний при пальпації. Печінка +2см. Випорожнення 2 рази на добу, жовті, кашкоподібної консистенції, без патологічних домішок.

Загальний аналіз крові: Hb–125г/л, ер-4,3х1012/л, л-6,4х109/л, п-1%, с-30%, е-3%, л-58%, м-8%, ШОЕ-15мм/год.

Рентгенографія органів грудної клітини: підвищена прозорість легеневих полів, особливо на периферії, низьке стояння куполів діафрагми.

Завдання.

1. Обґрунтуйте діагноз.

2. Складіть план обстеження хворого.

3. Перерахуйте принципи лікування.

4. Випишіть рецепт на преднізолон (парентерально) даній дитині.

 

Задача 3.

Дитина Саша С., 10 міс., маса тіла 10 кг хворіє третю добу. При поступленні скарги на частий непродуктивний кашель, затруднене дихання, задишку, підвищення температури тіла до 38,20С, зниження апетиту, періодично неспокій, помірні слизові виділення з носу. Загальний стан дитини середнього ступеня важкості. Задишка експіраторного характеру, оральні хрипи. Шкіра бліда, легкий периоральний ціаноз, гіперемія задньої стінки глотки. При огляді грудної клітки відмічається втягування міжреберних проміжків. Перкуторно над легенями коробковий звук. Аускультативно дихання жорстке, вислуховуються сухі свистячі хрипи, провідні і вологі різнокаліберні хрипи. Тони серця ритмічні, звучні. ЧД 52/хв.., ЧСС 140/хв.. живіт м’який, печінка і селезінка не збільшені.

Загальний аналіз крові: Hb–90г/л, ер-3,0х1012/л, л-5,4х109/л, п-1%, с-32%, е-1%, л-58%, м-3%, ШОЕ-15мм/год.

Рентгенографія органів грудної клітини: ознаки бронхообструкції (гіперпневматоз, емфізематозне роздуття легенів, низьке розташування діафрагми, розширення міжреберних проміжків).

Завдання.

1. Обґрунтуйте діагноз.

2. Складіть план обстеження хворого.

3. Перерахуйте принципи лікування.

4. Випишіть рецепт на трайфед даній дитині.

 

Задача 4.

Дитина 4-х місяців доставлена у стаціонар каретою швидкої допомоги зі скаргами на підвищення температури тіла до 38,8оС, непродуктивний кашель, задишку, хрипи на відстані. Хворіє третю добу. Отримувала лікування дома під наглядом дільничного педіатра (противірусні, антипіретики, відхаркуючі), на ніч мати поставила гірчичники, а вночі стан дитини різко погіршився: з’явилась задишка, частий непродуктивний кашель, піднялась температура тіла. При огляді дитина підвищеної вгодованості: м.т. 7,5кг. шкіра бліда. Температура тіла 38,5оС. Дитина активна, оральні хрипи, виражена задишка змішаного характеру за участю допоміжної мускулатури грудної клітки. Перкуторно над легенями коробочний звук, аускультативно дихання ослаблена, крепітуючі хрипи з двох сторін крепітація, а також сухі свистячі і вологі різнокаліберні хрипи. Тони серця ритмічні, ЧСС 160/хв. Живіт м’який, печінка +3см.

Загальний аналіз крові: Hb–110г/л, ер-3,5х1012/л, л-7,4х109/л, п-2%, с-34%, е-4%, л-58%, м-2%, ШОЕ-13мм/год.

Рентгенографія органів грудної клітини: посилення судинного малюнку, підвищення прозорості легень, посилення малюнка.

Завдання.

1. Обґрунтуйте діагноз.

2. Складіть план обстеження хворого.

3. Перерахуйте принципи лікування.

4. Випишіть рецепт на ношпу (парентерально) даній дитині.

Задача 5.

Дитина 3,5 міс. поступила у стаціонар по направленню дільничного педіатра зі скаргами матері на підвищення температури тіла до 37,2оС, кашель, задишку. Захворювання почалося з затруднення носового дихання, слизових виділень з носу. На третій день хвороби з’явився кашель, підвищилась температура тіла до субфебрильних цифр. В день поступлення стан дитини погіршився, посилився кашель, з’явилась задишка. При огляді температура тіла 37,2оС, шкіра чиста, злегка виражений пері орбітальний та періоральний ціаноз. Слизова зіву незначно гіперемована. Носове дихання затруднене, нежить. Кашель сухий, частий. В акті дихання бере участь допоміжна мускулатура, спостерігається роздування крил носа. ЧД 50 /хв.. Перкуторно над легенями коробочний звук, аускультативно – сухі хрипи, поодинокі крепітуючі хрипи з обох сторін. ЧСС 150\хв. тони серця ритмічні. Живіт м’який, печінка + 3см, селезінка не пальпується.

Загальний аналіз крові: Hb–120г/л, ер-3,6х1012/л, л-7,4х109/л, п-2%, с-34%, е-4%, л-58%, м-2%, ШОЕ-13мм/год.

Рентгенографія органів грудної клітини: посилення судинного малюнку, підвищення прозорості легень, посилення малюнка.

Завдання.

1. Обґрунтуйте діагноз.

2. Складіть план обстеження хворого.

3. Перерахуйте принципи лікування.

4. Випишіть рецепт на Ventolin даній дитині.

 

Література.

Основна:

1. Яблонь О.С., Токарчук Н.І., Процюк Т.Л. та ін. Захворювання дитячого віку. Навч.посібник – Видавництво «Тезис», 2012. – 256 с.

2. Майданник В.Г. Педиатрия. Учебник. – Харьков: Фолио, 2005. – 1125 с.

Додаткова:

1. Аряев М.Л., Волосовец А.П., Котова Н.В., Старикова А.А., Кононенко Н.А. Пульмонология детского возраста- Киев: Здоров’я, 2004.-608с.

2. Волосовец А.П., Юлиш Е.И. Рациональная антибиотикотерапия респираторных заболеваний у детей-Донецк:Регина, 2005.-389с.

3. Майданник В.Г., Майданник И.В. Справочник современных лекарственных средств.- М.: АСТ; Харьков: Фолио, 2005.-1024 с.

4. Майданник В.Г., Митин Ю.В. Диагностика, лечение и профилактика воспалительных заболеваний дыхательных путей у детей.– К.: ООО «ИЦ Медрпроминфор», 2006.- 288 с.

5. Накази МОЗ України від 13.01.05 № 18 м. Київ Про затвердження Протоколів надання медичної допомоги дітям за спеціальністю «дитяча пульмонологія».

6. Волосовець О.П., Кривопустов С.П., Нагорна Н.В., співав. Завдання з біоетики та медичної деонтології для педіатрів-Донецьк: Донбас, 2004. - 84 с.

Методичні вказівки склала доцент Токарчук Н.І.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)