АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Попередній діагноз

Читайте также:
  1. II. Попередній розгляд законопроекту.
  2. Встановіть клінічний діагноз.
  3. Встановіть клінічний діагноз.
  4. Встановіть та обгрунтуйте діагноз.
  5. Встановіть та обгрунтуйте діагноз.
  6. Встановіть та обґрунтуйте діагноз.
  7. Встановіть та обґрунтуйте діагноз.
  8. Встановіть та обґрунтуйте клінічний діагноз даного пошкодження.
  9. Діагноз уточнюється після проведення пункції плевральної порожнини.
  10. Критерії діагнозу гострої пневмонії
  11. На підставі яких ознак ставлять діагноз гематоми носової переділки?

Виразковий папіліт в ділянці 21, 22 зуба

ДИФЕРЕНЦІЙНИЙ ДІАГНОЗ
Кандидоз слизової оболонки: слизова оболонка губ в нормі, лише у кутках рота спостерігається тріщини-заїди вкриті білуватим нальотом, не болючі. При широкому відкриванні роту вони починають кровоточити. Слизова оболонка присінку, альвеолярних паростків та твердого піднебіння гіпереймована, стоншена, суха та дещо набрякла, має матовий відтінок. На поверхні слизової оболонки щік і язика є наявний білуватий наліт, при забиранні якого шпателем, утворюється ерозивна; наявний симптом “кровавої роси”. Язик гладкий, червоного кольору, вкритий білуватим нальотом. Сосочки на поверхні язика зменшені та атрофовані. Слина виділяється у малій кількості, є вя’зкою та має тягучийхарактар.

Лейкоплакія: наявність бляшки – перламутрово-білий чи крейдоподібний елемент, що часто підноситься над рівнем слизової оболонки і має чіткі, зазублені межі з цупковатою при пальпації поверхнею. При порушені цілостності епітелію на місті бляшки – утворюються кірочки; сама бляшка може бути шорсткуватою. Інформативним є люмінесцентне дослідження, при якому виявляють різні форми лейкоплакії.

Червоний плескатий лишай: на СОПР наявність міліарних папул у вигляді ліній, смуг, сітки які можуть з’єднуватись кератинізованими містками. Їх зроговіння надає їм білясто-молочного кольору і зберігається синюватий полиск. Характерні локалізації папул: ретромолярний простір та дорсо-латеральна поверхня язика. При стоматоскопії – чергування окремих підвищених зроговілих папул зрозростанням у вигляді сосочків. При цитологічному досліджені – велика кількість зроговілих та молодих епітеліальних клітин з явищами дискаріозу. Місцями різко виражений гіперкератоз і акантоз.

Десквамативний глосит: ділянки десквамації епітелію мають вигляд гнізд червонуватого кольору, різних форм(кільця,напівкільця) і величини.Грибоподібні сосочки стовщені і збільшені. Навколо осередку ураження виявляється незначний кератоз, що постійно зумовлює утворення вузької білястої смужки. При гістодослідженні – стоншення епітелію в осередках десквамації, паракератоз і помірний гіперкератоз в зонах навколо ділянок стоншення.

Виразковий гінгівіт: не дивлячись на схожу симптоматику оскільки вражено лиш один зубоясений сосочок встановлено діагноз гострого виразкового папіліту.
Основу диференціальної діагностики при виразково-некротичному стоматиті становить цитологічне дослідження мазків нальоту, а саме виявлення фузоспірилярної мікрофлори.

ЗАКЛЮЧНИЙ ДІАГНОЗ
Діагноз гострий виразковий папіліт середньої тяжкості поставлений на основі скарг хворого на загальну сильний біль в яснах, виражену кровотечу з ясен, різкий неприемний запах з ротової порожнини, неспроможність відкушувати та жувати їжу, неможливість гігієнічного догляду за ротовою порожниною. З анамнезу захворювання: перше відчуття болю виникло два дні тому, біль проявився при чищені зубів. даних об'єктивного дослідження: слизова оболонка гіперемована, Слизова оболонка гіперемована, набрякла, верхівка ясеного сосочку некротизована, сірого кольору.Під час зондування гострий біль, некротизовані тканини легко знімаються, помітно виразкову поверхню, яка сильно кровоточить. Ясна набряклі, розпушені, гіперемійовані, різко болючі, легко кровоточать при незначному дотику.
Стан язика: розміри звичайні, рухливість обмежена, наявність набряку не спостерігається. Сосочків язика слабо виражені, наявний наліт біло-сіруватого кольру. Додаткові методи дослідження: загальний аналіз крові: збільшена кількість лейкоцитів до 10*109г/л та лімфоцитів до 13%/г, цитологічне дослідження мазків нальоту: злущені клітини епітелію, лейкоцити в невеликій кількості, асоціації грамм-позитивної та грамм-негативної мікрофлори, велика кількість фузоспірилярної мікрофлори — симбіоз спірохетів Венсана та веретеноподібної палички.

ЕТІОЛОГІЯ І ПАТОГЕНЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ
Етіологія. Причиною даного патологічного процесу була незадовільна гігієна ротової порожнин та наявність механічної травм в ділянці ясеного сосочку між 21 і 22 зубомщо і презвело до пяви патологічного процесу у вказаній області.

Патогенез. При незадовільному гігієнічному стані ротової порожнини в скупченому нальоті значно розмножуються грамнегативні бактерії (B.vincenti, B.fusiformis, B.buccalis) та бактероїди (B.melaninogenicus, veillonellae). Це відбувається на тлі знижених загального імунітету й бар'єрної функції СОПР. Мікроорганізми та їх токсини повільно проникають у сполучну тканину СОПР та ясен, де збудники розмножуються. У випадку, коли такий стан триває протягом декількох днів, розвивається виразковий папіліт, який є імунним ураженням СОПР негайного типу.

ВИБІР МЕТОДУ ЛІКУВАННЯ
ЕТАПИ ЛІКУВАННЯ
1.Усунення причини

А) проведення професійної чистки ротової порожнини видалення зубних відкладень

2. Відновна терапія

А)антисептична і асептична обробка

Б) відновна і загальноукріплююча терапія

В) навчання правильної гігієни ротової порожнини

ЩОДЕННИК
23 листопада 2013
-Проведення аплікаційного знеболення 10% аерозолем лідокаїну;
-оброблення порожнини рота та осередків ураження 1 - 2% розчин перекису водню;
- -видалення твердих зубних відкладень на 33,32,31,41,42,43 зубі за допомогою гачків, скалера, екскаватора;
-оброблення порожнини рота та осередків ураження 1 - 2% розчин перекису водню;
-аплікація ерозивних поверхней мазю Метрогіл;
Призначення:
-4-5 разове полоскання рот.порожнини 0,02% р-м фурациліну 200мл.;
-аплікаційне знеболення 10% р-ном лідокаїну;
-аплікація ерозивних поверхней мазю Амфотерицина В 50 000 ОД (10-14 сеансів);
-трихопол по 0,5 г 2 рази на добу протягом 5 - 7 днів;
- німесил по 100 мг 2 рази на добу протягом 3 діб
- вітамін С до 1,5 г на добу;
-аплікація ерозивних поверхней мазю Метрогіл (10-14 сеансів);
Рекомендації:
дотримання гігієнічнічного догляду за ротовою порожниною

25 листопада 2013
Скарги відсутні. Загальний стан хворого задовільний. Положення хворого активне. Свідомість ясна.
-Проведення аплікаційного знеболення 10% аерозолем лідокаїну;
-оброблення порожнини рота та осередків ураження 1 - 2% розчин перекису водню;
-аплікація ерозивних поверхней мазю Метрогіл;

27 листопада 2013
Скарги відсутні. Загальний стан хворого задовільний. Положення хворого активне. Свідомість ясна.
-Проведення аплікаційного знеболення 10% аерозолем лідокаїну;
-оброблення порожнини рота та осередків ураження 1 - 2% розчин перекису водню;
-аплікація уражених поверхонь мазю солкосерил
Призначення:
-2-3 разове полоскання рот.порожнини 0,02% р-м фурациліну 200мл.;
-аплікація уражених поверхонь мазю солкосерил 2 рази на добу (10-14 сеансів);
- полівітапіний комплекс Супрадин по 1 таб. 1раз на добу

29 листопада 2013
Скарги відсутні. Загальний стан хворого добрий. Положення хворого активне. Свідомість ясна.
-оброблення порожнини рота та осередків ураження 1 - 2% розчин перекису водню;
-аплікація уражених поверхонь мазю солкосерил

ПРОГНОЗ
Після поставленого діагнозу гострий визковий папіліт середньої тяжкості та проведеного комплексу етіотропної, патогенетичної і симптоматичної терапії прогноз позитивний.

ЕПІКРИЗ
Хворий Семенюк Ігор Петрович 1981 року народження звернувся в Обласну стоматологічну поліклініку 23 листопада 2013 року зі скаргами на сильний біль в яснах, виражену кровотечу з ясен, різкий неприємний запах з ротової порожнини, неспроможність відкушувати та жувати їжу, неможливість гігієнічного догляду за ротовою порожниною.Об'єктивно: слизова оболонка гіперемована, некротичні маси біло-сіруватого кольру досить міцно утримуються на поверхні маргінальної зони ясен та міжзубних сосочків, ясна набряклі, розпушені, гіперемійовані, різко болючі, легко кровоточать при незначному дотику, спостерігається спонтанна кровотеча з поверхні виразок на яснах, розміри язика звичайні, рухливість обмежена, наявність набряку не спостерігається, сосочкі язика слабо виражені, наявний наліт біло-сіруватого кольру, слина, що виділяється в значній кількості, тягуча, в'язка, містить прожилки крові, має неприємний запах, загальний аналіз крові: збільшена кількість лейкоцитів до 10*109г/л та лімфоцитів до 13%/г, цитологічне дослідження мазків нальоту: злущені клітини епітелію, лейкоцити в невеликій кількості, асоціації грамм-позитивної та грамм-негативної мікрофлори, велика кількість фузоспірилярної мікрофлори — симбіоз спірохетів Венсана та веретеноподібної палички. На основі скарг, об’єктивних даних, додаткових методів дослідження був поставлений діагноз виразковий папіліт середньої тяжкості. Після проведеного комплексу етіотропної, патогенетичної і симптоматичної терапії, наданано рекомендації щодо вживання їжі та гігієнічного догляду за ротовою порожниною.

Підпис студента-куратора _______________

Список використаної літератури:
1. Терапевтична стоматологія / За ред. проф. А.К. Ніколішина.-Т.2.- Полтава: „Дивосвіт”, 2005.
2. М.Ф. Данилевський, О.Ф. Несин, Ж. І. Рахній. Захворювання слизової оболонки порожнини рота. – Київ: Здоров'я, 1998р.
3. Роберт П. Ланге, Крейг С. Миллер. Атлас заболеваний полости рта.- Москва: Гэотар-Медиа, 2008р.
4. Л. Шугар, Й. Баноци, И. Рац, К. Шаллаи. Заболевание полости рта.- Будапешт: Издательство академії наук Венгрии, 1980р.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)