АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Взаємозв’язок виробництва та розподілу?

Читайте также:
  1. Аналіз обсягів виробництва продукції
  2. Аналіз обсягів виробництва та асортименту продукції
  3. Аналіз обсягу виробництва та реалізації основних видів продукції
  4. Аналіз організації виробництва і ефективної діяльності на підприємстві .
  5. Аналітичний контроль виробництва
  6. Аналітичний контроль виробництва
  7. Асортимент та обсяг виробництва кондитерських виробів по ВАТ «Іванківського хлібозаводу», 2010 рік, кг
  8. Атестація виробництва
  9. Аудит витрат виробництва (обігу) і валових витрат
  10. Беззбитковий обсяг виробництва і реалізації продукції
  11. Взаємозв'язок сукупного попиту та сукупної пропозиції. Рівноважний обсяг виробництва.
  12. Взаємозв’язок балансу і рахунків. Активні та пасивні рахунки.

Виробництво - це вихідний пункт, в якому створюється продукт, тобто матеріальні блага і послуги. Будучи створеними в процесі виробництва, блага завершують свій рух в процесі споживання. Але споживання є безпосередньою метою виробництва лише в поза ринкових системах господарства. Наприклад, метою полювання і збирання первісної общини було споживання здобутого за день, а метою виробництва в рабовласницькому суспільстві було задоволення потреб рабовласників.

В системі ринкового господарства безпосередньою метою виробництва є отримання прибутку. Це-найважливіша перевага ринкової економіки. "Прагнення до прибутку, - вважає видатний австрійський економіст Хайек, - це якраз те, що дозволяє використовувати ресурси найефективніше.

Слідом за виробництвом економічного продукту слідує його розподіл за напрямками подальшого руху або використання. Виробництво створює продукт в його натуральному вираженні, тоді як на стадії розподілу може відбуватися розподіл продукту як в натуральній формі, так і його вартості в грошовій формі - за допомогою системи грошових розрахунків з учасниками виробництва, власниками ресурсів.

У результаті розподілу відбувається подальше просування продукту до споживача, при цьому частина його може залишатися у вигляді резерву, запасів, що підлягають подальшому розподілу. Процес розподілу може бути і часто буває багаторазовим, особливо коли розподіляються грошові кошти. Відбувається первинне, а потім вторинне і наступні розподіли як проміжного і кінцевого продукту, так і фінансового результату. Перерозподільні процеси характерні для сучасної економіки, тому буває важко визначити, хто став споживачем виробленого продукту, кінцевим власником його грошової вартості, спочатку розподіленої між власниками факторів виробництва.

Пройшовши стадію розподілу, продукт, якому призначено стати товаром, піддається обміну. Обмін є проміжною ланкою, що зв'язує власне виробництво і споживання, тобто, перш ніж товар буде спожитий, він повинен пройти через ринок - сферу обміну. Отже, обмін пана обов'язкова ланка, без якого в ринковій системі немає споживання.

Обмін обумовлюється суспільним поділом праці і випливає з нього. Ще Аристотель говорив, що обмін виникає не між двома землеробами, а між хліборобом і башмачником.

Обмін в кінцевому підсумку є головною умовою і передумовою формування попиту, пропозиції, вільних цін і т.д., а отже, формування ринку як економічної категорії і осереддя ринкової системи. Причому здійснюється обмін і товарами, і послугами, і знаннями, і досвідом, та інформацією, науково-і технічними досягненнями, і т.д.

За обміном слідує споживання продуктів, яке відбувається або у формі кінцевого споживання товару споживачем, або у вигляді виробничого споживання, коли товар, продукт знову потрапляє у виробництво, але вже у своїй новій "товарній" якості, у вигляді ресурсу. Незалежно від того, яка доля споживаного товару, стадія виробництва починається знову і знову, щоб відтворювати необхідні економічні продукти. При цьому на кожній наступній стадії може вироблятися як той же самий, так і оновлений, модернізований продукт.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)