АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні вказівки з виконання завдань за темою

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. III. Виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення
  3. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  4. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  5. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  6. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  7. VIІІ. Комплект контрольних завдань / Екзаменаційні білети.
  8. VІ. Виконання практичної роботи. Інструктаж з техніки безпеки.
  9. Автоматизація виконання обчислень
  10. Агентський договір: зміст, виконання та припинення
  11. ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ
  12. Варіанти завдань для домашньої контрольної роботи із дисципліни

Лабораторна робота №2

Тема: «Створення розрахункових таблиць та побудова діаграм в середовищі Microsoft Excel»

 

Мета: ознайомлення з основними принципами роботи з електронними таблицями, отримання технологічних навичок з форматування клітинок, створення формул, аналізу табличних даних за допомогою діаграм

 

Завдання

1. Побудувати таблицю в середовищі табличного процесору Microsoft Excel з використанням аналогічних способів форматування і заповнити її даними.

 

 

2. У клітинках на місці символу * створити необхідні формули для розрахунку значень.

3. Перейменувати Лист2 на Режим формул, скопіювати на нього готову таблицю і представити її в режимі формул.

4. Побудувати кругову діаграму за даними загальної суми фактично реалізованих путівок і розмістити її на одному листі с таблицею.

5. Побудувати гістограму порівняння кількості реалізованих путівок за планом і фактично та розмістити її на окремому листі.

6. Підготувати документ до друку: центрувати таблицю, створити колонтитули, що містять дату створення документу та прізвище студента, встановити необхідні поля та орієнтацію листа.

7. Документ зберегти в папці з прізвищем студента і роздрукувати.

 

Методичні вказівки з виконання завдань за темою

1. Для запуску табличного процесора необхідно виконати команду Пуск – Все программы – Мicrosoft Office Excel.

2. Об’єднання необхідних клітинок виконати за допомогою команди Формат – Ячейки – вкладка Выравнивание – прапорець Объединение ячеек або за допомогою інструменту .

3. Для створення багаторядкового тексту виконати команду Формат – Ячейки – вкладка Выравнивание – прапорець Переносить по словам. Напрям тексту в клітинках встановлюється у вкладці Выравнивание за допомогоюінструменту Ориентация.

4. Щоб встановити відповідний формат клітинок слід виконати команду Формат – Ячейки – вкладка Число і вибрати необхідний формат.

5. У клітинці С4 ввести формулу: =В4*$В$15. Щоб створити абсолютне посилання необхідно клацнути по клітинці і натиснути клавішу F4.

6. Для копіювання формули у суміжні клітинки В5:В13 необхідно клацнути в клітинці, де була створена формула, підвести курсор у правий нижній кут клітинки, щоб він прийняв вигляд чорного жирного хрестика, натиснути ліву кнопку миші і «протягнути» на потрібний діапазон.

7. Для розрахунку підсумкових значень у клітинці D14 слід використати інструмент . В результаті отримаємо формулу =СУММ(D4:D13). Аналогічно виконати розрахунки у клітинках Е14:Н14.

8. У клітинці F4 створити формулу: =Е4/$E$14*100 і скопіювати її у діапазон F5:F13.

9. Щоб округлити отримані значення необхідно виділити потрібний діапазон і виконати команду Формат – Ячейки – вкладка Число, вибрати числовий формат і вказати кількість знаків після коми.

10. У клітинці G4 створити формулу: =C4* D4 і скопіювати її у діапазон G5:G13.

11. У клітинці H4 створити формулу: =C4* E4 і скопіювати її у діапазон H5:H13.

12. У клітинці І4 створити формулу: =Н4-G4 і скопіювати її у діапазон І5:І13.

13. Для створення границь необхідно виділити таблицю і виконати команду Формат – Ячейки – вкладка Граница і вибрати необхідний тип лінії для внутрішніх і зовнішніх границь.

14. Щоб виконати заливання клітинок слід виділити необхідний діапазон і виконати команду Формат – Ячейки – вкладка Вид і вибрати потрібний колір.

15. Перейменування листа можна виконати за допомогою команди контекстного меню Переименовать.

16. Для представлення таблиці у режимі формул необхідно виконати команду СервисПараметры – вкладка Вид – прапорець Формулы.

17. Побудова діаграм відбувається за допомогою майстра діаграм, що визивається командою ВставкаДиаграмма або натисканням на піктограму .

18. На першому кроці майстра необхідно вибрати тип діаграми Круговая і вид діаграми за власним бажанням і натиснути кнопку Далее (рис. 1).

 

 

Рисунок 1– Перший крок «Майстра діаграм»

 

19. На другому кроці (рис.2) слід виділити необхідний діапазон даних для побудови діаграми. В нашому випадку це діапазони А4:А13 та Н4:Н13. При виділенні несуміжних діапазонів натискаємо клавішу Ctrl.

 

 

Рисунок 2 – Другий крок «Майстра діаграм»

 

20. На третьому кроці майстра діаграм у вкладці Заголовки вказати назву діаграми, у вкладці убрати прапорець Добавить легенду, у вкладці Подписи данных встановити прапорці Имена категорий та Значения, натиснути кнопку Далее.

21. На останньому кроці вказати місце розташування діаграми встановивши перемикач в положення Имеющемся (рис. 3).

 

 

Рисунок 3 – Четвертий крок «Майстра діаграм»

 

22. В результаті отримаємо діаграму, що зображена на рис. 4.

 

 

Рисунок 4 – Кругова діаграма за даними загальної суми фактично реалізованих путівок

 

23. Для побудови гістограми порівняння кількості реалізованих путівок за планом і фактично необхідно визвати майстер діаграм і на першому кроці вибрати тип діаграми Гистограмма.

24. На другому кроці вказуємо діапазон даних А4:А13 і D4:E13 при натиснутій клавіші Ctrl. У вкладці Ряд вказати імена рядів.

25. На третьому кроці майстра встановити параметри діаграми: надати назву, підписати вісі, вказати місце розташування легенди та підписи даних.

26. На останньому кроці вказати місце розташування діаграми встановивши перемикач в положення Отдельном.

27. В результаті отримаємо діаграму, що зображена на рис. 5.

Рисунок 5 – Гістограма порівняння кількості реалізованих путівок за планом і фактично

 

28. Для підготовки документу до друку необхідно виконати команду Файл – Предварительный просмотр – кнопка Страница, у вкладці Страница вказати орієнтацію листа, у вкладці Поля встановити поля і центрування таблиці, у вкладці Колонтитулы створити нижній і верхній колонтитули.

29. Зберегти файл можна за допомогою команди Файл – Сохранить как, визначити ім’я файлу та місце його розташування. Для подальшого збереження змін у файлі достатньо виконати команду Файл – Сохранить.

30. Для друку документа необхідно виконати команду ФайлПечать.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)