АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Підготувати доповідь «Мовленнєвий етикет українців» (за бажанням студента)

Читайте также:
  1. Декілька етикетних правил щодо користування службовим телефоном
  2. Діловий етикет Німеччини
  3. Діловий етикет Японії
  4. Діловий етикет, його специфічні характеристики та моральне підґрунтя
  5. Діловий етикет: особливості, принципи.
  6. Етика та етикет у взаємовідносинах з клієнтами
  7. Етикет в Інтернеті
  8. Етикет одягу ділових жінок
  9. Етикет одягу ділових чоловіків
  10. Етикет телефонної розмови
  11. Етикет у ділових контактах з підлеглими
  12. Етикет у навчальному закладі та на службі

Практичне заняття № 3

Тема. Культура професійного мовлення. Мовленнєвий етикет фахівця

Мета: вироблення умінь і навичок послуговування впорядкованою парадигмою знаків у різних етикетних комунікативних ситуаціях, збагачення фахового словникового запасу, засвоєння правил поведінки, які регламентують взаємини між людьми у різних спілкувальних ситуаціях.

План

1. Мовний, мовленнєвий, спілкувальний етикет.

2. Стандартні етикетні ситуації.

3. Парадигма мовних формул.

4. Причини, наслідки і перспективи вульгаризації сучасного мовлення.

5. Суржик у масовій свідомості.

Ключові терміни і поняття: мовний етикет, мовленнєвий етикет, спілкувальний етикет, мовні формули, вульгаризація, суржик.

ПОПЕРЕДНЯ ПІДГОТОВКА

1. Опрацювати літературу:

а) основну:

1. Глущик С.В., Дияк О.В., Шевчук С.В. Сучасні ділові папери: Навчальний посібник. — К.:Арій, 2009. – С. 13-26.

2. Гриценко Т.Б. Українська мова та культура мовлення: Навчальний посібник. — Вінниця: Нова книга, 2003, С. 26-56.

3. Мацюк З., Станкевич Н. Українська мова професійного спілкування: Навч. посіб. – 2-ге вид. – К.: Каравела, 2008. – С. 52-81; 109-120.

4. Мацько Л.І., Кравець Л.В. Культура фахової мови: Навч. посіб. – К.: ВЦ «Академія», 2007. – С. 138-150.

5. Шевчук СВ., Клименко І.В. Українська мова за професійним спрямуванням: Підручник. – К.: Алерта, 2014. – С. 67-72.

б) додаткову:

1. Довідник з культури мови: Посібник / С.Я. Єрмоленко, С. П. Бибик, Н.М. Сологуб та ін..; За ред. С.Я. Єрмоленко. – К.: Вища шк.., 2005. – С. 3-16.

2. Радевич-Винницький Я. Етикет і культура спілкування – К.: Знання, 2006 – С. 155-206.

3. Стельмахович М. Український мовленнєвий етикет / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://osvita.ua/vnz/reports/culture/1098/.

4. «Українська мова». Енциклопедія / редкол.: В. М. Русанівський, О. О.Тараненко (співголови), М. П. Яблюк та ін. – 2-ге вид., випр.. і доп. - К.: Вид-во «Укр. енцикл.», 2004. – 824 с.

5. Український правопис / НАН України, Інститут мовознавства ім. О.О.Потебні; Інститут української мови – стереотип. вид. – К.: Наук. думка, 2004. – 240 с.

 

Підготувати доповідь «Мовленнєвий етикет українців» (за бажанням студента).

3. Дібрати:

- мовні моделі до мовленнєвих ситуацій, що вимагають:

- підтвердити / заперечити думку;

- представити когось;

- привітатися;

- перепросити;

- описати особу;

- довідатися про місце розташування чогось;

- вказати напрям руху;

- вказати адресу;

- вказати часові орієнтири;

- висловити причину і наслідок;

- висловити зобов’язання;

- висловити виправдання;

- висловити згоду / незгоду.

- мовні формули:

- вітання та побажання;

- прощання;

- вибачення;

- подяки;

- запрошення та прохання;

- згоди. підтвердження;

- заперечення, відмови;

- представлення;

- співчуття;

- пропозиції, поради.

4. Виконати вправи:

Вправа 1. Доведіть на конкретних прикладах, що «неправильно вжите слово породжує помилкові судження» (Г. Спенсер).

 

Вправа 2. Змоделюйте мовленнєву ситуацію вітання:

а) вітання з однокурсником;

б) вітання з деканом факультету;

в) вітання зі священиком;

г) вітання з викладачем.

 

Вправа 3. На основі наведених прислів'їв сформулюйте правила мовленнєвого етикету.

1. Або розумне казати, або зовсім мовчати.

2. Від красних слів язик не відсохне.

3. Дорожчий привіт, ніж обід.

4. Коли хочеш що сказати, то подумай, як почати.

5. М'які слова і камінь крушать.

АУДИТОРНА РОБОТА

1. Організаційний момент.

2. Обговорення теоретичних питань плану практичного заняття.

3. Перевірка домашніх завдань.

4. Виконання вправ.

 

Вправа 1. Знайдіть помилки у поданих мовних формулах, правильні варіанти запишіть. З'ясуйте, в яких етикетних ситуаціях ними послуговуються.

1. Я вибачаюсь. 2. Моя фамілія Кривенко. 3. Даруйте, але Ви не відповіли на питання. 4. Я до Вас по такому ділу. 5. До зустрічі через пару днів. 6. Скажіть, будь ласка, скільки годин. 7. Ви вірно вчинили. 8. Ви, безперечно, праві. 9. Я розділяю Вашу стурбованість. 10. Вибачаюсь, але тут Ви не праві. 11. Усього Вам самого найкращого. 12. Чи можна Вас поспитати?

Вправа 2. Ви зустрілися із знайомою людиною, після взаємного привітання починаєте розмову з набору стереотипних запитань і отримуєте лаконічні відповіді. Запишіть їх.

Вправа 3. Змоделюйте таку ситуацію: Ви невдоволені вчинком свого товариша, зробіть йому зауваження, а він Вам повинен дати відповідь.

Вправа 4. Прочитайте уривки із текстів сучасної української літератури. Підкресліть стилістично знижену лексику (жаргонізми, суржик, варваризми). Прокоментуйте виправданість уживання такої лексики в художньому мовленні.

Це мало що змінює у вашому вкрай непривабливому моральному обличчі, фон Ф., у вашій, даруйте відвертість, аморальній морді. (Ю.Андрухович).

Щось там йому наказувала, пояснювала, «вчила жизні» (Ірена Карпа).

У мене його, цього вірша, навіть дівчата наші просили переписати у днєвнік пожеланій, тобто у щоденник побажань (О. Ірванець).

А потім прилетіли вертольоти (слова «гелікоптери» чи «гвинтокрили» в даному випадку не несуть достатнього емоційного навантаження) і Марла вирішила, що їй кров з носа потрібні вулиця й холод (І. Карпа).

Знаєш, чого мені насправді шкода? Що я був таким придурком і замість тупо відриватися, пертися в нашому неймовірному, нірванному, задзеркальному, офігенному танці, замість зависати в твоїх обіймах, замість від’їжджати від твоїх запахів, замість втикати, стирчати, гребти й не паритись я щось там пругався, шебуршав, тужився. (Ю. Іздрик)

Хоч тобі двадцять п’ять, хоч тридцять, хоч під шістдесят, як йому, - ляйф ізь ляйф (то по-французьки так англійська звучить), а паризька ляйф осьо така, як є, з фуа грою і шампанським струмками (І. Карпа).


СУРЖИК (букв. — суміш жита з пшеницею, ячменю з вівсом і т. ін., а також борошно з такого зерна) — мова, в якій штучно об’єднані без дотримання літ. норм елементи різних мов. Ужив. переважно щодо укр. просторіччя, засміченого невмотивовано запозиченими (внаслідок укр.-рос. інтерференції) рос. елементами: самольот, січас, тормозити, строїти, кидатися в очі, займатися в школі, гостра біль. С. — це збіднена мова, позбавлена нац. колориту, краси й виразності.

 

Мовні формули

Ситуація мовлення Приклад
Вітання Доброго ранку! Добрий день (добридень, здрастуйте, здорові будьте)! Добрий вечір (добривечір)! Доброї ночі! Доброго здоров 'я! Вітаю (тебе; Вас)! Радий (тебе; Вас) вітати! Моє шанування! Дозвольте Вас привітати! Слава Україні! - відповідь: Героям слава! Вітаю з днем народження! З настанням Нового року! З передноворіччям! З прийдешнім Новим роком! Вітаю з передноворіччям! Бажаю (зичу) щасливого Нового року! Хай щастить у Новому році! Будьте здорові з Новим роком! З настанням Нового року З неділею святою будьте здорові! Зі святом будьте здорові! Дай, Боже, щастя! - відповідь: Дай, Боже, здоров'я! Слава Ісусу Христу! - відповідь: Слава навіки! Христос рождається! - відповідь: Славімо Його! Христос Воскрес! - відповідь: Воістину воскрес!
Привернення уваги до себе Прошу вибачення! Перепрошую! Будь ласка, пробачте! Прошу пробачити! Скажіть, будь ласка! Дозвольте запитати! Чи можна на хвилинку зайняти Вашу увагу? Чи можна Вас запитати? Чи дозволите на хвилинку відірвати Вас від справ?
Знайомлення Будьмо знайомі! Я хочу (хотів би) з Вами познайомитися! Мені конче треба з Вами познайомитися! Ви не проти, щоб ми познайомилися? Чому б нам не познайомитися? Дозвольте відрекомендуватися! Дозвольте представити (відрекомендувати) Вам...; Дозвольте познайомити Вас із...; Познайомтеся, це...; Познайомтеся, будь ласка, це...; Знайомтеся, будь ласка. Це мій... Дуже приємно! Я вже чув про Вас; Мені (надзвичайно) приємно з Вами познайомитися! Я радий знайомству з Вами!
Порада Я дуже раджу Вам...; Я пропоную Вам...; Я би радив Вам...; Дозвольте порадити Вам...; Може б, Вам...; Вам варто... Я Вам щиро вдячний (щиро дякую) за пораду! Я нею неодмінно скористаюся. Я не зможу скористатися з Вашої пропозиції (поради), але я щиро дякую за неї! Дякую за пораду (пропозицію)! Я мушу добре її обміркувати (подумати над нею)!
Згода Добре! Будь ласка! Прошу! Згоден! Погоджуюся! Мушу погодитися! Доведеться погодитися! Авжеж; авжеж:, що так! Гаразд; Звичайно; Ви маєте рацію; Безперечно; Поза всяким сумнівом. Я ж так і знала! І я такої ж думки; Очевидно, це саме так; Так воно і є; З приємністю (із задоволенням).
Відмова На жаль, ніяк не можу погодитися; Шкода, але про це не може бути й мови; Даруйте, але я змушений Вам (тобі) відмовити; Дуже шкода, але я не погоджуюсь; Я б дуже хотів (Мені дуже хотілося б), але...; Перепрошую, мені треба подумати (мушу порадитися, я маю спочатку це обміркувати).
Розрада Не хвилюйся (теся)! Заспокойся (тесь)! Не журись (іться)! Опануйте себе! Не бери (іть) собі це так близько до серця! Викинь (те) це з голови! Не думай (те) про це! Не звертай (те) на це уваги! Сподівайся (теся) на краще!
Співчуття Прийми (іть) моє глибоке (щире) співчуття; Дозволь (те) висловити тобі (Вам) моє щире співчуття; Я розумію твоє (Ваше) горе; Я поділяю твій (Ваш) смуток.
Схвалення Ти (Ви) правильно вчинив (ли) (сказав, виступив); Дуже правильний (розумний, доречний) вчинок; Ти (Ви) прийняв (ли) надзвичайно вдале (розумне, продумане) рі-шення, Я в захопленні від твого (Вашого) вчинку (виступу).
Зауваження Я змушений зробити тобі (Вам) зауваження; Ти (Ви) не зовсім добре вчинив (ли) (зробив (ли), сказав (ли)); Ти (Ви), напевно, недостатньо це обміркував (ли) (продумав (ли) як слід); Тобі (Вам) так робити (говорити) не личить; На мою думку, цей вчинок не робить тобі (Вам) честі; Твій вчинок виходить за межі етичних норм; Це було недобре.
Сумнів Так? Хіба? Невже? Та невже? Правда? Ти (ви) справді так вважаєш (те)? Цю інформацію ти (Ви) отримав (ли) з надійного джерела? І я в це маю повірити? Вельми сумніваюся, що...; Вам краще видно, але...; Воно ніби переконливо, проте...; Мені хотілося б вірити, однак...; Мені важко сказати, чи...
Висловлення власного погляду На мій погляд; На мою думку; На моє переконання; Я (глибоко) переконаний, що...; Я думаю, що...; Мені здається, що...; Наскільки я розумію...; Я хочу (хотів би) підкреслити, що...; Що стосується мене, то...; Як на мене, то...; Я глибоко переконаний, що...; Можливо, моя думка (тобі, Вам) видасться неслушною, але...; Мушу зауважити, що...; Я думаю (вважаю) так:...; На завершення (розмови, дискусії) вважаю за доцільне (потрібне) ще раз сказати (повторити)...
Комплімент У тебе (Вас) такий чудовий вигляд! Ти (Ви) так чудово виглядаєш (єте)! У тебе (Вас) бездоганний вигляд! Ти (Ви) така красуня! У тебе (Вас) такі красиві очі! Ти (Ви) така чарівна! Ти (Ви) маєш (єте) тонке почуття гумору (витончений смак, пре-красні манери); З тобою (Вами) так приємно спілкуватися; Тобі (Вам) винятково пасує цей капелюшок (костюм, пальто). У тебе (Вас) така елегантна сукня; Тобі так пасує нова зачіска (Цей колір); У тебе (Вас) ангельський характер; Твої (Ваші) діти прекрасно виховані! Ти (Ви) неперевершена господиня! Ти (Ви) - унікальна й неперевершена господиня!
Прощання о зустрічі! Дозвольте попрощатися! Добраніч (На добраніч! Доброї ночі!) До завтра< На все добре! Усього (тобі, Вам) найкращого! Хай (тобі, Вам) щастить! Прощавайте! Щасливі будьте! Будьте щасливі!

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)