АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 4. Товарне виробництво

Читайте также:
  1. б) При якій ціні товару фірма повинна закрити виробництво?
  2. Виробництво паперу
  3. Виробництво плужка
  4. Виробництво сталі.
  5. Виробництво, розподіл і збут продукції
  6. Державне виробництво і реалізації цукру
  7. Зміни в організації та управлінні виробництвом
  8. Матеріальне і нематеріальне виробництво
  9. ОБГРУНТУЙТЕ ТА РОЗРОБІТЬ ЗАХОДИ ЩОДО ЕФЕКТИВНОГО ВПРОВАДЖЕННЯ РОЗРОБЛЕНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ У ВИРОБНИЦТВО
  10. Правило визначення оптимального обсягу залучення ресурсів в виробництво: мінімізація витрат і максимізація прибутку.
  11. про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом
  12. Ремісниче і мануфактурне виробництво

Поняття товарного виробництва, його характерні риси та умови виникнення. Види товарного виробництва. Порівняльна характеристика простого та капіталістичного товарного виробництва.

Товар та його властивості. Сутність споживчої вартості і вартості. Характеристика мінової вартості. Двоїстий характер праці, втіленої в товарі.

Основна суперечність простого і капіталістичного товарного виробництва. Закон вартості. Індивідуальні затрати праці. Суспільно-необхідні витрати праці. Функції закону вартості в суспільному виробництві.

 

Нові терміни і поняття

Товарне виробництво. Товар. Споживча вартість. Мінова вартість. Вартість. Конкретна праця. Абстрактна праця. Індивідуальний робочий час. Суспільно необхідний робочий час.

 

Тема 5. Гроші та їх функції. Грошовий обіг

Форма власності та її розвиток. Виникнення грошей. Функції грошей. Види грошей. Вартість та ціна. Масштаб цін. Валютний курс. Сучасне трактування сутності грошей.

Закон грошового обігу. Кількісне відображення даного закону. Можливості використання загального закону грошового обігу в різних економічних системах.

Інфляція. Вплив інфляції на економічні процеси. Причини інфляції та її види. Шляхи зниження інфляції.

 

Нові терміни і поняття

Гроші. Міра вартості. Засіб обігу. Засіб платежу. Засіб нагромадження. Інфляція. Масштаб цін. Девальвація. Валютний курс. Кредитні гроші. Векселя.

 

Модуль 2. ТОВАРНА ФОРМА ОРГАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА

Тема 6. Ринок і механізм його функціонування.

 

Поняття ринку та його характерні риси. Місце ринку у відтворювальному процесі. Функції ринку. Об'єкти та суб'єкти ринку. Необхідність переходу України до ринкової економіки. Умови переходу до ринку.

Структура ринку. Ринок засобів виробництва. Ринок праці та центри зайнятості. Ринок науково-технічної продукції. Фінансовий ринок та ринок цінних паперів.

Ціна і ціноутворення в ринковій економіці. Роль ціни в ринковій економіці. Функції цін. Фактори ціноутворення. Система цін в економіці України. Суб'єкти встановлення ціни.

Поняття ринкового механізму. Сутність економічних законів попиту і пропозиції. Ціна рівноваги та її дотримання.

Маркетинг

Поняття конкуренції та її роль в ринковій економіці. Форми конкуренції. Методи конкуренції.

Поняття монополізму. Вплив монополізму на економічні процеси. Монополістичні утворення в країнах розвинутої ринкової економіки та їх сутність. Форми монополістичної конкуренції. Монополізм в економіці України. Монополістичні утворення. Антимонопольна політика уряду України.

 

Нові терміни і поняття

Ринок. Продавець. Покупець. Виробник. Споживач. Структура ринку. Ринок товарів і послуг. Ринок засобів виробництва. Ринок праці. Безробіття. Ринок цінних паперів. Монополія. Конкуренція. Попит і пропозиція. Ціна рівноваги.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)