АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичне забезпечення. Для вивчення навчальної дисципліни економіка рекомендовано підручники-переможці Всеукраїнського конкурсу підручників для 11-их класів:

Читайте также:
  1. C. Забезпечення прохідності дихальних шляхів при підозрі на травну голови і хребта
  2. IV. Оформлення матеріалів про правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  3. VIII. Деякі аспекти діловодства у справах про порушення правил, норм і стандартів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  4. А.3.3.5. Анестезіологічне забезпечення кесарева розтину.
  5. Аналіз соціального забезпечення в сфері зайнятості населення
  6. Аналіз соціального забезпечення в сфері зайнятості населення
  7. Асигнування з бюджету як організаційно-правова форма соціального забезпечення
  8. Види забезпечення зобов’язань
  9. ВОДОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  10. Вопрос Підстави та заходи до забезпечення позову, порядок скасування.
  11. Галузі знань 1301 «Соціальне забезпечення»
  12. Глава 1.3. Фінансова основа та матеріально-технічне забезпечення студентського самоврядування.

Для вивчення навчальної дисципліни економіка рекомендовано підручники-переможці Всеукраїнського конкурсу підручників для 11-их класів:

1. Економіка (рівень стандарту, академічний рівень). 11 клас (авт. Радіонова І.Ф.), видавництво «Аксіома», 2011.

2. Економіка. (рівень стандарту, академічний рівень), 11 клас (авт. Крупська Л.П., Тимченко І.Є., Чорна Т.І.).– Харків: Ранок, 2011

Логіці та змісту даних підручників відповідають методичні посібники, що значно розширюють можливості вчителя при підготовці матеріалів проміжного контролю знань учнів та практичних робіт. До таких методичних посібників належать:

1) Горленко А.О. Практичні роботи з економіки. 11 клас. Рівень стандарту – Кам’янець-Подільський: Аксіома, 2011.

2) Горленко Г.О. Економіка. Тестові завдання. Навчальний посібник для учнів 10-11 класів – Кам’янець-Подільський: Аксіома, 2010.

3) Часнікова О.В. Економіка. 10 клас. Рівень стандарту. Академічний рівень: Експрес-контроль. – Харків: Ранок, 2010 р.

4) Бондарєв Н.В. «Економіка. 11 клас: Рівень стандарту. – Харків: Видавнича група «Основа», 2012 р.

 

Також,ефективними та грунтовними вважають наступні підручники:

 

1. Капіруліна С.Л. Подорож у світ економіки / С.Л. Капіруліна, К.В. Панькова. Камянець-Подільський: Аксіома, 2011.

2. Довгань Г.Д. Основи економіки у визначеннях, таблицях і схемах.

3. Економіка: навчальний посібник для загальноосвітніх середніх шкіл / За редакцією С. В. Степаненка – КЕІ КНЕУ, 2013р

 


РОЗДІЛ ІІ. Навчально-методична розробка викладання теми «Бізнес планування»

2.1.Актуальність вивчення теми «Бізнес планування»

Економічна освіта покликана послідовно формувати у старшокласників економічне мислення та свідомість, виховувати розумні потреби, розвивати здібності у певному виді діяльності; виховувати бережливе ставлення до природи, формувати потреби економічного аналізу, бачення перспективи; формувати у них бажання та потребу повсякденно поліпшувати результати своєї праці в навчальній та суспільно корисній діяльності.

Отже, відповідно до потреб часу слід активно розвивати економічну освіту, яка виступає «альфою і омегою» суспільних знань.

Економічна грамотність сьогодні стала невід’ємною складовою освіти громадянина. Економічна освіта і культура населення є необхідною умовою розбудови економічно міцної та вільної держави.

Виникнення будь-якої підприємницької ідеї ставить багато різноманітних запитань: хто виступає як конкретні споживачі, яким є ринок продукту підприємства, які кошти необхідні для реалізації проекту, чи виправдовує себе проект економічно тощо. Задля отримання відповідей на ці запитання й складається бізнес-план.

Бізнес-план - це письмовий документ, в якому викладено сутність підприємницької ідеї, шляхи й засоби її реалізації та охарактеризовано ринкові, виробничі, організаційні та фінансові аспекти майбутнього бізнесу, а також особливості управління ним. Бізнес-план підсумовує ділові можливості та перспективи, пояснює, як ці можливості можуть бути реалізовані існуючою командою менеджерів.

У бізнес-плані формулюються перспективи та поточні цілі реалізації ідеї, оцінюються сильні й слабкі сторони бізнесу, наводяться результати аналізу ринку та його особливостей, викладаються подробиці функціонування підприємства за цих умов, визначаються обсяги фінансових і матеріальних ресурсів для реалізації проекту.

Бізнеспланування дає можливість визначити життєздатність фірми за умов конкуренції, прогнозує процеси розвитку виробництва, конкретизує шляхи досягнення мети і подолання перешкод, є чинником, що стимулює інтереси потенційних інвесторів у їхніх пошуках вкладання коштів у розвиток виробництва.


Планування комбінованого уроку з теми

Тема: «Організація бізнесу»

Мета: з’ясувати способи організації власної підприємницької діяльності, етапи створення бізнесу, обмеження у діяльності та підстави її припинення. Визначити основні чинники впливу на особисту бізнес-справу. Розвивати в учнях лідерські якості,підприємницькі, стратегічні здібності, послідовність рішень, поміркованість та цілеспрямованість.

Обладнання: робочий зошит, підручник, таблиці, роздавальні матеріали, мультимедіа.

Тип уроку: комбінований

Структура уроку за часом:

1. Організаційні моменти [2 хвилини]

2. Повідомлення теми і мети уроку [1 хвилини]

3. Повторення вивченого матерілу [5 хвилин ]

4. Виклад нового матеріалу [15 хвилин]

5. Закріплення нового матеріалу [18 хвилин]

6. Підсумки [3 хвилин]

7. Домашнє завдання [1 хвилина]

Методи:

1.Пояснювально – ілюстративний:

– словесний: повідомлення,пояснення,обговорення;

– наочний: ілюстрування, транслювання,демонстрування.

2. Репродуктивний:

– відтворення і повторення способу діяльності за завданнями вчителя.

3. Проблемний виклад:

– формування проблеми, шлях її розв’язку,обґрунтування ходу думки при вирішенні поданої задачі.

Мотивація навчальної діяльності за технологією «Дерево рішень» за допомогою створення проблемної ситуації.

Питання на повторення:

Надати визначення поняттю «Попит», «Закон попиту». Під впливом яких факторів змінюється попит? Зобразити на графіку зміну кривої попиту за таких факторів. Дати визначення поняттю «Ринок», розповісти про різновиди ринків та їх головні особливості.

Основні поняття та терміни: підприємницька діяльність/бізнес, бізнесмен, початковий капітал, майно, стійкість підприємства.

План теми:

1. Дати визначення головним поняттям теми.

2. Процес організації бізнесу.

3. Роль підприємництва у суспільно-економічному житті.

Модель засвоєння бази знань.
Рівнізасвоєння Мета
  Початковий Учнів ознайомлюють зі змістом даної теми. Розкривають значення основних понять данного розділу: план, бізнес планування.
2. Репродуктивний   На занятті учні розповідають про структуру планування, про функції. Ознайомлюються з такими поняттями як рівномірне та послідовне планування.
3. Алгоритмічно-дійовий   Учні вирішують конкретні задачі, ситуації стосовно планування. 3 визначенням чинників яківпливають на цей процес.
4. Творчий   Учні висловлюють свої пропозиції що до методів планування.

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)