АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

І. Актуальність теми. Методичні рекомендації

Читайте также:
  1. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  2. Актуальність досвіду
  3. Актуальність проблеми надійності діючих систем криптографічного захисту інформації.
  4. Актуальність теми.
  5. Актуальність теми.
  6. Актуальність теми.
  7. Актуальність теми.
  8. До друку прийматимуться раніше не опубліковані статті. Авторські тексти мають пропонувати новизну, актуальність теми та оригінальність думки.
  9. І. Актуальність теми
  10. І. Актуальність теми
  11. І. Актуальність теми
  12. І. Актуальність теми

Методичні рекомендації

для організації самостійної роботи студентів

з теми:

Юрій Яновський.

Новела “Дитинство”(роман „Вершники”): фольклорні джерела новели, відображення української звичаєвості у ній;

філософський підтекст твору;

Духовна краса людини як умова гармонізації світу

 

Навчальна дисципліна УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА

 

 

Спеціальність 5.12010102 «Сестринська справа»,

Стоматологія ортопедична»

 

Курс І - й

 

Кількість навчальних годин 210

 

 

  Обговорено і затверджено на засіданні циклової комісії загальноосвітніх дисциплін Протокол № ___________ від “____” _______________ 2012 р. Голова комісії: __________Л. П. Мисік  

 

Харків – 2012 р.

 

 

Автор:

викладач української мови та літератури

Шевченко Наталя Миколаївна

 

Рецензент:

___________________________________________

___________________________________________

___________________________________________

 

 


І. Актуальність теми

Після появи 1935 р. роману в новелах «Вершники» письменник став досить відомим. Цей твір узагалі протягом довгого часу вважався вершинним здобутком митця. «В цій невеликій книжці закладено три роки роботи, три роки всіляких думок і самовідчувань, усяких життєвих умов», — читаємо в записниках автора. У ньому розповідається про братовбивчу війну в Україні 1919 р., яка стала початком трагедій, що випали на долю українського народу після революції 1917 р. Ю. Яновський — романтик за світовідчуттям і стилем, його приваблювали яскраві характери, небуденні, екстремальні ситуації, у яких найвиразніше розкривалися людські риси. Його манера письма позначена суб’єктивною стихією: вибухом емоцій, патетикою, виведенням «назовні» авторськими симпатіями та антипатіями. Він був тонким стилістом з особливим чуттям слова, його відтінків і нюансів. Сам письменник назвав себе поетом, який інколи пише прозу. Коли Юрій Яновський читав книжку і хотів її оцінити, він питав себе: «Чи взяв би ти її в далеку путь, по розмитій дорозі босоніж ступаючи, у далеку таємну путь? Чи поклав би її в торбу із хлібом окрайцем, пучкою солі й цибулиною? Чи достойна вона там у торбі на плечах лежати всю путь, до хліба торкаючись? На перепочинку, коли розв’яжеш торбу і з’їси хліба з цибулиною, чи дасть вона тобі мужність і радість, щирий захват і приємний біль мудрості?». У цих словах не тільки естетична програма письменника. Це — девіз його життя. Твори письменника й сьогодні захоплюють чи«Вершники» — перлина творчості Ю. Яновського. П. Г. Тичина сказав, що саме цим романом новітня українська література склала екзамен на атестат зрілості. Тема громадянської війни постає у творі по-справжньому героїчною й романтичною. Автор правдиво показує трагедію цілої родини Половців, яких революція розкидала по різні ідеологічні фронти.

Особливо яскраво виявилася в цьому творі композиційна майстерність Яновського. Роман складається із восьми сюжетно завершених новел («Подвійне коло», «Дитинство», «Шаланда в морі», «Батальйон Шведа», «Лист у вічність», «Чубенко, командир полку», «Шлях армій», «Адаменко»), які в сукупності передають панораму періоду громадянської війни. «Вершники» — новелістичний роман.

ІІ. Навчальна мета самостійної роботи:

Ознайомитися зі змістом новели «Дитинство».
Розвивати навички аналізу тексту.
Шліфувати вміння пояснювати художні засоби, відокремлювати епізоди й художні деталі як втілення національних атрибутів.

IІІ. Матеріали самостійної роботи

ІІІ.1. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Дисципліни Знати Вміти
Історія України Політична обстановка на Україні у 20-30-х рр.ХХ ст. Пояснити події твору з точки зору історичних подій

 

ІІІ.2. Зміст теми:

У «Дитинстві» Ю. Яновський змальовує дореволюційну дійсність. Новела сповнена описів степових просторів, народних звичаїв, пісень і дихає красою життя.

Навальність дій, гострота, динамічність, які характеризують першу новелу, змінюються в другій спокійним екскурсом у дитинство Данила Чабана, життя якого уособлює шлях українського народу, роду «затятого і непосидючого», який «козакував і землю обробляв». Новела сповнена глибоких роздумів про життя дореволюційного українського села. У творі немає ні банальних

сцен, ні гострих соціальних конфліктів, ні напружених ситуацій. Не стикаються тут у смертельному герці люди, не ллється кров, але дух волелюбства і нескореності народу оживає зі сторінок цієї новели.

Провідна думка розділу підкреслюється розповіддю старого Данила про повстання в селі Турбаях 1789 року. Прадід навчає правнука не коритися долі, виховує в малому Данилові одвічне прагнення до волі, до боротьби за краще життя. «І ми з роду турбаїв, не були кріпаками з роду-віку, і Данило хай не буде» — так закінчує свою розповідь про турбаївців прадід Данило. Його велична постать нагадує героїв українських дум та казок, у яких узагальнюється віковий життєвий досвід народу, утверджується його невичерпна мудрість і оптимізм.

Глибоко емоційна й лірична оповідь про дитячі літа героя надає цьому розділові особливої поетичності й пісенності, суворої урочистості й ніжної мрійливості. Як своєрідний гімн «незайманому степові», гімн народові — саме так сприймається новела «Дитинство».

«Степ простелявся перед ним, як чарівна долина, на якій пахне трава, пахнуть квіти, навіть сонце пахне, як жовтий віск (ось візьміть лишень потримайте на сонці руку й понюхайте її!). І скільки всіляких ласощів росте на степу, яких можна попоїсти і потім приблукати до батька, що пасе ватагу панських овець… І жайворонок, що загубився в небі, співаючи жайворонисі, і орел, що повис на вітрі, ледве воруше кінчиками крил, виглядає здобич, чорногуз бродить по траві, як землемір, ящірка перебігла обніжок — зелена, мов цибулиння, дикі бджоли гудуть за небом, ховрашок свистить, цвіркунці — одно пиляють у свої скриньки, наче сільський швець на весіллі». І все це переплітається з легким гумором і дитячою безпосередністю бачення світу.

Слухові й зорові образи творять справжню симфонію українського степу. І той степ чи не найбільша радість у житті Данила, бо дитинство його вщерть сповнене гіркоти злиднів, горя й смутку: «Його смалило сонце та обпікав вітер, і завше йому хотілося їсти, бо народився в бідній хаті, і першим спогадом дитинства був степ». Але холод, голод, злидні не такі страшні, коли поруч добрі й лагідні люди. Ось і мати, від якої часто перепадало малому хлопцеві. Усе село її запрошувало, щоб до свят розмалювала піч або хату. Навіть батько, який щодня заливає горілкою свої злидні, чарував людей співом. А поруч із Данилком мудрий прадід Данило, який знав усе: і коли риба краще ловиться, і коли бджоли більше меду кладуть, де ластівки зимують, що треба робити, коли перший грім ударить, коли з’явиться голубий ряст, і яка квітка на яку користь. Бути спостережливим, людяним, добрим навчається малий Данилко

у прадіда. Западають у його душу гайдамацькі й козацькі пісні, казки й легенди. І росте хлопець розумним і допитливим. Волелюбність, життєстверджуючий оптимізм народу живив юне серце, і воно згодом повстало проти кривди.

Усе дитинство Данилка переплелося з чарівними обрядами й звичаями, прошуміло серед казок та пісень, убираючи незламний дух і стійкість трудового народу, віру в краще майбутнє.

Новела «Дитинство» не має єдиної наскрізної сюжетної лінії. Розділ складається з окремих пейзажних і побутових епізодів. Письменник щедро використав багаті фольклорні джерела, майстерно відтворив народні звичаї, побут, нужденне й злидарське життя закріпаченого трудового люду України, його велич і незламну духовну силу. Філософське кредо новели — у ствердженні невмирущості й волелюбності людської гідності. Мандрівка прадіда з правнуком у степ, до моря символізує шукання світлої долі: вони «ішли великий день і все панською землею», і прадід по дорозі розкриває перед малим Данилкою могутність народу, пророчить йому чудове майбутнє.

Несподівана смерть прадіда серед квітучого степу дає Данилкові відчути себе самотнім, але не зупиняє його спраги до життя. «Топчи землю, синок», — такими були останні слова мудрого старого, звернені до нащадка його роду. Оспівування міцних родових традицій, гуманістичного сприйняття буття, здорового існування людини на землі стає провідним для письменника.

 

ІІІ.3. Рекомендована література:

Основна:

1. Бабишкін О. Кіноспадщина Юрія Яновського.— К., 1987.

2. Костюк Г. Лицар культури нації; Маланюк Є. Юрій Яновський // Єлисавет.— 1992.— 19 серпня.

3. Лист у вічність: Спогади про Юрія Яновського.— К., 1980.

Допоміжна:

1. Островський Г. Все, що залишилось... // Вітчизна.— 1993.— № 3—4.

2. Панченко В. Морський рейс Юрія Третього.— Кіровоград, 2002.

ІІІ.4. Орієнтовна карта для самостійної роботи з літературою з теми:

 

Основні завдання Вказівки Відповіді
Продовжити речення: Роман – це… Новела – це… Новелістичний роман – це…  
Заповнити таблицю (до кожного пункту підібрати цитати): 1. Проблематика новели. 1. - 2. -… 3. -… 2. Характеристика образів новели. 3. Жанрові та стильові особливості твору. 4. Символічне значення назви. Ваша версія. 5. Особливості композиції новели? 6. Образ автора в новелі.  
Історичне тло зображуваних подій.   Свій вибір обґрунтуйте

 

ІІІ.5. Матеріали для самоконтролю:

А. Питання для самоконтролю:

· Яким було дитинство Данила Чабана?

· Яка роль прадіда Данила, природи, народнопоетичної творчості у формуванні характеру майбутнього комісара?

· Яке ідейне спрямування новели?

· За допомогою яких образотворчих та мовностилістичних засобів письменник досягає типізації та художньої довершеності в змалюванні персонажів, подій?

· Яке ідейне навантаження пейзажних картин?

 

Б. Тести для самоконтролю:

1. Про кого прадід Данило говорив: «вона гсподиня i гiрко працює, вона нас годує…»
а) про весну в) про матір
б) про землю г)про бабу
2. Хто сказав такі слова: «…людям треба кланятись i решпекту давати, iнакше не проживеш»:
а) прадід Данило в) батько
б) Данилко г) гість
3. Про кого прадід Данило говорив: «пасе ватагу панських овець, мов вiйсько,... ледащо й п'яниця, його знову проженуть од ватаги, то не вилазитиме з корчми…»
а) про друга в) про сусіда
б) про гостя г) про батька
4. Хто сказав такі слова: «…житимеш, як оце я, серед степу голий, серед людей голодний»:
а) прадід Данило в) батько
б) Данилко г) гість
5. Хто з героїв «…спав без усiх отих мислей, що приходять з роками, спав, як трава, що нахиталася за день»:
а) прадід Данило в) батько
б) Данилко г) гість
6. «Про кого сказано: «…стояв, мов знатник, що знає всi веснянi тайни, вiн здавався господарем степових звичаїв…»:
а) про прадіда Данила в) про батька
б) про Данилка г) про гостя
7. Про кого сказано: «… весняний будило, пiсля нього земля розмерзається до краю, а дiвчата бiжать стрiмголов умитися з криницi i втертися червоним поясом - на красу, а хлопцi беруться за рiг хати й силкуються пiдняти - на силу»:
а) про сонце в) про грім
б) про вітер г) про дощ
8. На яке свято потрібно було принести у школу 40 бубликів:
а) на Зелені свята в) на Водохреща
б) на 40 святих г) на Івана Купала
9. Хто з героїв: «…примiчав, звiдки в цей день вiтер, коли з Днiпра - риба ловитиметься, коли iз степу - добре на бджоли, коли з низу - буде врожай»:
а) прадід Данило в) батько
б) Данилко г) мати
10. Хто з героїв: «…виставляє з льоху бджiл на сонце, i вони як не подурiють з радостi, …кадить ладаном, i десь незабаром приходить середохресний тиждень, коли пiст перед великоднем ламається надвоє, i кажуть старi люди, що чути буває хруст…»:
а) гість в) сусід
б) прадід Данило г) батько
11. Хто з героїв навчив Данилка такої молитви: "Дай менi, боже, картоплi, киселю й розум добрий":
а) гість в) сусід
б) прадід Данило г) батько
12. На яке свято прийнято було приказувати: «…будь великий, як верба, а здоровий, як вода, а багатий, як земля!»:
а) на Зелені свята в) на Водохреща
б) на Вербну неділю г) на Івана Купала
13. «Так у спiвах та в каторжнiй роботi кiнчається …». Який місяць?
а) березень в) жовтень
б) січень г) червень
14. «…починається мiсяць …, коли все зацвiтає - бiла береза i пролiски, золотий горицвiт та пухнастий срiбно-бузковий сон. I вишневi сади стоять мрiйнi, бiлим плесом у нагрiтому степу…». Який місяць?
а) квітень в) листопад
б) лютий г) серпень
15. Про кого сказано: «…хоч i бiдна господиня, що й кози в дворi не має, а й вона той двiр обмете й обмиє, i хату обмережить цяточками й рожами, коло печi цiлiсiнький день товчеться, i нема нi в кого на селi такого хисту прикрасити пiч»:
а) про тітку в) про матір
б) про Вустю г)про бабу
16. Хто з героїв «…розповiдав байки про попiвськi дiла i кричав, i проклинав пропаще життя, а його слухали й не перебивали, бо знали всi, що … зараз заспiває, а пiсля того спiву нiчого вже людинi не треба»:
а) гість в) сусід
б) прадід Данило г) батько
17. Хто з героїв «розпочинав жорстоку баталiю, бився сам проти кiлькох i повертав… заюшений кров'ю, з подертою сорочиною, проте переможний, …, вiднявши для повноти перемоги великоднi гостинцi у розгромленого ворога»:
а) прадід Данило в) батько
б) Данилко г) гість
18. На яке свято «…святили царини, i золотi попи вимахували кадилами, а Данилко був у пiвчiй, "як випадуть у травнi три дощi добрих, то дадуть хлiба на три роки", i святили криницi й колодязi, зело й воду, примiчали, коли зозуля закує - щоб не на голе дерево, бо буде неврожай, цiлющу для очей збирали в пляшечку …. росу, чередники й чабани пестилися цього дня, …., i мiсяць травень надходив, i зацвiтав щедро густий терен»:
а) на Зелені свята в) на Великдень
б) на Святого Юрія г) на Івана Купала
19. Яке свято було Данилковi «за напасть, бо стiльки баталiй, скiльки одбував вiн цього великого весняного свята, вистачило б iншому хлопцевi на цiлий рiк»:
а) Зелені свята в) Великдень
б) Водохреща г) Івана Купала
20 На яке свято «копають цiлющi трави, натщесерце пракорiнь шукають, щоб довго ще топтати грiшну землю»:
а) на Святого Юрія в) на Симона Зiлота
б) на літнього Миколая г) на Івана Купала
21. Кожний розділ роману «Вершники» Ю. Яновського — окрема новела, а всі разом вони об’єднані спільним…
а) ідеєю, задумом в) прийомом у зображенні героїв
б) сюжетом г) ліричними відступами та ремарками
22. Новаторський характер «Вершників» Ю. Яновського полягає…
а) у реалістичному зображенні подій 1918–1922 років в) у змалюванні природи
б) у відтворенні внутрішнього світу його героїв г) у тому, що роман — продовження традицій народних дум.
     

В. Завдання для самоконтролю:

Написати письмовий відгук: «Місце новели у творчості Ю. Яновського і в українській літературі XX ст.»

.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)