АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичний матеріал

Читайте также:
  1. II. Вивчення нового матеріалу.
  2. IV. Вивчення нового матеріалу
  3. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  4. IV. Оформлення матеріалів про правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  5. V. Закріплення вивченого матеріалу.
  6. VI. Особливості оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 124 КУпАП
  7. Аналіз ефективного використання матеріальних ресурсів
  8. Аналіз забезпеченості й використання матеріальних ресурсів на п-ві
  9. В ході літературно-історичної вікторини демонструвались відеоматеріали.
  10. Взяття матеріалу методом мазків-відбитків для імунофлюоресцентного дослідження
  11. ВИБІР ТЕМИ, ОБ'ЄКТА ДОСЛІДЖЕННЯ І ПРАКТИЧНОГО МАТЕРІАЛУ
  12. Вивчення нового матеріалу

Біопотенціал, біопродуктивність (biocapacity) – показник потужності, спроможності природного капіталу. Вимірюється в глобальних гектарах площі біологічно продуктивних земель і морів, які доступні для надання екосистемних послуг, що споживаються людством. Цей показник називають також екологічним бюджетом або регенеративною здатністю природи. Біопотенціал, який характеризує можливості природи, порівнюється з екологічним слідом, щоби показати, як співвідносяться з ними запити людства.

Екологічний слід, відбиток (ecological footprint) – це умовний показник навантаження на планету, який відображає споживання людством ресурсів біосфери, його попит на екологічні блага. Екологічний слід дорівнює площі біологічно продуктивних земель, які суспільство використовує (залучає) для виробництва всіх спожитих ним благ і поглинання всіх його відходів за існуючих технологій і системи управління ресурсами. Для розрахунку екологічного сліду будь-який вплив на довкілля перераховується в «глобальні гектари». Спроможність планети задовольняти цей попит характеризується її біопотенціалом. Різновидом екологічного сліду є вуглецевий слід, який вимірюється в тоннах викидів за рік. Перевищення екологічного сліду над біопотенціалом свідчить про перевантаження планети.

Індивідуальне завдання

1. Ознайомитися з роботою інтерактивної моделі «Footprint Interactive Graph».

2. Ознайомитися з матеріалом звіту Living Planet Report 2012, який стосується показника екологічного сліду (с. 38-41, 135-145).

3. Обрати країну, для якої встановити загальну величину екологічного сліду та його складові. Порівняти екологічний слід з біопродуктивністю (див. табл.2 на с.140-145 [3]).

 
 

4. Скопіювати діаграму (клавіша PrintScreen), вставити в документ Word. Скласти висновки.

5. Обчисліть свій власний екологічний слід за допомогою програми EcoGuru [4]. Що можна зробити для зменшення Вашого екологічного сліду (Green your lifestyle)? Подати дані в звіті. Оформити звіт.

 
 

6. Додаткове завдання (за бажанням студента). Проаналізуйте динаміку Індексу живої планети та його складові за допомогою Living Planet Index Interactive graph.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)