АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Одноразова виплата допомоги по безробіттю для організації безробітним підприємницької діяльності

Читайте также:
  1. A. Невідкладні заходи кваліфікованої терапевтичної допомоги
  2. B. Відстрочені заходи кваліфікованої терапевтичної допомоги
  3. B. Відстрочені заходи кваліфікованої терапевтичної допомоги
  4. E. З’ясувати, чи є аптечка першої допомоги?
  5. X. Проблеми юридичної відповідальності за правопорушення у сфері підприємницької діяльності
  6. А.5 Індикатори якості медичної допомоги
  7. Адміністративний захист прав суб’єктів підприємницької діяльності.
  8. Алгоритм діагностики і надання допомоги хворим з політравмою на догоспітальному етапі
  9. Алгоритм надання допомоги хворим з пошкодженням хребта і спинного мозку на догоспітальному етапі
  10. Аналіз організації виробництва і ефективної діяльності на підприємстві .
  11. Банкрутство як підстава припинення господарської діяльності.
  12. Банкрутство як правовий механізм регулювання підприємницької діяльності

Відповідно до статті 7 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (далі – Закон) одним з видів матеріального забезпечення безробітних є «допомога по безробіттю, у тому числі одноразова її виплата для організації безробітним підприємницької діяльності».

Пунктом 7 статті 22 Закону передбачено, що допомога по безробіттю може виплачуватися одноразово для організації підприємницької діяльності безробітними, які не можуть бути працевлаштовані у зв'язку з відсутністю на ринку праці підходящої роботи. Ця допомога виплачується особам, яким виповнилося 18 років, за їх бажанням.

Пунктами 5, 6 статті 23 Закону визначено, що одноразова виплата допомоги по безробіттю для організації безробітним підприємницької діяльності здійснюється у розмірі допомоги по безробіттю, нарахованої відповідно до цієї статті, у розрахунку на рік. Порядок надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності, встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики за погодженням з правлінням Фонду.

Пунктом 7 Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, затвердженого Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 20.11.2000 № 307 (зі змінами), передбачені умови та порядок одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності:

1. Безробітним, яким виповнилося 18 років та які не можуть бути працевлаштовані за сприяння служби зайнятості протягом одного місяця у зв'язку з вiдсутнiстю на ринку праці підходящої роботи, за їх бажанням допомога по безробіттю може виплачуватися одноразово для органiзацiї безробітними підприємницької дiяльностi.

Одноразова виплата допомоги по безробіттю не здійснюється безробітним, яким допомога по безробіттю скорочувалась з підстав, передбачених підпунктом 2 пункту 5.3 та пунктом 5.4 або припинялась вiдповiдно до підпункту 8 пункту 5.5 цього Порядку та особам, які протягом останніх 24 мiсяцiв, що передували початку безробіття, були зареєстровані як суб'єкти підприємницької дiяльностi.

Державна служба зайнятості залучає безробітних, які виявили бажання отримати допомогу по безробіттю одноразово для органiзацiї підприємницької дiяльностi, за їх згодою та з урахуванням професійної діагностики до семiнарiв або організовує навчання основам бізнесу вiдповiдно до чинного законодавства.

2. Одноразова виплата допомоги по безробіттю здійснюється у розмiрi річної суми допомоги по безробіттю, визначеної конкретному безробітному.

Якщо безробітний вже отримав частину призначеної допомоги по безробіттю, то виплачується її залишок.

Одноразова виплата допомоги по безробіттю особам передпенсійного віку здійснюється на загальних підставах у розмiрi річної суми допомоги по безробіттю. Якщо безробітний вже отримав допомогу по безробіттю протягом 360 календарних днів, то йому може бути виплачено одноразово допомога по безробіттю за наступні 360 календарних днів.

Допомога по безробіттю в цьому випадку не підлягає коригуванню у зв'язку із зміною розміру середньої заробітної плати, що склалася за всіма видами економічної дiяльностi вiдповiдної областi, протягом перiоду, за який допомога по безробіттю була виплачена. Одноразова виплата безробiтним допомоги по безробіттю для органiзацiї підприємницької дiяльностi здійснюється центрами зайнятості в межах коштів, передбачених для цього бюджетом Фонду.

3. Для розгляду питань щодо отримання допомоги безробітний подає до центру зайнятості такi документи:

- заяву про надання допомоги;

- бізнес-план.

4. Рішення про одноразову виплату допомоги по безробіттю (або відмову у її виплатi) приймається директором центру зайнятості на пiдставi висновку комiсiї з питань одноразової виплати допомоги по безробіттю для органiзацiї підприємницької дiяльностi (далi - комiсiя), щодо здатності безробітного до підприємницької дiяльностi. Висновок комiсiї надається, виходячи з результатів професійної діагностики безробітного, набутих ним знань з органiзацiї підприємницької дiяльностi та аналізу його бізнес-плану.

До складу комiсiї, створення якої iнiцiює центр зайнятості, включаються представники центру зайнятості, районних та мiських державних адмiнiстрацiй, органiзацiй (об'єднань) роботодавцiв та профспiлок (за згодою).

Висновок комiсiї оформляється протоколом, в якому фiксуються всi висловлювання членiв комiсiї з порушеного питання.

Прийняте директором центру зайнятості рiшення про одноразову виплату допомоги по безробіттю (або відмову в її виплатi) оформлюється наказом, з яким безробітний повинен бути ознайомлений пiд особистий пiдпис.

Рішення про одноразову виплату допомоги по безробіттю приймається протягом 10 робочих днів з дня подання всiх необхiдних документiв для її призначення, зазначених у п.3 цього Порядку.

5. Одноразова виплата допомоги по безробіттю здійснюється через установи банкiв у встановленому порядку за умови подання безробiтним до центру зайнятості протягом 10 календарних днів пiсля прийняття рiшення про одноразову виплату допомоги по безробіттю засвiдченої в установленому порядку копiї свiдоцтва про державну реєстрацiю фiзичної особи - пiдприємця, а у разi створення юридичної особи - копiї свiдоцтва про державну реєстрацiю юридичної особи та копiї установчих документiв протягом 30 календарних днів з дня їх подання.

Розрахунок суми допомоги по безробіттю для виплати її одноразово безробiтному здійснюється з дня державної реєстрацiї його як фiзичної особи - пiдприємця або з дня державної реєстрацiї юридичної особи, засновником якої є цей безробітний.

6. У трудовiй книжцi безробітного працiвник державної служби зайнятості робить запис про одноразову виплату допомоги по безробіттю та зазначає перiод, за який вона була нарахована.

7. Особам, яким допомога по безробіттю виплачена одноразово (крiм осiб, зазначених у пунктi 8 цього Порядку), у разi їх повторної реєстрацiї в державнiй службi зайнятості як безробiтних у перiод двох рокiв, у межах якого вона мала сплачуватись, допомога по безробіттю не призначається. У разi визнання таких осiб безробiтними за межами зазначеного перiоду, допомога по безробіттю визначається вiдповiдно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соцiальне страхування на випадок безробiття".

8. У разi чергового визнання в установленому порядку безробiтними осiб передпенсійного вiку, яким допомога по безробіттю виплачена одноразово для органiзацiї підприємницької дiяльностi, допомога по безробіттю призначається пiсля закiнчення перiоду, за який була здiйснена одноразова виплата.

Розмiр допомоги по безробіттю зазначеним особам залежить вiд їх участi в страхуваннi на випадок безробiття (на добровiльних засадах) пiд час здiйснення підприємницької дiяльностi. Якщо особа брала участь у страхуваннi в цей перiод та сплачувала страховi внески не менше 26 календарних тижнiв протягом року перед настанням безробiття, то розмiр допомоги по безробіттю визначається залежно вiд її середнього доходу та загального страхового стажу.

Якщо особа не брала участi в страхуваннi в перiод підприємницької дiяльностi або здiйснювала пiдприємницьку дiяльнiсть зi сплатою страхових внескiв менше 26 календарних тижнiв протягом року перед настанням безробiття, то допомога по безробіттю їй призначається у мiнiмальному розмiрi.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)