АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Слід розрізняти первинний і вторинний розподіл доходів

Читайте также:
  1. Банківська система та грошовий мультиплікатор: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кільк-на визначеність грош. мульт-ра.
  2. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  3. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  4. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.
  5. В чому полягає мета перевірки гіпотези про закон розподілу ряду?
  6. Взаємозв’язок виробництва та розподілу?
  7. Виробництво, розподіл і збут продукції
  8. Відомість розподілу калькуляційних різниць
  9. Графік розподілу навчального часу за темами навчальної дисципліни і видами навчальної роботи за ОПП
  10. Грошові розрахунки та їх вплив на формування доходів.
  11. Дві основні функції: розподільна і контрольна.
  12. Застосування дайджестів для контролю цілісності даних в розподілених мережах

Первинний розподіл — це розподіл, що відбувається в економіці пропорційно факторам виробництва.

Вторинний розподіл — це наслідок перерозподілу доходів між різними групами домогосподарств, який здійснює держава.

Існує кілька основних причин нерівності в розподілі доходів населення.

1. Відмінності у здібностях і вміннях людей. Люди мають різні розумові здібності, фізичні дані, різну схильність до ризику тощо.

2. Інтенсивність праці. Люди можуть працювати різну кількість годин на день, тиждень, а якщо необхідно — і у вихідні дні.

3. Відмінності у професійних перевагах, видах занять та праці. Різні види діяльності оплачують по-різному, серед причин цього явища й різна привабливість праці, й можливі ризики захворювань чи навіть загроз для життя. Так, щоб залучити робітника на непривабливу роботу, йому слід заплатити більше, ніж за аналогічну, але привабливішу роботу. Це може бути оплата праці металурга, шахтаря в порівнянні з іншою діяльністю.

4. Відмінності в освіті і навчанні. У сучасних умовахлюди з вищим рівнем освіти (магістри, кандидати наук, доктори наук, доценти, професори) можуть заробляти більше грошей і здобути більш високооплачувану роботу.

5. Інші чинники: відмінності в готовності ризикувати; нерівність у володінні власністю; нерівність у доходах, спричинена нерівністю успадкованого і набутого майна; монополія на ринку; везіння, зв’язки, нещастя; дискримінацію за статтю, віком, етнічним походженням.

Основними показниками нерівності в розподілі доходів є квінтильний і децильний коефіцієнти та коефіцієнт Джині.

Квінтильний коефіцієнт дорівнює відношенню частки доходів вищої квінтильної групи (20% заможних домогосподарств) до частки доходів нижньої квінтильної групи (20 % найбідніших домогосподарств).

Децильний коефіцієнт дорівнює відношенню частки доходів вищої децильної групи (10 % найбагатших домогосподарств) до частки нижньої децильної групи (10 % найбідніших домогосподарств).

Коефіцієнт децильності можна розрахувати за такою формулою:

, (14.2)

Аналогічно можна розрахувати квінтильний коефіцієнт.

В докризовий період в країнах Євросоюзу середній показник співвідношення доходів становив 1:4,8; у Швеції - 1:3,5; у Португалії 1:7,3; у СРСР у 1985 році – 1:3,2. В Росії у 1997 р. – 1:12,5; у 1998 р. – 1:13,5; у 2003 р. – 1:14. Провідні західні фахівці вважають, що співвідношення 10 до 1-го є критичним. В разі його перевищення, країна уже не може повноцінно розвиватися, бо розвиток країни – це розвиток її громадян.

Коефіцієнт Джині - показник нерівності в розподілі доходів, який дорівнює відношенню площі фігури, що утворюється між кривою Лоренца і лінією абсолютної рівності, до площі трикутника, що утворюється лінією абсолютної рівності і координатними осями.

Нерівність графічно може бути проілюстрована за допомогою:

- кривої розподілу доходів

- кривої Лоренца.

За допомогою кривої розподілу доходів можна проілюструвати кілька узагальнених характеристик доходів домогосподарств.

Середній дохід — дохід на одне домогосподарство.

Медіанний дохід — це дохід якогось домогосподарства, яке займає середню (медіанну) позицію при ранжуванні всіх домогосподарств за доходами від нижчих доходів до вищих. Тобто медіанний дохід розподіляє домогосподарства на дві однакові за чисельністю групи: ті, у кого дохід менший за медіанний, і ті, у кого він більший.

«Модний» дохід — найпоширеніший рівень доходу, точка максимуму кривої.

 

Рис. Крива розподілу доходів

Розподіл доходів, як це видно, нерівний і несиметричний.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)