АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основними показниками масштабів бідності є межа, рівень і глибина бідності

Читайте также:
  1. V етап розвитку міграції робочої сили розпочався з 1980 років і триває понині. Збільшення масштабів еміграції з країн з перехідною економікою характерно для такого етапу.
  2. Автономні інвестиції. Чинники автономних інвестицій: технічний прогрес, рівень забезпеченості основним капіталом, податки на підприємців, ділові очікування. Модель акселератора.
  3. Академічний рівень
  4. Базовий рівень підготовки.
  5. В. Творчий рівень
  6. Види безробіття. Фактичний та природний рівень безробіття.
  7. Визначення місця даного готелю на ринку туристичних послуг. Охарактеризувати контингент мешканців та середній рівень завантаженості протягом року і порівняно з минулим
  8. Витікання рідини через отвори і насадки під рівень при постійному напорі
  9. Вплив бідності на процеси макроекономічного розвитку.
  10. Державний рівень організації господарської діяльності та керівництво нею
  11. Дискусійний характер спілкування в аудиторії та рівень його моральності
  12. Економіка країн-членів ЄС: рівень розвитку, спільні та специфічні проблеми

Межа бідності — це рівень доходів у середньому на члена родини, нижче якого неможливе задоволення основних потреб, або це частка прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. За допомогою цієї межі визначаються сім’ї, які належать до категорії бідних.

Рівень бідності це питома вага сімей (домогосподарств), чий рівень споживання (доходів) на одну особу є нижчим за визначену межу бідності.

Глибина бідності — це відхилення доходів або витрат бідних від визначеної межі бідності, або ті, хто опинився нижче межі бідності.

В Україні для вимірювання межі бідності використовуються такі показники:мінімальний споживчий бюджет, межа малозабезпеченості, прожитковий мінімум.

Мінімальний споживчий бюджет — це набір продовольчих і непродовольчих товарів і послуг у натуральному та вартісному вираженні, що забезпечує задоволення основних фізіологічних і соціально-культурних потреб людини.

Межа малозабезпеченості — це величина середньодушового сукупного доходу, який забезпечує непрацездатному громадянинові споживання товарів і послуг на мінімальному рівні, встановленому законодавством. При цьому вартість непродовольчих товарів не може становити менше 15 % вартості продуктового набору.

Прожитковий мінімум — вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров’я, набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.

Прожитковий мінімум застосовується для загальної оцінки рівня життя в Україні. Він встановлюється на одну особу і в розрізі основних соціальних і демографічних груп населення, до яких належать такі категорії населення: діти до 6 років; діти від 6 до 18 років; працюючі дорослі; непрацюючі дорослі.

Одним із важливих показників рівня життя населення є вартісна величина прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян (межа малозабезпеченості), яка розраховується за формулою

, (14.3)

де ПРmin - вартісна величина прожиткового мінімуму (межі малозабезпеченості), грн.;

- сума вартості споживання продуктів харчування, грн.;

Ц — фактична ціна купівлі продуктів харчування, грн.;

N сп споживання на душу населення продуктів харчування за тимчасовими нормами за рік, кг.;

— сума вартості непродовольчих товарів, грн.;

- вартість утримання житла, грн. (оплата житла, тепло-, водо- і газопостачання, водовідведення, електроенергія);

- побутові послуги, послуги зв’язку, послуги культури, грн.

Основною інформаційною базою для оцінки стану бідності в країні є обстеження умов життя домогосподарств, що здійснює Держкомстат України. Межа бідності за 10 місяців 2011 року відповідно до прийнятого відносного критерію (75% медіанного значення сукупних еквівалентних витрат населення країни) становила 1025 грн. на місяць (в 2010 – 921 грн., 2009 р. – 811 грн. на місяць). Рівень бідності в Україні станом на 10.2011 становила 25,4%

В деяких країнах, зокрема в Україні, для межі бідності використовується критерій, запропонований ООН: 4,3 дол. на день на 1 особу або 14,76 дол. в день на 1 особу за паритетом купівельної спроможності. Паритет купівельної спроможності станом на 2011 рік становить 1$ = 3,75 грн.

На основі даних комплексного обстеження умов життя домогосподарств, проведеного за методологією Держкомстату України, розраховано кількісні характеристики бідності.

Вперше у 2000 р. у щорічному Посланні Президента України до Верховної Ради України була сформульована як першочергова проблема економічної політики — проблема бідності в Україні. У 2001 р. Указом Президента України була затверджена Стратегія подолання бідності, згідно з якою були визначені стратегічні напрями подолання бідності:

· підвищення зайнятості населення та розвиток ринку праці;

· збільшення доходів від трудової діяльності;

· соціальне страхування як спосіб захисту особи від втрат доходу;

· запровадження консолідованої системи адресної соціальної допомоги та соціальних послуг;

· соціальна підтримка осіб з обмеженими фізичними можливостями;

· соціальна підтримка сімей з дітьми та дітей, позбавлених батьківського піклування;

· поліпшення житлових умов соціально вразливих верств населення;

· моніторинг реалізації стратегічних напрямів подолання бідності.

Соціальна політика держави — це система управлінських, організаційних, регулятивних, саморегулятивних заходів, дій, принципів і засад, спрямованих на забезпечення оптимального соціального рівня та якості життя, соціального захисту малоза­безпечених верств населення, їх соціальної безпеки в суспіль­стві.

До складу системи цілей соціальної політики в Україні вхо­дять цілі:

- стратегічного характеру:

§ формування соціально орієнто­ваної ринкової економіки;

§ активізація соціальної ролі держави;

§ забезпечення гідних і безпечних умов життя і праці;

§ зростання добробуту громадян;

§ формування ефективної системи соціально­го захисту;

§ реформування пенсійної системи;

§ розвиток соціаль­ної інфраструктури;

- поточного характеру (тактичні):

§ забезпечення прожит­кового мінімуму;

§ погашення заборгованості з виплати заробітної плати;

§ подолання бідності та надання адресної допомоги;

§ обме­ження безробіття та стимулювання зайнятості;

§ захист населення від інфляції;

§ формування екологічних та соціально безпечних умов життя.

Соціальна політика згідно з чинним законодавством реалізу­ється через такі інструменти:

- індексацію і компенсацію доходів громадян;

- встановлення вартості прожиткового мінімуму;

- вста­новлення межі малозабезпеченості (гарантованого мінімуму);

- встановлення мінімальної заробітної плати, пенсії, допомоги;

- на­дання державних допомог та субсидій;

- формування соціальних фондів;

- розроблення соціальних програм;

- встановлення соціаль­них гарантій та соціальних пільг;

- соціальне забезпечення;

- соці­альне інвестування;

- соціальні податки;

- соціальні послуги (соціально-побутові, психологічні, соціально-педагогічні, соціально-медичні, соціально-економічні, юридичні, послуги з працевла­штування, інформаційні тощо).

Один з варіантів забезпечення соціальних стандартів — роз­виток інституту соціального партнерства, який є комплексом процедур узгодження інтересів між найманими працівниками і роботодавцями за безпосередньої участі держави.

Ці процедури спрямовані на:

- досягнення взаєморозуміння між економічними суб’єктами;

- запобігання трудовим конфліктам;

- розв’язання спір­них питань шляхом переговорів.

До основних форм соціального партнерства належать консультації, переговори, взаємне інфор­мування сторін, укладання колективних договорів (угод) та контроль за їх виконанням, сприяння розв’язанню колективних трудових спорів (соціальні суди), розгляд і вирішення можливих претензій та розбіжностей.

Політика соціального захисту – це система заходів, які захищають населення від економічної та соціальної деградації. Витрати на соціальний захист залежать від можливостей економіки і пріоритетів у політиці уряду.

Показниками результативності соціальної політики є рівень і якість життя населення.

Під рівнем життя населення (РЖН) слід розуміти ступінь задоволення матеріальних, духовних і со­ціальних потреб людини, який забезпечує сукупність матеріаль­них і соціальних умов життя. В зарубіжних країнах для визна­чення РЖН використовують поняття індексу людського розви­тку (ІЛР)

Узагальнюючим показником рівня життя населення є реаль­ні доходи населенняр), які за вартісним змістом відображають ту частину національного продукту, яка використовується на особисте споживання та нагромадження, а за матеріально-речо­вим характером є сумою матеріальних благ, яку можна придбати на фактично отримані доходи з урахуванням зміни цін на спо­живчі товари і послуги.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)