АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Короткі теоретичні відомості

Читайте также:
  1. E. Відновлення свідомості
  2. Беляневич О. А. Господарське договірне право України (теоретичні аспекти). – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 592 с.
  3. Ви приступили до надання допомоги дорослому постраждалому на місці події. Він без свідомості й лежить на животі. У якому випадку Ви перевертаєте постраждалого на спину?
  4. Ви приступили до надання допомоги постраждалому на місці події. Він без свідомості й лежить на животі. Ви перевернули його на спину. Постраждалий не дихає. Ваші дії далі.
  5. Відомості про будь-які обмеження щодо права володіння цінними паперами.
  6. Властивості та оцінка масової свідомості
  7. Головні елементи моральної свідомості
  8. Два фактори, що зіграли вирішальну роль у виникненні свідомості
  9. Добро і зло як ціннісні полюси моральної свідомості і практики
  10. Добро і зло — основні поняття моральної свідомості і категорії етики.
  11. Загальні відомості
  12. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ


Оптимальна кількість називається економічним розміром замовлення і розраховується, як


(2.6)


S- витрати на розміщення одного замовлення

H - річні витрати зберігання.

Залежності між цими величинами графічно показані на рисунку 2.1


Рисунок 2.1 - Динаміка формування витрат моделі економічного замовлення


Точка повторного замовлення (рис.2.2) визначається як:


R=dcp*L, (2.7)


де R - точка повторного замовлення,

dcp - середня денна потреба в матеріалі (постійно),

L-час виконання замовлення (постійно).

Рисунок 2.2 - Зміна розміру запасу (Q) в часі в моделі економічного замовлення.


Основний економічний критерій в даній системі - загальні витрати на створення запасів, які виражаються рівнянням:


TC=DC+(D/Q)*S+(Q/2)*H, (2.8)


де TC - сумарні річні витрати

D - річна потреба в матеріалі

C - ціна одиниці матеріалу, що купується

Q - кількість матеріалу, яку необхідно замовити.


Математично взаємозв’язок «граничний прибуток – граничні втрати» має вигляд:


Р(МР) (1-Р) МL, (2.9)


де Р – імовірність того, що виріб буде проданий;

(1-Р) – імовірність того, що виріб не буде продано (оскільки одна з цих подій обов'язково відбудеться);

МР – прибуток від продажу n-ого виробу

МL – втрати, якщо n-ий виріб залишиться непроданим Вирішуючи цю нерівність щодо Р одержимо:


(2.10)


Це означає, що нам слід продовжувати збільшувати об'єм запасу до тих пір, поки імовірність продажу останнього доданого виробу не виявиться більшою або рівною відношення втрат до граничного прибутку.


Приклади розв’язання типових задач


Задача 11. Виявити стратегію управління запасами, для чого визначити економічний розмір замовлення та точку наступного замовлення для моделі незалежного попиту при таких умовах:


  • річна потреба на виріб D =2000 одиниць (у році 365 днів);

  • витрати на розміщення замовлення S=10 грн на замовлення;

  • витрати на зберігання H= 1,25 грн. на одиницю за рік;

  • період виконання замовлення L=5 днів;

  • вартість матеріалу C= 12,5 грн на одиницю виробу.


На підставі отриманих розрахунків, визначити сумарні річні витрати.


Розв’язання


Оптимальний обсяг замовлення:


.


Точка наступного замовлення:



Таким чином маємо наступну стратегію управління запасами: при зниженні рівня запасів до 27 виробів, необхідно розмістити замовлення на закупку 179 виробів.

Сумарні річні витрати в такому випадку складатимуть:



Задача 12. Використовуючи алгоритм побудови моделі управління запасами залежного попиту та за допомогою циклового графіка визначити дату запуску у виробництво виробу А, що складається з вузлів В и С, з яких вузол В складається з 2-х деталей F і однієї деталі Е, а вузол С із з однієї деталі F і однієї G. Дата випуску виробу А- 1 червня. Час виготовлення виробу А (у тижнях):А-1; В-2; С-4; F-1; Е-4; G-1.


Розв’язання


1. Будуємо специфікацію виробу А (рис. 2.3):


Рисунок 2.3 – Специфікація виробу А

Використовуючи специфікацію, та враховуючи час виготовлення виробу А за допомогою циклового графіку визначаємо дату запуску у виробництво виробу А (рис. 2.4)


Рисунок 2.4 Цикловий графік

Тривалість виробничого циклу складає 7 тижднів. Дата запуску 7 квітня.

 

Завдання для самоперевірки


Задача 13. Визначити економічний розмір замовлення та точку наступного замовлення при умовах: річна потреба 8500 одиниць, витрати на розміщення одного замовлення 25 грн., витрати на зберігання – 10 грн. на одиницю зберігання в рік, період виконання замовлення 15 днів. Вартість матеріалу 35 грн. Які сумарні річні витрати?


Задача 14. Річна потреба 3400 одиниць виробів, витрати на розміщення одного замовлення – 18 грн., річні витрати на зберігання – 25% від вартості одиниці. Вартість одиниці в залежності від обсягу замовлення: від 0 до 1000 штук – 45 грн./од., від 1001 до 2000 – 40 грн./од., від 2001 до 3000 – 30 грн./од., від 3001 і більше – 25 грн./од. Скільки виробів потрібно замовляти?


Задача 15. Відпускна ціна на виріб встановлена в розмірі 285 грн., а його собівартість – постійна та дорівнює 235 грн. Кожен непроданий виріб має ліквідаційну вартість на рівні 150 грн. Очікується, що в даний період потреба буде знаходитись в діапазоні від 46 до 54 одиниць. Ймовірності продажу складають: для кількості виробів від 1 до 46 – 100%, 47 – 85%, 48 – 75%, 49 – 70%, 50 – 60%, 51 – 50%, 52 – 35%, 53 – 25%, 54 – 10%, 55 та більше – 0. Визначте чистий прибуток від розміщення в запас тієї кількості виробів, яку потрібно замовити.


Задача 16. Річна потреба 2000 одиниць, економічний розмір замовлення 400 одиниць. Потрібний рівень обслуговування Р=0,95, стандартне відхилення потреби впродовж періоду виконання замовлення одиниць, в році 250 робочих днів, а період виконання замовлення – 15 днів. Визначте точку наступного замовлення.


Задача 17. Використовуючи алгоритм побудови моделі управління запасами залежного попиту та за допомогою циклового графіка визначити дату запуску у виробництво виробу А, що складається з вузлів В и С, з яких вузол В складається з 2-х деталей F і однієї деталі Е, а вузол С із з однієї деталі F і однієї G. Дата випуску виробу А- 1 червня. Час виготовлення виробу А (у тижнях):А-2; В-3; С-2; F-1; Е-3; G-2.

 

Задача 17а. Здійснити класифікацію номенклатурних позицій запасів матеріальних ресурсів фірми (див. табл.), використовуючи методику АВС-аналізу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)