АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПОРТФЕЛЬНЕ ІНВЕСТУВАННЯ

Читайте также:
  1. За об’єктом інвестування.
  2. Інвестування резидентами України за межами України.
  3. Методи економічної оцінки ефективності інвестування в людський капітал
  4. Особливості врахування специфічних умов інвестування в інвестиційному аналізі
  5. Тема 16. Правовий режим іноземного інвестування. (2год.)
  6. Фактично реєструвалися наміри здійснення іноземного інвестування. Таке
  7. Форми іноземного інвестування.
  8. Які державно-правові гарантії захисту іноземних інвестицій, передбачені Законом України «Про режим іноземного інвестування» ?

Менеджмент АКІБ «УкрСиббанк» розглядає інвестиційну політику як головний та пріоритетний напрямок розвитку в цій сфері, посідаючи тут лідируюче місце.

Стратегічне завдання АКІБ «УкрСиббанк»:

Зміцнити свої позиції у якості андеррайтера на внутрішньому ринку облігацій.

Портфель цінних паперів являє собою цілеспрямовано сформульовану сукупність об'єктів фінансового інвестування різних видів, призначених для здійснення інвестиційної діяльності в певному періоді згідно розробленою інвестиційною стратегією інвестора. Тобто вкладення інвестора в цінні папери, які управляються ним як єдине ціле, розглядаються як портфель цінних паперів.

Банки як фінансові посередники акумулюють кошти вкладників і забезпечують спрямування заощаджених капіталів у інвестиції.

Таблиця 7.1

Протягом 2007-2008 років традиційно успішно, розвивався бізнес банку на ринку цінних паперів. Він остаточно зарекомендував себе як "банк для банків" та як банк для "клієнтів". Банк пропонує своїм клієнтам повний перелік послуг з цінними паперами, враховуючи галузеву специфіку та особливості бізнесу кожного клієнта: портфельні операції з цінними паперами, комісійні та гарантійні операції. Банк також пропонує корпоративним клієнтам послуги з розміщення тимчасово вільних грошових коштів у високоліквідні корпоративні облігації як з портфелю банку, так і в інші облігації, що обертаються на ринку. У 2007 році банк продовжував здійснювати операції з векселями, при цьому значним попитом серед клієнтів користувалися як кредитні, так і гарантійні операції.

АКІБ «УкрСиббанк» має дозвіл Міністерства Фінансів України на здійснення депозитарної діяльності як інвестиційного фонду або інвестиційної компанії.

Активізується первинний ринок корпоративних облігацій, тому одним з пріоритетних напрямків діяльності банку АКІБ «УкрСиббанк» на фондовому ринку стало формування високодохідного та ліквідного портфелю корпоративних облігацій.

Основними партнерами банку на ринку корпоративних облігацій є АКБ "Аркада", АППБ „Аваль" ЗАТ "Альфа-банк", ВАТ КБ "Хрещатик", ЗАТ "Донгорбанк", АКБ "Раффайзенбанк Україна" та ін.

АКІБ «УкрСиббанк» є активним учасником торгівлі цінними паперами на Першій Фондовій Торговельній Системі. У рейтингах ПФТС торговців борговими цінними паперами банк постійно займає провідні місця.

Управління та формування портфеля корпоративних облігацій банку здійснюється з урахуванням вимог диверсифікації, ліквідності та мінімізації ризиків. Даний портфель формується з цінних паперів провідних українських емітентів: АТВТ "Галичфарм", ЗАТ "Киїівстар Дж.Ес.Ем.", ЗАТ "Сармат" тощо. На кінець 2008 року портфель цінних паперів банку включав корпоративні облігації загальною вартістю понад 801 млн. грн.

Професійне та ефективне управління портфелем корпоративних облігацій здійснюється на принципах збалансованості ризиків і ліквідності.

Щомісячно здійснюється переоцінка вартості портфелю корпоративних облігацій, рівня ризиків по окремих цінних паперам та формування в разі необхідності резерву під покриття можливих збитків від операцій з цінними паперами. Високу ліквідність цінних паперів, що знаходяться у власності банку, підтверджує той факт, що станом на 01.01.2008р. банком було проведено планову переоцінку портфелю цінних паперів на продаж та на інвестиції, за результатами якої не потрібно було формувати резерви.

Поряд з традиційними послугами торговця цінними паперами, банк розвинув й запровадив нові проекти у сфері випуску та обігу корпоративних облігацій. Особлива увага приділялася ретельному опрацюванню програм випуску та розміщення клієнтських корпоративних облігацій. Банк виступив андеррайтером випускукорпоративних облігацій ВАТ "Мономах", ЗАТ "Укрзернопром", ВАТ "Будматеріали", ТОВ "ЮВС". Випуски облігацій вищезазначених емітентів були розміщені в повному обсязі. Сьогодні АКІБ «УкрСиббанк» планує виступити організатором випусків корпоративних облігацій ще деяких своїх клієнтів.

2. Розглянемо детальніше питання управління грошовими потоками від інвестиційної діяльності АКІБ «УкрСиббанк»

Інвестиційні операції АКІБ «УкрСиббанк» пов'язані передусім з вкладенням коштів у інвестиційні цінні папери, в свою чергу портфель цінних паперів банку, згідно з загальноприйнятою класифікацією, розподіляється на портфель цінних паперів на продаж, портфель цінних паперів на інвестиції, портфель пайової участі (вкладень АКІБ «УкрСиббанк» в асоційовані компанії) та портфель вкладень банку у дочірні компанії. Крім того інвестиційні операції АКІБ «УкрСиббанк» включають вхідні та вихідні грошові потоки, пов'язані зі змінами необоротних активів банку. Вихідні грошові потоки пов'язані з грошовими виплатами, спрямованими на придбання основних фондів, матеріальних та нематеріальних активів, а вхідні грошові потоки, пов'язані з надходженням грошових коштів від продажу будівельних комплексів, автомобілів, комп'ютерної техніки, принтерів, ксероксів, факсів, комп'ютерного забезпечення, нематеріальних активів АКІБ «УкрСиббанк» Специфіка банку, як підприємства, основною метою якого є надання фінансових пбслуг (а точніше: фінансової установи) зумовлює другорядність процесу управління цими грошовими потоками у порівнянні з грошовими потоками, сформованими активними операціями АКІБ «УкрСиббанк» з цінними паперами. Тому розглянемо більш детальніше управління грошовими потоками від інвестиційної діяльності АППБ"Аваль" на прикладі портфеля цінних паперів банку.

Отже, інвестиційні операції АКІБ «УкрСиббанк» пов'язані передусім з вкладенням коштів у інвестиційні цінні папери; в свою чергу портфель цінних паперів банку, згідно з загальноприйнятою класифікацією, розподіляється на портфель цінних паперів на продаж, портфель цінних паперів на інвестиції, портфель пайової участі (вкладень АКІБ «УкрСиббанк» в асоційовані компанії) та портфель вкладень банку у дочірні компанії.

Таблиця 7.2

Цінні папери на продаж є паперами, які банк придбав для подальшого продажу й отримання торгівельного доходу від різниці між ціною продажу та ціною купівлі, які вільно обертаються на ринку та мають не більше одного року (тобто короткостроковий) період дієздатності.

Цінні папери банку на інвестиції придбані АКІБ «УкрСиббанк» для утримання до настання строку погашення та отримання дивідендного доходу та використання інших прав, що виникають із володіння цими цінними паперами.

Необхідно зазначити, що в даних портфелях АКІБ «УкрСиббанк» знаходяться акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком та боргові цінні папери таких провідних українських емітентів, як АТВТ "Еаличфарм", ЗАТ "Київстар Дж. Ее. Ем.", АКБ "Райффайзенбанк Україна", СП ТОВ "Метален", ЗАТ "Укрзернопром", ЗАТ "Сармат", ТОВ "Аркада-фонд", ВАТ КБ "Хрещатик", ДП ВАТ "Галактан", "Галактіс", ТОВ "ЮВС", ВАТ "Мономах".

Портфель пайової участі та портфель вкладень у дочірні компанії включають відповідно довгострокові вкладення АКІБ «УкрСиббанк» в асоційовані компанії, де банк володіє 20% або більшою частиною капіталів та має дохід у вигляді дивіденду (це такі компанії, як ВАТ "Первомайська реалізаційна база", ТОВ "Монтекс", ЗАТ "Укрпасавто", ВАТ "Луцька взуттєва фабрика", ТОВ НВФ "Чумацький шлях", ВАТ "Рекламний комбінат", ВАТ "Азот", ЗАТ "Росава", ВАТ "Чернівецький цукровий", ЗАТ „Луганськ пиво" та деякі інші) та вкладення капіталу у дочірні компанії АКІБ «УкрСиббанк», в яких банк володіє 50% або більшою частиною капіталу.(це такі компанії, як ТОВ "Український страховий альянс", ТОВ "УКрсибБуд", ЗАТ "УКрсибІнвест", ТОВ "Незалежність")

3. АКІБ «УкрСиббанк» оцінює інвестиційну привабливість фірми - емітента посилаючись на фінансово - економічні, а також маркетингові дослідження стану фірми -емітента: а саме - його соціально-економічне становище на ринку, вплив на інших учасників ринку, а також ступінь підвплвності іншим організаціям. Це так званий фундаментальний аналіз

Спочатку банк оцінює доходи емітента, його стан на ринку, який ґрунтується на показниках обсягу продажу, активів і пасивів, дохідності та іншої інформації, яка характеризує ефективну діяльність емітента.

Для того, щоб дізнатися про всю цю інформацію, банку потрібно проаналізувати відповідну фінансову документацію: баланси, звіти про прибутки та збитки та інші матеріали, які публікує фірма. Фінансова звітність фірми нерідко включає дані відносно її фінансового положення в минулому, які можуть стати в пригоді для аналізу і прогнозування майбутньої роботи компанії. При проведенні аналізу фінансових результатів діяльність фірми на основі її фінансової звітності використовується ряд спеціальних коефіцієнтів, за допомогою яких можна порівняти показники різних компаній або дані по одній і тій же компанії за різні періоди часу. Скориставшись цими коефіцієнтами, можна проаналізувати п'ять основних аспектів ефективної діяльності фірми: рентабельність, оборотність активів, фінансовий левередж, ліквідність, ринкову вартість.

Важливе значення має склад топ-менеджменту підприємства: їх репутація, становище у суспільстві, минуле. Дослідження дають підстави зробити висновок: завищено чи занижено фактичну вартість цінного папера порівняно зі справжньою вартістю активів, майбутніми прибутками корпорації тощо. За допомогою фундаментального аналізу здійснюють прогнозовану вартість акції і тому в подальшому може впливати на ринкову ціну. Дані прогнозу є підґрунтям для рекомендацій стосовно купівлі та продажу ринкових інструментів.

Найголовніший фактор для банку АКІБ «УкрСиббанк» як інвестора є рівень доходу на акцію фірми - емітента та рівень дивідендів. Але навіть аналізуючи і оцінюючи показники балансу та фінансових результатів, банк обов'язково переглядає їх статистику, тобто статистичну інформацію, яка свідчить про зміни рівня ринкових цін і обсягів торгівлі на ринку цінних паперів, напрямів їхніх коливань і часто звертають увагу на це у своїх розрахунках. Але не лише на коливання цін цінних паперів звертають увагу, а й на динаміку доходів. Банк враховує поточні витрати зіставляючи їх з обсягом продажу. Зростання такого співвідношення свідчить про зниження ефективності, а зменшення - про більшу ефективність фірми. Також важливе значення має прибуток до виплати податків. Його відношення до обсягу продажу теж може свідчити про зростання чи зниження ефективності діяльності фірми - емітента. Чистий прибуток визначає обсяг коштів,які компанія може спрямувати на саморозвиток і дивідендні виплати.

Звичайно банк, при бажанні вкласти грошові кошти в якусь з фірм - емітентів розглядає не лише певну фірму, а проводить аналіз декількох фірм і тоді зважаючи на розраховані коефіцієнти банк вирішує, яких цінних паперів і яких компаній треба вибрати.

Так як ринкова вартість акцій для компанії є найкращим показником її діяльності,то банк "УкрСиббанк" визначає інвестиційну привабливість акцій використовуючи такі показники, як

1) ціна-дохід,

2) дивідендної віддачі акцій,

3) коефіцієнт дивідендних виплат,

4) коефіцієнт дивідендного покриття,

5) коефіцієнт рентабельності акціонерного капіталу з чистого доходу,

Кожен з даних показників, крім коефіцієнта дивідендного покриття, визначається чим більший, тим кращий, а коефіцієнт дивідендного покриття, чим менший, тим кращий.

Ось таким чином зробивши дані розрахунки, банк вирішує, які акції і яких компаній є найпривабливіші. І, звичайно, враховуючи вищезазначені дослідження банк АКІБ «УкрСиббанк» робить висновок чи дійсно варто інвестувати в дані фірми - емітенти.

4.Цілями інвестиційної діяльності АКІБ «УкрСиббанк» є додержання безпеки коштів банку, забезпечення їх диверсифікації, доходу та ліквідності. Відповідно управління грошовими потоками, що пов'язані з інвестиційною діяльністю має забезпечувати реалізацію цих цілей. Крім того управління даними грошовими потоками в АКІБ «УкрСиббанк» ґрунтується на такому принципі, як пріоритет підтримки ліквідності замість високих показників прибутковості та поміркована готовність іти на ризик.

Тривалий час управління вхідними та вихідними грошовими потоками, пов'язаними з інвестиційною діяльністю для АКІБ «УкрСиббанк» практично являло собою координацію операцій, пов'язаних з купівлею та реалізацією казначейських та інших державних цінних паперів, що рефінансуються НБУ.

Управління грошовими потоками, пов'язаними з інвестиційною діяльністю в практичній діяльності АКІБ «УкрСиббанк» починається з визначення пріоритетів інвестиційних операцій. На 2004 рік пріоритетним було встановлено формування портфелю цінних паперів банку на інвестиції, що пояснюється зростаючими можливостями АКІБ «УкрСиббанк» утримувати цінні папери до строку погашення, що зумовлено відносно достатньою кількістю ліквідних коштів для здійснення поточних операцій, а в основному високим рівнем дотримання показників капітальної бази. Крім того повільне формування ринку цінних паперів в Україні змушує керівництво банку до прийняття рішення про поступове нарощування довгострокових інвестиційних паперів, враховуючи ризик відсутності в потрібний момент реальної можливості реалізувати цінний папір на продаж.

Наступним етапом управління грошовими інвестиційними потоками є визначення типу портфеля цінних паперів та виду інвестиційної політики. Протягом 2007-2008 року інвестиційна політика АКІБ «УкрСиббанк» була консервативною. Як вже зазначалося вище, вхідні та вихідні грошові потоки від інвестиційної діяльності продукувалися передусім операціями з державними облігаціями. Керівництво АКІБ «УкрСиббанк» встановило пріоритет високої надійності та ліквідності цінних паперів за мінімального ризику. Тобто в банку протягом цих років був стабільний, високо надійний, але з відносно малими показниками доходності портфель цінних паперів, обіговість яких була низькою, але які продукували безперервний потік вхідних платежів та процентних виплат. В 2008 році політика банку поступово змінюється на помірковану. На сьогоднішній день для АКІБ «УкрСиббанк» завданнями інвестування є не лише безпека вкладень, але і їх доходність та зростання за достатньої ліквідності та середнього рівня ризику. У портфелі банку, як вже зазначалося вище, зростають вкладення у корпоративні цінні папери, у нові компанії. Вхідні грошові потоки формуються не лише з процентів за твердо дохідними державними облігаціями, а також із приросту курсової вартості та дивідендних виплат. Що стосується типу інвестиційного портфеля, то АКІБ «УкрСиббанк» протягом всього часу свого існування мав змінний (керуючий) портфель, склад якого може оновлюватися протягом періоду зберігання в ньому цінних паперів.

Наступним етапом управління грошовими потоками АКІБ «УкрСиббанк» що пов'язані з інвестиційною діяльністю є фінансовий облік даних операцій з метою контролю за інвестиційними грошовими потоками.

В АКІБ «УкрСиббанк» облік вхідних та вихідних інвестиційних грошових потоків ведеться за портфелями вкладень, та кожний портфель-за кожним емітентом і випуском відповідного цінного паперу.

Придбані АКІБ «УкрСиббанк» акції для продажу та інші цінні папери з нефіксованим прибутком відображаються (за балансовими рахунками групи 310) за початковою вартістю. Управління вихідним грошовим потокам від цього виду цінних паперів передбачає застосування принципу обережності: кожного місяця балансова вартість портфелю коригується за правилом найнижчої вартості. Тобто створюється резерв при балансовій вартості, що перевищує ринкову (резерв створюється за рахунок витрат, що обліковуються на спеціальному рахунку "Відрахування в резерв під знецінення цінних паперів на продаж"), а при підвищенні ринкової вартості сума даного резерву зменшується. Якщо банк реалізує дані цінні папери, то вхідний інвестиційний потік (реалізований прибуток чи збиток: різниця між ціною реалізації та балансовою вартістю) відображається за рахунком 6203 "Результат від торгівлі цінними паперами на продаж". Також вхідний потік може включати і грошові кошти у вигляді дивідендів за акціями, коли вони знаходилися в портфелі цінних паперів на продаж. Тоді відбувається фінансовий облік цих доходів за рахунками 3108 "Нараховані доходи за акціями та іншими цінними паперами з нефіксованим доходом" та 6300 "Дивідендний дохід за акціями"

Вихідні грошові потоки, сформовані довгостроковими інвестиціями АКІБ «УкрСиббанк» в статутний фонд компаній, в яких банк не має контрольного впливу мають відображення в балансових рахунках 320 "Акції та інші вкладення з нефіксованим прибутком у портфелі банку на інвестиції". При цьому вихідний грошовий потік є вартістю придбання даних цінних паперів, що включає ринкову ціну акцій та комісійні і інші витрати, пов'язані з їх придбанням. При управлінні вихідним грошовим потоком, сформованим цим видом цінних паперів також застосовується принцип обережності, -обирається для відображення менша з двох вартостей: балансова або ринкова. Відповідноза рахунок витрат "Відрахування в резерв під знецінення цінних паперів на інвестиції" створюється "Резерв під знецінення цінних паперів у портфелі банку на інвестиції". Вхідний грошовий потік включає отримані дивіденди за акціями та іншими вкладеннями з нефіксованим прибутком та кошти, що можуть бути отримані внаслідок дезінвестицій -реалізації даних цінних паперів.

Вихідні грошові потоки, що являють собою довгострокові вкладення АКІБ «УкрСиббанк» в асоційовані компанії, відображаються за рахунками групи 410 "Вкладення в асоційовані компанії" за ціною, що визначається пайовим методом. При цьому банк зараховує оголошений дочірньою компанією дохід (вхідний грошовий потік) в еквівалентній частці на збільшення вхідного потоку від цієї інвестиції. Вихідні грошові потоки за вкладеннями в дочірні компанії мають внутрішньобанківське відображення за рахунками групи 420 "Вкладення в дочірні компанії". Вхідний грошовий потік утворюється при реалізації даних вкладень. При цьому здійснюється списання початкової вартості, суми резерву та здійснюється відображення на рахунку 6394 "Позитивний результат від продажу цінних паперів на інвестиції, вкладень в асоційовані і дочірні компанії."

Однак фінансовий облік за аналітичними рахунками не є вичерпуючим аспектом управління вхідними та вихідними потоками, пов'язаними з інвестиційною діяльністю. Надзвичайно важливим є прийняття управлінських рішень щодо зменшення ризику інвестиційної діяльності. АКІБ «УкрСиббанк» намагається дотримуватись ступінчастої структури портфеля: банк вкладає кошти так, щоб кожного поточного року закінчувався термін погашення деякої частини цінних паперів, тоді вхідний грошовий потік є основою для формування вихідного інвестиційного потоку, тобто здійснюється реінвестування в нові цінні папери, з максимальним строком погашення.

Крім того грошові потоки від інвестиційної діяльності можуть переміщуватися за видом портфеля цінних паперів. Тому дуже важливим виступає раціональне управління переміщенням цінних паперів з портфеля на продаж до портфеля на інвестиції АКІБ «УкрСиббанк». Так, працівники відділу цінних.паперів АКІБ «УкрСиббанк» можуть за результатами переоцінки перемішувати цінні папери. При цьому існують вільні переміщення, що зумовлені зміною ставлення керівництва АКІБ «УкрСиббанк» щодо напрямку використання цінних паперів. Зазвичай, на протязі поточного року така зміна трапляється рідко. Адже у «Регламенті інвестиційної політики АКІБ «УкрСиббанк»» керівництво на кожний рік визначає верхню і нижню межу частки інвестицій, співвідношення прямих і портфельних інвестицій, обмеження щодо участі банку в об'єднаннях, командитних товариствах, страхових компаніях та інші. У тому випадку. Коли керівництво АКІБ «УкрСиббанк» змінило пріоритет використання цінного паперу, то, наприклад, вільне переміщення цінного паперу з портфелю інвестицій в портфель на продаж відбувається таким чином: цінні папери з портфеля на інвестиції продаються безпосередньо з цього портфеля протягом місяця, а після закінчення цього строку виступають об'єктами примусового переміщення. Крім того вільне переміщення може здійснюватися і тоді, коли спостерігаються факти значних змін стану кредитоспроможності емітента цінного паперу. Також в АКІБ «УкрСиббанк» може відбуватися і примусове переміщення цінних паперів з портфеля на продаж до портфеля на інвестиції, коли протягом одного календарного року цінний папір не було продано та з портфеля на інвестиції до портфеля на продаж, коли протягом одного календарного місяця з часу прийняття рішення про продаж цінного папера його не було продано.

Насамкінець необхідно зазначити, що АКІБ «УкрСиббанк» для зменшення ризику інвестиційної діяльності формує резерв на відшкодування можливих збитків від операцій з цінними паперами в разі зниження їх вартості нижче рівня балансової. При цьому планова переоцінка цінних паперів на продаж проводиться щомісяця, станом на перше число місяця, наступного за звітним, а за інвестиційними паперами один раз на рік, станом на перше січня наступного року. АКІБ «УкрСиббанк» дотримується встановленого НБУ порядку формування резерву на відшкодування збитків від операцій з цінними паперами. Так, резервуванню підлягають усі групи цінних паперів, що є в портфелі банку на продаж -15 та більше днів, та в портфелі на інвестиції - 30 і більше днів. Внутрішнім положенням АКІБ «УкрСиббанк» затверджені методики визначення ринкової вартості портфеля в залежності від однієї із чотирьох категорій цінних паперів (що у свою чергу залежать від наявності чи відсутності активного ринку) Крім того дана ринкова вартість коригується на процент коригування, що залежить від класу емітента, який визначається в процесі проведення працівниками АКІБ «УкрСиббанк» якісних та кількісних характеристик його діяльності.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)