АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Керування операціями

Читайте также:
  1. Бухгалтерський облік за кредитними операціями
  2. Визначення стилів керування за Р. Блейком та Дж. Моутон. Характеристика виокремлених ними основних стилів керування.
  3. Друга частина дипломного проекту супроводжується розрахунком силової частини імпульсної системи керування ТЕД.
  4. Керування енергоспоживанням ПК
  5. Медико-санітарні наслідки землетрусів та принципи керування їх подоланням
  6. Медико-санітарні наслідки повеней та принципи керування їх подоланням
  7. Основні методи керування
  8. Про стиль керування
  9. РОЗДІЛ 3. КЕРУВАННЯ ЛІКВІДАЦІЄЮ МЕДИКО-САНІТАРНИХ НАСЛІДКІВ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  10. Системний підхід до управління операціями (виробництвом)
  11. Системний підхід до управління операціями.

Керування операціями базується на методах раціонального розподілу обмежених ресурсів так само, як і будь-яка господарська діяльність, але в той же час операційний менеджмент допускає, що як прямі обмеження розглядаються дефіцит інформації, дефі­цит систематизованих уявлень про об'єкт і дефіцит часу на прий­няття рішень (рис. 1.2).

Рис 1.2. Цілеспрямованість у вивченні керування операціями

Операція як управлінська проблема являє собою діалектичну єдність двох протилежних вимог: з одного боку, форма руху (ви­користання) економічних ресурсів (має потребу в управлінсько­му впливі з погляду збереження рівноважних умов); з іншого — «рухлива» форма очікуваного результату (товару чи послуги) підпорядковується іншій системі вимог і обмежень, що задаються ззовні, тобто формуються споживачем, ринком.

Система обмежень є прямим відображенням внутрішніх кри­теріїв у раціональному веденні бізнесу. Таким чином керування операціями припускає пошук безпечних оптимізуючих алгоритмів побудови діяльності фірми, що забезпечували б динамічну рівно­вагу фірми і середовища. Такий перехід уможливлює застосу­вання до завдань керування базових положень «дослідження опе­рацій», де основним є пошук шляхів досягнення мети.

Стисла історична довідка щодо питання генезису дос­лідження операцій. Формування «дослідження операцій» як нау­кового напряму припадає на період Другої світової війни. У праг­ненні вирішити проблему вибору найефективніших рішень у ході ведення бойових дій у збройних силах США й Англії були ство­рені спеціальні групи вчених (в основному, математиків) для роз­робки методів кількісного оцінювання й оптимізації прийнятих командуванням рішень. Це був 1940 рік. Узагальнення цього дос­віду вилилося у виникнення нової галузі наукової діяльності — «дослідження операцій».

Через кілька років методи цієї науки стали використовува­тися в промисловості, підприємницькій і комерційній діяльності. Суть їх полягає в моделюванні майбутніх дій досліджуваної організації (системи) із застосуванням різноманітного матема­тичного апарату: теорії імовірності, математичної статистики, теорії ігор, математичного програмування, теорії масового об­слуговування та ін.

Характерна риса «дослідження операцій» — системний під­хід до вивчення явищ, що вимагають розгляду певних питань.

«Дослідження операцій» — це методологія залучення мате­матичних кількісних методів для обґрунтування рішень у всіх га­лузях цілеспрямованої людської діяльності. «Дослідження опе­рацій» — це математичні методи, що дають змогу визначати за­кономірності й оцінювати очікувану ефективність процесів, що про­тікають у виробничій, економічній, військовій сферах, і одержати рекомендації для обґрунтування рішення щодо керування цими про­цесами (А.І. Семененко. Підприємницька логістика, 1997).

Методи дослідження операцій використовуються не тільки під час вирішення загальних завдань керування в економіці та вироб­ництві. Вони широко застосовуються й у разі забезпечення кален­дарного планування виробництва і керування запасами, експлуа­тації і ремонту устаткування, комплектування штатів фірм чи ком­паній. Але оскільки будь-яка фірма є обмежувальною цілісною системою, керування операціями має забезпечувати інтегративні та координувальні ефекти, тобто внаслідок операційного менеджмен­ту фірми повинні презентуватися як єдине ціле. У той же час кри­терій ефективності керування обов'язково слід узгоджувати зі стра­тегією фірми (не зводячи його тільки до поточної ефективності). Тому завжди необхідно прагнути досягти компромісу між поточни­ми і стратегічними цілями організації. Вирішення цього завдання спрощується використанням операційного підходу, в основі якого лежать наступні процедури:

а) вибір способу дій, зорієнтованого на прийняття «привабли­вого» рішення;

б) оцінювання зисковності очікуваного результату згідно із заз­далегідь прийнятими критеріями ефективності;

в) формування адекватної математичної моделі і процедури її реалізації;

г) використання сучасних обчислювальних засобів з метою ав­томатизації обчислювальних процесів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)