АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 1 Природа, джерела та необхідність проведення змін в організації. Зміни як основа розвитку

Читайте также:
  1. B. Проведення ревізії ротової порожнини за допомогою ручного відсмоктувача
  2. I. Призвание к наследованию (основания и порядок)
  3. II. Cинусы основания черепа.
  4. III. Неосновательное обогащение
  5. III. Открытие наследства (его основания)
  6. IV. Расширение основания
  7. IV.Собственное мнение по проблеме, обоснованное 2-3 аргументами из жизненного и читательского опыта.
  8. V етап розвитку міграції робочої сили розпочався з 1980 років і триває понині. Збільшення масштабів еміграції з країн з перехідною економікою характерно для такого етапу.
  9. V. Виды обязательств по их содержанию, в связи с основаниями возникновения обязательств
  10. VII. ОСНОВАНИЯ ИЗМЕНЕНИЯ И РАСТОРЖЕНИЯ ДОГОВОРА
  11. Августин Блаженный и теологическое обоснование морали
  12. Автокорреляция уровней временного ряда. Анализ структуры временного ряда на основании коэффициентов автокорреляции

Вивчення теми передбачає засвоєння таких основних понять, характеристик та ознак, які розкривають зміст навчального матеріалу:

Місце та роль змін у діяльності ринково орієнтованих організацій різних форм власності. Поняття та природа змін. Тлумачення терміна «зміни». Джерела змін. Теорії змін у соціально – економічних системах (екстерналістська теорія, теорія іманентних змін, інтегральна теорія). Рушійні сили змін в організаціях. Зміни та стабільність.

Розвиток як джерело змін (еволюційний та революційний, зовнішній та внутрішній, сталий та дискретний, економічний, соціальний, організаційний, інноваційний, стратегічний та ін. розвиток).

Кризові явища як джерела регресивних та прогресивних змін (збій, протиріччя, конфлікт, кризова ситуація, локальні, системні, стратегічна кризи, лихо або втрата, екстремальна ситуація, катастрофа, загроза, несподіванка тощо). Кризоутворювальні фактори зовнішнього та внутрішнього середовища.

Зміни як основа розвитку та подолання кризових явищ в організації. Необхідність проведення змін. Зміни та організації, що навчаються. Логіко-структурна схема дисципліни.

Тема 2. Зміни як об’єкт управління

Вивчення теми передбачає засвоєння таких основних понять, характеристик та ознак, які розкривають зміст навчального матеріалу:

Різноманітність змін. Класифікація змін в організаціях. Основні класифікаційні ознаки та їх зв’язок з вибором інструментарію управління змінами.

Технічні інновації та техніко – технологічні зміни. Науково – технічний прогрес як джерело техніко – технологічних змін. Рушійні сили техніко – технологічних змін. Фактори, що впливають на успіх техніко – технологічних змін. Симптоми та рівні змін. Галузеві особливості технологічних інновацій та технологічних змін. Найкращий світовий досвід впровадження техніко – технологічних змін.

Економічні процеси як джерело змін в організації. Еволюційна теорія економічних змін. Симптоми та рівні змін. Типи економічних змін. Законодавство як джерело економічних змін в організаціях різних форм власності. Інтереси стейкхолдерів як рушійні сили економічних змін. Зв'язок економічних змін з іншими типами змін.

Соціально - культурні зміни. Соціальний розвиток на рівні людини, групи, соціума як джерело змін в організації. Регресійні соціальні процеси як джерело змін. Інтереси стейкхолдерів як рушійні сили соціально-культурних змін. Симптоми, рівні та типи соціальних змін. Діяльність як зв'язок суб’єкта з об’єктом та як основа соціально – психологічних змін. Ментально – культурні фактори змін в організації. Вплив соціальної культури суспільства, культури груп та індивідів на культуру організації, що змінюється. Специфічні ідеї, норми та цінності культури організації, що змінюється. Національні культурні особливості та їх вплив на формування культури організації, що змінюється Специфіка культури віртуальних компаній. Артефакти та архетипи в організаціях, що змінюється. Використання субкультур для формування культури організації, що змінюється.

Багатогранність поняття «організаційні зміни» (реорганізація, реструктуризація, трансформація, реформування, реінжинірінг тощо). Організаційні зміни як свідомий вибір. Керовані організаційні зміни. Організаційний розвиток як джерело та інструмент змін в організації. Управлінські зміни. Рушії (або сили) організаційних змін. Типологія організаційних змін залежно від організаційно – правових форм підприємств та їх об’єднань.

Зв’язок стратегічних та поточних змін. Стратегії як рушійні сили змін в організаціях різних форм власності. Типи стратегічних змін. Формально - поведінкові елементи стратегічних змін. Стратегічні зміни як реалізація комплексної стратегії змін в організації. Складові «стратегічного набору» комплексної стратегії змін в організації. Сумісність стратегічних та інших типів змін.

Тема 3. Моделі і методи управління змінами.

Вивчення теми передбачає засвоєння таких основних понять, характеристик та ознак, які розкривають зміст навчального матеріалу:

Еволюція підходів до визначення ролі змін в організаціях. Поняття, сутність та основні концепції управління змінами як основи найпоширеніших моделей та методів. Взаємозв’язок управління змінами із сучасними теоріями організації.

Загальні риси циклу змін. Цикл управління змінами Е. Кемерона. Порівняльна характеристика моделей управління змінами в організації І. Азидеса, І. Ансоффа, Л. Грейнера, Левіна. Спільні та відмінні риси моделей змін, що плануються Р.Ліппіта, Б. Уестлі, ДЖ. Уотсона. Стратегії здійснення змін за Торлі та Уірденіусом.

Фактори зовнішнього середовища,які формують зміни певного типу згідно теорій: монополістичної конкуренції Д. Робінсона, Е, Чемберлена, теорія ресурсної залежності К.Аконо, теорія трансакційних витрат Р. Коуза, теорія природного відбору (популяційно – екологічна теорія), теорія вартості EVA.

Моделі змін поведінки людини: Д. Бейлстрексі, Гравера, ситуаційна модель. Порівняльна характеристика елементів моделей.

Підходи до індивідуальних змін та розвитку. Життєвий цикл працівника як об’єкт управління. Компетенція особистості. Життєвий цикл компетенції особистості в організації, як об’єкт управління. Кризи професійного розвитку особистості.

Інтеграція підходів до управління змінами: системного, процесного, адаптивного, ситуаційного, поведінкового, компетентісного, міждисциплінарного. Вітчизняний та закордонних досвід управління змінами на різних рівнях економіки країни.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)