АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мета, основні завдання та предмет нормативного курсу вивчення навчальної дисципліни «Господарське право України»

Читайте также:
  1. B. У нижній третині правого стегна накласти джгут-закрутку
  2. I. Нормативно-правовые акты
  3. I. Нормативно-правовые и другие официальные документы
  4. I. Право на промышленные изобретения и открытия
  5. I. Предмет договора
  6. I. Предмет Договора
  7. I. ПРЕДМЕТ И МЕТОД
  8. I. Предмет исследования
  9. I. Юридические отношения по вещам как вещное право и его виды
  10. II. Вивчення нового матеріалу.
  11. II. Гражданская ответственность за недозволенные действия (правонарушения)
  12. II. Основные моменты содержания обязательства как правоотношения

Для студентів юридичного факультету

 

Хмельницький - 2009


Робоча програма нормативного курсу вивчення навчальної дисципліни «Господарське право України». Для студентів юридичного факультету.

Укладач: доцент кафедри трудового, земельного, екологічного, аграрного та господарського права Рєзнікова В.В.

 

Робоча програма обговорена на засіданні кафедри трудового, земельного, екологічного, аграрного та господарського права

Протокол №____ від ____________ 2009р.

 

Ухвалено та рекомендовано до друку методичною радою Хмельницького університету управління та права

Протокол №____ від ____________ 2009р.

 

 


Структура та елементи робочої програми нормативного курсу вивчення навчальної дисципліни «Господарське право України»

 

 

Мета, основні завдання та предмет навчальної дисципліни «Господарське право України».

2. Тематичний план.

3. Зміст навчальної дисципліни за модулями та темами.

4. Плани лекцій.

5. Плани семінарських (практичних) занять, задачі, тести, ситуації та рекомендована література.

6. Самостійна робота студентів.

7. Індивідуально-консультативна робота.

8. Методика активізації навчального процесу з нормативного курсу вивчення навчальної дисципліни «Господарське право України».

9. Система поточного та підсумкового контролю (контрольні заходи, критерії оцінки знань, питання до заліку, іспиту, теми наукових робіт, курсових робіт та дипломних робіт).

 

 

Мета, основні завдання та предмет нормативного курсу вивчення навчальної дисципліни «Господарське право України»

 

Основні засади ринкової економіки передбачають повну господарську самостійність суб’єктів господарювання, які функціонують у народному господарстві, вступаючи при цьому в різноманітні господарсько-виробничі, організаційно-господарські та внутрішньогосподарські відносини. Всі ці суспільні відносини (як між суб’єктами господарювання, так і між цими суб’єктами та іншими учасниками відносин у сфері господарювання) регулюються, зокрема, Господарським кодексом України, завдяки чому вони набувають характеру правовідносин. Ринкова економіка породила різноманітні організаційні форми суб’єктів господарювання: господарські організації, громадяни-підприємці, структурні одиниці господарських організацій. Існує потреба у врегулюванні правового статусу об'єднань підприємств (господарських об’єднань, державних та комунальних об’єднань тощо), встановлення правового режиму вільних (спеціальних) економічних зон та визначення правового режиму іноземного інвестування. З'явилися нові інститути, притаманні ринковим умовам господарювання (банкрутство, свобода конкуренції, антимонопольне регулювання). Все більшого розвитку, у тому числі завдяки приватизаційним процесам, набуває ринок цінних паперів. Інтеграція України до світової економічної системи стимулює розвиток міжнародних господарських зв'язків, зовнішньоекономічної діяльності суб'єктів господарювання. Змінилися принципи, на яких будуються відносини держави з суб'єктами господарської діяльності, запроваджується ефективне державне регулювання підприємництва у формі єдиної державної регуляторної політики у сфері підприємництва тощо.

Всі ці чинники зумовлюють необхідність не тільки відповідного правового регулювання, а й вивчення правових засад господарської діяльності.

Перехід економіки України до розвинених ринкових відносин багато в чому залежить від правового забезпечення ринкових реформ, від створення належних умов функціонування суб'єктів господарської діяльності, від суворого додержання останніми вимог чинного законодавства.

Українська держава сьогодні потребує висококваліфікованих спеціалістів на всіх напрямах економічного розвитку та державного будівництва. З метою підготовки саме таких спеціалістів, озброєних знаннями в галузі господарського законодавства, вивчається студентами нормативний курс навчальної дисципліни «Господарське право України».

У програмі курсу навчальної дисципліни «Господарське право України» висвітлюються основні правові інститути загальної частини господарського права та питання правового регулювання окремих сфер господарської діяльності.

Господарське право як навчальна дисципліна— це сукупність знань і навичок правового регулювання господарської діяльності і використання відповідних правових норм у практиці господарювання при здійсненні професійної юридичної діяльності.

Навчальний курс має певну систему, яка складається з двох частин — загальної і спеціальної.

Загальна частина включає в себе матеріал щодо основних положень правового регулювання господарської діяльності, незалежно від галузі та сфери цієї діяльності, і в тому числі такі теми (підтеми):

1. Поняття, предмет і метод господарського права.

2. Господарське законодавство.

3. Суб'єкти господарського права.

4. Правове регулювання відносин власності у сфері економіки.

5. Господарський договір.

6. Господарсько-правова відповідальність.

Спеціальна частина господарського права як навчальної дисципліни включає в себе матеріал щодо правового регулювання господарської діяльності в окремих галузях і сферах господарського життя, а саме:

1. Правове регулювання банкрутства.

2. Правове регулювання антимонопольної діяльності.

3. Правове регулювання приватизації державного майна.

4. Правові основи інвестиційної діяльності.

5. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

6. Правове регулювання біржової діяльності.

Навчальна дисципліна передбачає вивчення основних нормативних правових актів, що регулюють здійснення господарської діяльності в Україні. Програма курсу висвітлює теоретично-прикладні аспекти господарювання, тобто спрямована на отримання студентами необхідних знань з практичного застосування законодавства і підзаконних актів.

Студенти повинні навчитись робити самостійний аналіз деяких прогалин та протиріч в правовому полі господарювання та визначати межі господарської правосуб’єктності. Курс передбачає також вивчення окремих видів господарської діяльності, питання її забезпечення, основи контрактного права, правові відносини господарюючих суб’єктів та державних органів.

Курс складається з лекційних, семінарських занять та самостійної роботи студентів.

На лекційних заняттях подається конспективний виклад теми, яка містить теоретичні основи дисципліни, огляд науково-публіцистичних матеріалів, аналіз законодавства та господарської практики.

Семінарські заняття мають на меті закріплення на практиці отриманих теоретичних знань. Вони передбачають застосування системи модульних ігор, тестування, складання господарсько-правових документів (локальних актів, договорів), документів, що застосовуються в кредитно-розрахункових відносинах (платіжних доручень, векселів, чеків, накладних та ін.). На семінарські заняття виносяться вузлові питання, актуальні проблеми здійснення інвестиційної діяльності в Україні.

На практичних заняттях будуть запропоновані для вирішення конкретні ситуації, які складені на основі узагальнення практики, її теоретичного осмислення та аналізу необхідного законодавства і певною мірою мають умовний, навчальний характер.

Перш ніж приступити до підготовки до семінарського або практичного заняття чи до вирішення конкретної ситуації, студент повинен вивчити чинне господарське законодавство України, необхідну методичну та спеціальну літературу, монографії, навчальні посібники та підручники.

Студенти повинні постійно слідкувати за публікаціями з питань господарської діяльності, змінами в законодавстві.

Можуть бути корисними такі видання: „Відомості Верховної Ради України”, „Урядовий кур’єр”, „Юридичний вісник України”, „Право України”, „Офіційний вісник України”, „Вісник господарського судочинства”, „Вісник Верховного Суду України”, „Вісник Конституційного Суду України”, „Підприємництво, господарство і право” та інші.

Самостійна робота студентів покликана сприяти розвитку їх професійних здібностей, в кінцевому рахунку набуття уміння розробляти, вирішувати питання регулювання діяльності суб'єктів господарювання, аналізувати результати роботи господарюючих суб’єктів. Цей вид навчання передбачає написання рефератів, складання юридичних висновків з певних питань, вирішення задач.

Закінчується вивчення курсу складанням іспиту.

Після освоєння курсу студенти повинні:

Знати:

- джерела правового регулювання господарської діяльності;

- існуючі організаційно-правові форми господарської діяльності;

- принципи господарської діяльності та методи вивчення ринкового середовища;

- порядок заснування та державної реєстрації суб’єктів господарювання;

- порядок укладення та виконання господарських договорів;

- порядок здійснення кредитно-розрахункових операцій;

- форми обліку та звітності для господарюючих суб’єктів;

- можливі ризики у сфері господарювання та шляхи їх запобігання чи зменшення їх негативного впливу.

Уміти:

- орієнтуватись у господарському законодавстві;

- тлумачити чинне законодавство;

- застосовувати різні нормативно-правові акти;

- складати проекти установчих документів, договорів, претензій, позовів.

Навчальна дисципліна «Господарське право України» є базовою нормативною дисципліною для спеціальності «Правознавство», що викладається в І та ІІ семестрах на 4 курсі для студентів денної форми навчання, обсягом 100 год., в т.ч. 70 год. аудиторних занять (з них 40 год.- лекцій, 30год.- семінарських занять і 30 год. - самостійної роботи студента, вивчення навчальної дисципліни завершується заліком в І-му семестрі та іспитом в ІІ-му семестрі.

Предмет навчальної дисципліни – господарські відносини, які складаються щодо безпосереднього здійснення господарської діяльності, її організації, управління та контролю.

Методи правового регулювання –забезпечують збалансоване врахування та захист публічних та приватних інтересів (метод автономних рішень; метод владних приписів; метод координації або узгодження; метод рекомендацій).

Навчальна дисципліна «Господарське право України» викладається як самостійна галузь права України, що регулює господарські відносини.

Українська держава потребує висококваліфікованих спеціалістів на всіх напрямах економічного розвитку. Меті підготовки таких спеціалістів, озброєних знаннями в галузі господарського законодавства і слугує ця програма.

Мета і завдання навчальної дисципліни: формування у майбутніх фахівців правового, економічного світогляду, орієнтованого на утвердження основоположних принципів Конституції, господарського законодавства України; набуття навичок роботи з нормативними актами господарського законодавства; формування вмінь вирішення конкретних правових завдань щодо здійснення господарської діяльності в сфері господарювання України; опанування та засвоєння студентами теоретичних знань щодо основних понять та інститутів господарського права (господарська діяльність, господарські відносини, суб’єкти господарських відносин, господарські зобов’язання, господарські договори, господарська відповідальність, антимонопольно-конкурентне регулювання, банкрутство, правові режими господарювання в окремих сферах, галузях економіки, на певних територіях, в особливих умовах тощо); формування у студентів практичних навичок щодо: 1) самостійного вивчення і використання актів господарського законодавства та літератури з господарського права; 2) самостійного розв’язання проблем, що виникають в процесі застосування господарського законодавства; 3) розробки правових документів, що використовуються в практичній юридичній діяльності (установчих та внутрішніх документів господарських організацій, договорів, претензій тощо). Мета навчальної дисципліни, - ознайомити студентів із правовими основами здійснення суб’єктами господарювання господарської діяльності, дати характеристику основних видів та форм господарювання, допомогти студентам при самостійному вивченні особливостей правового регулювання господарської діяльності в Україні, забезпечити глибоке засвоєння ними найбільш важливих і складних питань цієї дисципліни. Завдання навчальної дисципліни: дати можливість студентові на основі чинного господарського законодавства України опанувати основні правові інститути господарського права як самостійної галузі права, питання правового регулювання окремих сфер господарської діяльності, засвоїти зміст основних нормативних актів господарського законодавства, визначити їх роль у регулюванні господарських відносин.

Навчальна дисципліна „Господарське право України” вивчається студентами після успішного засвоєння таких навчальних дисциплін, як: економічна теорія, цивільне право, адміністративне право.

 

 

2. Тематичний план нормативного курсу вивчення навчальної дисципліни "Господарське право України"

(для денної форми навчання)


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)