АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Господарські зобов’язання та господарська відповідальність

Читайте также:
  1. E. побутові, промислові, сільськогосподарські, спортивні
  2. IV. Відповідальність
  3. VI. Особливості оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 124 КУпАП
  4. Адміністративна відповідальність юридичних осіб.
  5. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  6. Адміністративно-господарська структура лісгоспу
  7. Адміністративно-господарські санкції
  8. Адміністративно-господарські санкції
  9. АДМІНІСТРАТИВНО-ГОСПОДАРСЬКІ САНКЦІЇ
  10. Адміністративно-господарські санкції.
  11. Використання в господарській й діяльності прав інтелектуальної власності
  12. Використання у господарській діяльності прав інтелектуальної власності.

Семінарське заняття №8:

Господарські договори

1. Поняття, ознаки господарського договору.

2. Класифікація і система господарських договорів за законодавством України.

3. Функції господарського договору.

4. Форма господарського договору.

5. Порядок укладення господарських договорів.

 

Задачі:

Задача 1

ТОВ «Будівельник», що спеціалізувалося на оздоблювальних роботах в стилі минулих епох, було визнано в установленому порядку монополістом на регіональному ринку цього виду будівельної продукції. Невдовзі воно отримало державне замовлення на участь в реставраційних роботах стародавнього замку, що входив до комплексу державного історико-архітектурного музею. Проте ТОВ намагалося уникнути укладення державного контракту.

Чи виникає у ТОВ «Будівельник» зобов’язання прийняти державне замовлення та укласти державний контракт? Якщо так, то назвіть юридичні та фактичні підстави виникнення у ТОВ «Будівельник» подібного зобов’язання?

Що може послужити підставою для відмови ТОВ «Будівельник» в прийнятті державного замовлення та укладення державного контракту?

Чи може бути ТОВ «Будівельник» примушене до виконання державного замовлення і відповідно – укладення державного контракту?

Задача 2

Створене членами трудового колективу Проектного інституту «Водпром», який є у державній власності, ТОВ «Водні ресурси», укладаючи договір оренди цілісного майнового комплексу «Водпрому», керувалося ст..ст.10,11 ГПК України, що встановлює загальний порядок укладення господарського договору. Внаслідок цього орендодавцем було відмовлено ТОВ «Водні ресурси» в укладенні договору оренди. Зазначене ТОВ звернулося до господарського суду з позовом до Проектного інституту «Водпром» про спонукання до укладення договору оренди.

1. Яке рішення має винести господарський суд?

2. Який загальний порядок укладення господарського договору?

3. Які умови застосування загального порядку укладення господарського договору?

4. Назвіть інші способи укладення господарських договорів.

Задача 3

Державне підприємство «Хлібресурс», яке відповідно до закону є виконавцем державного замовлення і яке має технічні можливості його виконання, необґрунтовано відмовилось від укладення контракту на поставку продукції для державних потреб. Державний замовник звернувся з позовом до господарського суду про стягнення з виконавця передбаченого законом штрафу у розмірі подвійної вартості контракту за необґрунтовану відмову від його виконання.

1.Яке рішення має винести господарський суд?

2.Чи передбачена законом відповідальність за необґрунтовану відмову від укладення державного контракту?

3.Які обсяги та умови настання зазначеної відповідальності?

Задача 4

Між АТ «Пірс» та державним замовником було укладено Контракт на поставку продукції для державних потреб. АТ «Пірс» виконало умови Контракту в частині виготовлення продукції і повідомило державного замовника про готовність поставити продукцію. Державний замовник, не зазначаючи підстав, відмовився від закупівлі продукції. АТ «Пірс» реалізувало виготовлену продукцію і після цього заявило претензію державному замовникові про відшкодування завданих збитків, у тому числі нестриманого очікуваного прибутку. У відповіді на претензію державний замовник відмовив у задоволенні претензійних вимог на тій підставі, що ЗАТ «Пірс» реалізувало продукцію на свій власний розсуд і об'єктивно мало можливість знайти такого споживача, який запропонував би ціну на продукцію не нижче тієї, що зафіксована у Контракті. АТ «Пірс» звернулося з позовом до господарського суду про стягнення збитків з державного замовника.

1.Яке рішення має постановити господарський суд?

2.Які вимоги у наведеному випадку має заявити АТ «Пірс»?

3.Яка відповідальність державного замовника за відмову від закупівлі продукції, визначеної контрактом на поставку продукції для державних потреб, встановлена законодавством?

 

Тести:

Тест 1

Умови договору, визначені угодою його сторін, спрямованою на встановлення, зміну або припинення господарських зобов’язань, як погоджені сторонами, так і ті, що приймаються ними як обов’язкові умови договору відповідно до законодавства, є:

1.поняттям господарського договору

2.істотними умовами господарського договору

3.змістом господарського договору

Тест 2

При укладенні господарського договору сторони зобов’язані у будь-якому разі погодити:

1.предмет

2.ціну

3.якість

4.строк дії договору

5.тару, упаковку

6.комплектність

7.відповідальність сторін

8.порядок розв’язання спорів

9.права та обов’язки сторін

Тест 3

Яка з наведених умов договору не відноситься до істотних умов господарського договору?

1.предмет договору

2.форс-мажорні обставини

3.ціна

4.строк дії договору

Тест 4

Сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у наступний строк після одержання договору:

1.п’ятиденний строк 4.двадцятип’ятиденний строк

2.десятиденний строк 5.тридцятиденний строк

3.двадцятиденний строк 6.місячний строк

Тест 5

Чи є підставою для виникнення господарського зобов’язань суб’єкта підприємницької діяльності прийняття органом місцевого самоврядування рішення про обов’язкову участь усіх зареєстрованих на території відповідної громади суб’єктів підприємництва приватно-колективної форми власності у створенні нової паркової зони:

А. Так.

Б. Ні.

В. У разі наявності на це згоди суб’єкта підприємництва.

 

Тест 6

Що не може бути підставою припинення господарського зобов’язання, яке виникло на передбачених законом підставах:

А. Належне виконання зобов’язання.

Б. За згодою сторін.

В. Відмови виконавця від виконання зобов’язання через брак у нього коштів, що виник в результаті застосування до виконавця санкцій за невиконання ним інших договірних зобов’язань.

Г. Зарахування зустрічної однорідної вимоги.

 

Розв’язання ситуацій:

Ситуація 1

Державне підприємство «Авіатор» відмовилося від прийняття державного замовлення до виконання та укладення державного контракту на поставку 20 літаків останньої моделі Збройним Сила України, мотивуючи свою відмову відсутністю виробничої можливості виконання такого значного замовлення протягом одного року. Державний замовник звернувся до господарського суду з позовом про спонукання ДП «Авіатор» до укладення державного контракту.

В чому полягає специфіка державного контракту?

За наявності яких підстав підприємство, для якого укладення державного контракту є обов’язковим, може відмовитись від його укладання?

Дайте оцінку діям державного замовника та Державного підприємства «Авіатор» з посиланням на відповідні норми актів законодавства.

 

Ситуація 2

ВАТ «Верстатбуд»дало оголошення в місцеву газету про продаж партії верстатів, від яких відмовився їх замовник, за ціною 53 тис. грн. за один верстат (в газеті зазначалося, що ціна є чинною протягом одного місяці від дня публікації, а верстати можуть бути продані цілою партією чи в будь-якій меншій кількості). Через два тижні ПП «Торез» звернулося до ВАТ, маючи намір купити три верстати за вказаною в публікації ціною. Проте представник ВАТ заявив, що вони чекають більш вигідних покупців, які могли б купити або всю партію, або заплатити вищу ціну, ніж була зазначена в публікації.

Чи правомірна відмова представника ВАТ «Верстатбуд»?

Чи свідчить публікація повідомлення про продаж партії верстатів про наявність публічної оферти і відповідно – публічного договору?

Яким в даному випадку має діяти ПП «Торез» з метою захисту своїх прав та законних інтересів?

 

Ситуація 3

Приватне підприємство (ПП) «А» і ТОВ «Р» уклали договір поставки, за яким ПП прийняло зобов’язання поставити ТОВ автозапчастини до трактора ХТЗ. Проте в договорі не було зазначено: а) асортимент запчастин, б) вимоги щодо їх якості.

Після поставки першої партії запчастин ПП «А» з’ясувало, що поставлена продукція не відповідає усним домовленостям з постачальником щодо її асортименту та якості. Вимогу замінити поставлені запчастини на інші, що відповідають усним домовленостям, ТОВ «Р» проігнорувало.

Чи є цей договір чинним?

Які умови договору є істотними?

Які наслідки відсутності в договорі хоча б однієї з істотних умов?

Чи є правомірними вимоги ПП «А»?

Вирішіть цей спір, посилаючись на відповідні положення актів законодавства.

Нормативно-правові акти:

Конституція України. Прийнята Верховною Радою 28 червня 1996р.// ВВР України. - 1996. - №30. - Ст. 141.

Господарський кодекс України. Прийнятий Верховною Радою України 16.01.2003р.// ГУ. - 2003. — 14 березня.

Цивільний кодекс України: прийнятий Верховною Радою України 16.01.2003 р. // ГУ. - 2003. - 12 березня.

Закон України від 16.03.2000 р. «Про майнову відповідальність ш порушення умов договору підряду (контракту) про виконання робіт на будівництві об'єктів» // Урядовий кур'єр. — 2000. — 14 червня.

Закон України від 22.12.1993 р. «Про міжнародні договори України» // ВВР України. — 1994. — № 10. — Ст. 45.

Закон України від 15.05.1996 р. «Про трубопровідний транспорт» // ВВР України. - 1996. - № 29. — Ст. 139.

Закон України від 07.06.1996 р. «Про захист від недобросовісної конкуренції» // ВВР України. - 1996. — № 36. — Ст. 164.

Закон України від 04.07.1996 р. «Про залізничний транспорт» // ВВР України. - 1996. - № 40. - Ст. 183.

Закон України від 24.01.1997 р. «Про державний матеріальний резерв» // ВВР України. — 1997. — № 13. — Ст. 112.

Закон України від 16.10.1997 р. «Про електроенергетику» // ВВР України. - 1998. - № 1. - Ст. 1.

Закон України від 16.12.1997 р. «Про лізинг» // ВВР України. — 1998. - № 16. - Ст. 68.

Закон України від 20.10.1998 р. «Про функціонування єдиної транспортної системи України в особливий період» // ВВР України. - 1998. - № 52. - Ст. 318.

Закон України від 06.10.1998 р. «Про оренду землі» // ВВР України. - 1998. - № 46-47. - Ст. 280.

Закон України від 22.12.1998 р. «Про захист національного виробника від демпінгового імпорту» // ВВР України. — 1999. — № 9-Ю. - Ст. 65.

Література:

Беляневич О. А. Тлумачення договорів // Вісник господарського судочинства. — 2001. — № 2. — С. 157—164.

Беляневич О.А. Господарський договір та способи його укладення: Навчальний посібник. – К.: Наукова думка, 2002.- 278с.

Беляневич О.А. Господарське договірне право України (теоретичні аспекти): монографія.- ЮрінкомІнтер, 2006.- 592с.

Беляневич О. А. Теоретичні питання тлумачення договорів // Вісник господарського судочинства. — 2002. — № 2. — 187—196.

Бервено С.М. Проблеми договірного права України: Монографія. – К.: Юрінком Інтер, 2006. –392с.

Білоус Ж. Деякі проблеми визначення умов господарського договору // Предпринимательство, хозяйство и право. — 2000. — № 5. - С. 15-18.

Белов А. Способы обеспечения обязательств // Деловой мир. — 1993. — 13 января.

Беляневич О. А. Державне регулювання договірних відносин у сфері господарювання // Людина і суспільство. — 1999. — № 3.

Вилкова Н. Г. Международные правила толкования торговых терминов — ИНКОТЕРМС 2000 // Государство и право. — 2000. — № 9. - С. 66-73.

Грушинський І. Роль договору у формуванні підприємницьких відносин // Право України. — 2000. — № 2.

Кварцова Т. Особливості правового режиму укладення державних контрактів// Підприємництво, господарство і право. – 2007. - №8.

Зобов’язальне право: теорія і практика. Навч.посібн. для студентів юрид. вузів і фак.ун-тів /О.В.Дзера, Н.С.Кузнєцова, В.В.Луць та інші / За ред.О.В.Дзери. – Київ: Юрінком Інтер, 1998. - С.757 – 758.

Малиновська В. Проблеми використання форс-мажорного застереження у зовнішньоекономічному контракті // Підприємництво, господарство і право. — 2001. — № 5. — С. 41—44.

Малиновсъка В. До питання про специфіку договорів у сфері підприємницької діяльності // Підприємництво, господарство і право. - 2001. - № 7. - С. 53-56.

Мілаш В. Розвиток господарсько-правового регулювання договірних відносин// Підприємництво, господарство і право. – 2007. - №5.

Ніколенко Л., Шмат Г. Правові проблеми класифікації господарських зобов’язань// Підприємництво, господарство і право. – 2007. - №11.

Подцерковний О. Грошові зобов'язання учасників господарських відногсин як інститут господарського права// Підприємництво, господарство і право. – 2007. - №2.

 

Семінарське заняття №9:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)