АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Семінарське заняття № 3

Читайте также:
  1. IV. Підведення підсумків практичного заняття.
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  4. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  5. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  6. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  7. Вивчення нового заняття.
  8. Використання на заняттях розвиваючих завдань і дидактичних ігор з використанням комп’ютерних технологій в умовах відсутності індивідуальних комп’ютерів для кожної дитини
  9. Год.) та семінарське заняття (2 год.)
  10. До другого заняття
  11. До другого заняття
  12. До першого заняття

Правові засади захисту економічної конкуренції

1. Система законодавства про захист економічної конкуренції.

2. Поняття і види конкуренції (добросовісна і недобросовісна конкуренція) та монополії (природні монополії; монополії, що утворилися в результаті дії економічного закону концентрації виробництва; монополії, до створення яких призвели прояви недобросовісної конкуренції підприємців).

3. Антимонопольні органи і їх компетенція.

4. Види порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

5. Організаційно-правові методи боротьби з порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції.

6. Майнова відповідальність за порушення законодавства про захист економічної конкуренції (відшкодування збитків, безоплатне вилучення товарів, господарсько-адміністративні штрафи).

7. Порядок притягнення до відповідальності про захист економічної конкуренції.

Задачі:

Задача 1

Єдиний у Білозерському районі молокозавод встановив для постачальників молока в півтора рази нижчі ціни, ніж у сусідніх районах та областях. Розташовані поблизу молокозаводу постачальники, не маючи можливості відвозити молоко на інші молокозаводи через значну відстань і відсутність у них відповідного транспорту, змушені були здавати молоко за цими цінами. Однак група фермерів, не погоджуючись із втратами від продажу молока за необґрунтоване низькими, як на їх думку, цінами, звернулася зі скаргою на дії Білозерського молокозаводу до Антимонопольного комітету України.

1. Чи є в діях молокозаводу ознаки господарського правопорушення?

2.Чи вірно обраний в даному випадку рівень антимонопольних органів?

3.За яких умов до молокозаводу можуть бути застосовані господарсько-правові санкції?

4.Які господарсько-правові санкції можуть застосовуватися до підприємців, що зловживають своїм домінуючим становищем на ринку певного товару?

Задача 2

АТ «Вугілляресурси», яке займає монопольне становище на ринку постачання вугілля, при укладенні договору на постачання вугілля зобов'язувало споживачів своєї продукції поряд з вугіллям придбавати розроблений ним проект ефективного використання вугілля, що знаходило своє відображення у вищевказаному договорі.

1. Чи правомірні дії АТ «Вугілляресурси»?

2.Якій правовій кваліфікації підлягають дії АТ «Вугілляресурси»?

3.Чи встановлена юридична відповідальність за дії, вчинювані вищезгадуваним АТ, і, якщо так, то яка саме?

Задача 3

Займаючи монопольне становище на ринку вікнопластику, АТ «Майбутнє» скоротило обсяги виробництва своєї продукції з метою створення дефіциту та підвищення попиту на неї, і, як наслідок, підвищення ціни. Зазначене обмеження виробництва продукції не призвело до очікуваних наслідків.

Чи допустило АТ «Майбутнє» зловживання монопольним становищем? Обґрунтуйте свою відповідь.

Задача 4

ТОВ «Газдобування», яке займає монопольне становище, уклало угоду з ТОВ «Газозбутова організація», згідно з п. 4.4.5 якої у випадку, якщо будь-який споживач одночасно користується послугами Сторін за цією угодою, з нього стягується додаткова плата у розмірі 10% від суми договору, яка в рівних частинах розподіляється між ТОВ «Газдобування» та ТОВ «Газозбутова організація».

1.Чи відповідає пункт 4.4.5 зазначеної угоди вимогам законодавства України?

2.Чи допустили зазначені ТОВ порушення антимонопольного законодавства України? Аргументуйте свою відповідь, посилаючись на відповідні положення чинного законодавства України.

Тестові завдання:

Тест 1

Монопольним (домінуючим) вважається становище суб’єкта господарювання, частка якого на ринку товару перевищує , якщо він не доведе, що зазнає значної конкуренції (вставте потрібне)

1.10% 2.25% 3.35% 4.50% 5.70% 6.85%

Тест 2

Будь-які дії у конкуренції, що суперечать правилам, торговим та іншим чесним звичаям у підприємницькій діяльності визнаються:

1. зловживанням монопольним (домінуючим) становищем

2. дискримінаційними діями

3. недобросовісною конкуренцією

4. антиконкурентними діями

 

Тест 3

Який з названих Законів України не відноситься до законодавства про захист економічної конкуренції:

1. ЗУ “Про природні монополії”

2. ЗУ “Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)”

3. ЗУ “Про захист від недобросовісної конкуренції”

4. ЗУ “Про охорону прав на знаки для товарів та послуг”

 

Тест 4

Випадки обмеження конкуренції з боку органів державної влади та місцевого самоврядування:

1. не потребують, за загальним правилом, попереднього їх узгодження з Антимонопольним комітетом України

2. потребують, в окремих випадках, попереднього їх узгодження з Антимонопольним комітетом України

3. повинні бути узгоджені з Антимонопольним комітетом України

 

Тест 5

Обмежувальні щодо конкуренції заходи органів державної влади та місцевого самоврядування повинні носити:

1. постійних (регулярний) характер

2. поетапний характер

3. сезонний характер

4. тимчасовий характер

Нормативно-правові акти:

Конституція України. Прийнята Верховною Радою 28 червня 1996р.// ВВР України. - 1996. - №30. - Ст. 141.

Декларація про державний суверенітет України. Прийнята Верховною Радою УРСР 16.07.1990р. // ВВР УРСР. - 1990. -№ 31. - Ст.429.

Концепція переходу Української РСР до ринкової економіки. Схвалена Постановою Верховної Ради України від 01.11.1990 р. // ВВР УРСР. - 1990. - № 48. - Ст. 631.

Господарський кодекс України. Прийнятий Верховною Радою України 16.01.2003р.// ГУ. - 2003. — 14 березня.

Закон України від 26.11.1993 р. «Про Антимонопольний комітет України» // ВВР України. - 1993. - №36; 1995. - № 14. -Ст. - Ст. 90.

Закон України від 7.06.1996 р. «Про захист від недобросовісної конкуренції» // Урядовий кур'єр. — 1996. — 29 червня.

Закон України від 20.04.2000 р. «Про природні монополії» // Урядовий кур'єр. — 2000. — 24 червня.

Закон України від 11 січня 2001р. «Про захист економічної конкуренції».

Положення про порядок погодження з органами Антимонопольного комітету України рішень центральних і місцевих органів державної виконавчої влади, органів місцевого і регіонального самоврядування щодо демонополізації економіки, розвитку конкуренції та антимонопольного регулювання: Затверджено розпорядженням АМК України від 01.04.1994р. № 4-р // Комп'ютерна правова система «Ліга: Закон».

Положення про порядок одержання згоди Антимонопольного комітету України на створення холдингових компаній в процесі корпоратизації та приватизації: Затверджено розпорядженням АМК України від 21.06.1994 р. № 6-р // Державний інформаційний бюлетень про приватизацію. — 1994. — № 10. — С. 41-47.

Положення про особливості контролю за дотриманням антимонопольного законодавства інвестиційними фондами та інвестиційними компаніями: Затверджено розпорядженням АМК України від 18.11.1994 р. № 13-р // БНА України.-1995.- № 1.- С. 134-140; 1995. - № 11. - С. 63-64.

Правила розгляду справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, затверджені розпорядженням Антимонопольного комітету України від 19.04.1994р. (в редакції розпорядження від 29.06.1998р. з наступними змінами і доповненнями).

Положення про порядок подання заяв до Антимонопольного комітету України про попереднє отримання дозволу на концентрацію суб'єктів господарювання (Положення про концентрацію: Розпорядження АМКУ від 19.02.2002р. №33-р)

Методика визначення монопольного (домінуючого) становища суб'єкта господарювання на ринку (затв. розпорядженням АМКУ від 05.03.2002р.)

Перелік відомостей, що не становлять комерційної таємниці, визначений у постанові Кабінету Міністрів України від 9 серпня 1993р..

Порядок надання Кабінетом Міністрів України дозволу на узгоджені дії, концентрацію суб'єктів господарювання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002р.

Положення про порядок проведення перевірок дотримання законодавства про захист економічної конкуренції, затверджене Розпорядженням АМКУ від 25.12.2001р. №182-р.

 

Література:

Амуржуев О. Проблемы антимонопольного регулирования // Хозяйство и право. - 1990. - №11. - С.21-28.

Бакалинская О. Амплитуда правового механизма // Конкуренция. - 2002. - № 2. - С. 17-20.

Бакалінська О. Актуальні проблеми захисту ділової репутації суб’єктів господарювання у конкурентному праві України // Підприємництво, господарство і право. – 2008. - №7.

Безух О. В. Регулювання конкуренції: досвід та проблеми // Адвокат. -1997. - № 1. - С. 15-20.

Безух О. Правові підстави застосування звичаїв при здійсненні захисту від недобросовісної конкуренції // Підприємництво, господарство і право. — 2001. — № 3. — С. 24—27.

Безух О. В. Співвідношення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції із законодавством, що регулює використання інших об'єктів інтелектуальної власності // Вісник господарського судочинства. — 2001. — № 1. — С. 168—175.

Безух О, В. Захист від недобросовісної конкуренції як інститут конкурентного права // Підприємництво, господарство і право. - 2001. - № 7. - С. 32-36.

Валітов С.С. Конкурентне право України: Навчальний посібник.- К.: Юрінком Інтер, 2006.- 432с.

Журик Ю. Поняття і види недобросовісних дій у конкуренції // Предпринимательство, хозяйство и право. -2000. - № 2. — С. 10-12.

Журик Ю. Деякі питання правового статусу Антимонопольного комітету України // Предпринимательство, хозяйство и право. - 2000. - № 4. — С. 17—20.

Журик Ю. Розгляд антимонопольними органами України справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції: Монографія.- К.-П., 2006.- 148с.

Мазуренко В. Правові засоби регулювання ринку послуг поштового зв’язку в умовах його фактичної монополізації // Підприємництво, господарство і право. – 2007. - №6.

Удалов Т.Г. Конкурентне право: Навч.посібник.- К.: Школа, 2004.- 496с.

Модуль №2:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)