АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначите, як динаміка коефіцієнта оборотності впливає на прибуток підприємства

Читайте также:
  1. А. Підвищення податку на прибуток
  2. Аналіз грошових потоків підприємства.
  3. Аналіз грошових потоків підприємства.
  4. Аналіз інвестиційних рішень підприємства. Дисконтування. Потомчна (приведена) і чиста дисконтована вартість. Оптимізація інвестиційних рішень. Внутрішня окупність інвестицій.
  5. Аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства.
  6. Аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства.
  7. Аналіз прибутковості підприємства.
  8. Аналіз фінансової стійкості підприємства.
  9. Аудит визначення валових доходів, балансового прибутку (збитку), розрахунку податку на прибуток
  10. Визначення нормативу оборотного капіталу у виробничих запасах підприємства.
  11. Глобальні економічні проблеми: сутність, види, динаміка.

 

Коефіцієнт оборотності активів знаходяться у прямій залежності з прибутком підприємства. Чим більший показник, тим більше продукції приносить кожна одиниця вкладених коштів, ефективніше використовуються активи, застосовується продуктивне обладнання, раціональніша структура активів. І навпаки.

 

Активи підприємства поділяються на дві основні групи: оборотні і необоротні. Кожен елемент оборотних активів має свій період обороту і впливає на загальний показник.

Розрахуємо окремі показники оборотності активів.

Період оборотності запасів:

 

ПОЗ0 = 20352 360 / 86730 = 84 дн.;

ПОЗt = 14220 360 / 80130 = 64 дн.

У добре працюючого підприємства період оборотності запасів не повинен зростати. Однак, різке зниження показника може означати погіршення умов збуту продукції (недостатня комплектація на складі готової продукції) або бути ознакою виснаження запасів, що може призвести до зупинки виробництва.

Висновок. Період оборотності запасів зменшився на 20 днів та досяг рівня 64 днів за рахунок зменшення кількості запасів з 20352 до 14220 та пониження виручки від реалізації продукції.

Для аналізу ефективності політики товарного кредиту підприємства необхідно розрахувати і порівняти між собою термін наданого підприємством кредиту своїм споживачам і термін кредиту, отриманого від постачальників. Якщо період погашення кредиторської заборгованості (отриманого кредиту) буде перевищувати термін наданого кредиту, то підприємство має додаткові джерела фінансування.

Термін наданого кредиту (період погашення дебіторської заборгованості):

ТНК0 = 27136 360 / 86730 = 113 дн.;

ТНКt = 4740 360 / 80130 = 21 дн.

Термін отриманого кредиту (період погашення кредиторської заборгованості):

 

 

Припустимо, що у даного підприємства приблизно 70% повної собівартості продукції сформовано за рахунок покупок у кредит.

ТОК0 = 6784 360 / 12742 = 192 дн.;

ТОКt = 11060 360 / 17995 = 221 дн.

Результат політики товарного кредиту:

РПТК = ТОК – ТНК.

РПТК0 = 192 – 113 = 79 дн.; РПТКt = 221 – 21 = 200 дн.

Висновок. Підприємство розрахувалося зі своїми постачальниками через 79 днів після одержання грошей за реалізовану продукцію. Отже, підприємство має у своєму розпорядженні додаткове джерело фінансування. В аналізованому періоді відстрочка між надходженням грошей та їхнім вибуттям збільшилась на 121 день і складає 200 днів – додаткове джерело фінансування збільшилось.

Якщо ТОК < ТНК, то це означає, що підприємство віддає гроші постачальникам за кілька днів до одержання їх від споживача, тобто надає іншим підприємствам товарний кредит.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)