АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правила біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією

Читайте также:
  1. I. Правила оформления отчета по практике
  2. II. Общие требования и правила оформления текстов исследовательских работ.
  3. II. Основные принципы и правила служебного поведения государственных (муниципальных) служащих
  4. IV. Правила внешнего оформления курсовых и ВКР
  5. Альтернативные правила игры для 2-4 игроков.
  6. Аналіз класичних теорії міжнародної торгівлі.
  7. Библиографический аппарат и правила библиографического описания документов
  8. Биологическая продуктивность экосистем. Правила пирамид.
  9. Валюта і митні правила.
  10. Введение «правила Юрьева дня» было связано с принятием
  11. Вернувшись в город и отзвонив Мужчине Ее Мечты, Кэрри отправилась в бар
  12. Взаимодействие спроса и предложения. Четыре правила спроса и предложения.

5. Договір складського зберігання зерна

6. Порядок проведення інтервенційних операцій

Практична частина:

Задача 1.

З ініціативи районної державної адміністрації були скликані загальні збори членів колективного сільськогосподарського підприємства (КСП), на якому голова адміністрації запропонував членам КСП перетворити своє господарство в одну з форм, що рекомендувалися центральними органами виконавчої влади. При цьому членам КСП рекомендували створити або акціонерне товариство, або виробничий кооператив. Члени КСП відповіли відмовою, заявивши, що їх влаштовує та форма ведення господарства, яка склалася. До того ж вони не бачать принципових відмінностей між КСП і виробничим кооперативом.

Голова адміністрації запропонував членам КСП розпочати визначення їх майнових і земельних часток в майні і земельному масиві КСП. Свою пропозицію він мотивував тим, що питання про перетворення КСП вирішене в нормативному порядку, і членам КСП надається лише право вибору однієї з форм такого перетворення. Члени КСП з цим не погодились і звернулися за роз‘ясненнями до юридичної служби обласної державної адміністрації.

Яку відповідь їм треба дати? Охарактеризуйте зазначені форми господарювання в аграрному секторі.

 

Задача 2.

В одному з районів Запорізької області начальник райвідділу Міністерства внутрішніх справ надіслав кільком фермерам району листа. В ньому райвідділ міністерства посилався на дозвіл голови районної держадміністрації звернутися до фермерів з рекомендацією здати на державне акціонерне заготовельне підприємство 6 т пшениці для райвідділу в обмін на пально-мастильні матеріали, які будуть фермерам надані в обмін на зерно.

Фермери звернулися за роз’ясненням до районного управління сільського господарства: чи погоджуватися їм на цю пропозицію начальника райвідділу міліції.

Чи правомірні дії голови районної держадміністрації?

Чи має право райвідділ Міністерства внутрішніх справ здійснювати зазначені дії?

Задача 3.

Від директора і головних фахівців міжгосподарського тваринницького комплексу до сільської Ради надійшло клопотання про приватизацію об’єктів незавершеного будівництва цього підприємства та земельної ділянки, на якій він розташований, площею 5,4 га. Своє клопотання вони обгрунтували тим, що з прийняттям Закону України «Про селянське (фермерське) господарство» та інших документів засновники міжгосподарського тваринницького комплексу ухвалили рішення про внесення коштів для завершення будівництва.

За таких умов вони створюють СТОВ, куди увійдуть головні фахівці комплексу, які добре обізнані з правилами будівництва, мають відповідні кошти; є домовленість з філіалом Агробанку про надання відповідних кредитів для закінчення будівництва та освоєння зазначених земель.

Сільська рада своїм рішенням задовольнила це клопотання. Працівники міжгосподарського тваринницького комплексу звернулися зі скаргою до суду про незаконність такого рішення, оскільки вони також мають бажання приватизувати зазначені об’єкти і землю. Для цього у них є приватизаційні сертифікати та вільні кошти. Але ніхто з керівництва з ними не радився з цього приводу, що на їхній погляд суперечить чинному законодавству.

Визначте коло суспільних правовідносин. Чи підлягає скарга задоволенню? Вирішіть справу.

Задача 4.

Голова селянського (фермерського) господарства (С(Ф)Г) “Надія” Костюк звернувся до голови ВАТ “Мрія” Бондаренка з проханням надати допомогу в придбанні комбайна “ДОН 1500” на умовах лізингу з використанням бюджетної позички. Вони домовилися оформити договір від імені ВАТ “Мрія” з фактичним отриманням комбайну Костюком, який буде розраховуватися за комбайн своїм зерном замість ВАТ “Мрія”.

На загальних зборах членів ВАТ “Мрія” було вирішено придбати для ВАТ “Мрія” комбайн “ДОН 1500”. Бондаренко від імені ВАТ “Мрія” уклав договір лізингу комбайну з Національною акціонерною компанією “Украгролізинг”. Умовами даного договору передбачалося, що концерн передає ВАТ “Мрія” комбайн вартістю 78000 грн., а ВАТ “Мрія” зобов’язується розраховуватися за комбайн зерном пшениці протягом 2000-2002 р.

Бондаренко видав доручення на отримання комбайна на ім’я Костюка. На підставі цього доручення комбайн був отриманий С(Ф)Г “Надія”. Костюк за отриманий ним комбайн з ВАТ “Мрія” розраховуватися не зміг, повертати комбайн відмовився.

НАК “Украгролізинг” пред’явив майнові вимоги до ВАТ “Мрія”.

Який порядок використання коштів державного лізингового фонду на придбання вітчизняної сільськогосподарської техніки?

Які права та обов’язки сторін у зобов’язанні, що виникає з договору лізингу?

Вкажіть на порушення законодавства, які допущені в даній ситуації.

Вирішіть спір базуючись на законодавчих актах.

Задача 5.

Погребищенський цукровий завод уклав договір (контракт) з бурякосіючим господарством на переробку цукрових буряків врожаю 2003 р. Договором визначені умови виробництва, поставки та переробки сировини для виробництва цукру. Господарство бере на себе зобов’язання поставити заводу цукрові буряки, якість яких повинна відповідати вимогам діючого стандарту, за ціною 84 грн. за одну тонну. Завод зобов‘язується надати господарству аванс в обсягах за домовленістю сторін в грошовій або натуральній формі, оплачувати господарству отримані буряки у заліковій вазі за встановленою ціною при базисній цукровості. Розрахунки повинні здійснюватися в міру надходження коштів від реалізації цукру на спеціальний рахунок завода, з якого 60% від суми відразу ж перераховуються на спеціальний рахунок господарства. Господарство також має право одержувати 62,5% жому і мелясу.

Дайте юридичну кваліфікацію правовідносинам, що врегульовані даним договором.

Яким законодавством повинні керуватися сторони договору?

Чи є порушення законодавства у даній ситуації?

Які заходи відповідальності на випадок порушення умов договору доцільно в ньому передбачити?

 

Завдання для самостійної роботи студентів (9 год.)

Забезпечення пріорітетності розвитку агропромислового комплексу. Суб‘єкти господарювання в аграрній сфері. Особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі. Закон України від 07.02.2002 “Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу”. Державний лізинговий фонд. Порядок використання коштів державного бюджету, що надходять для закупівлі техніки у фінансовий лізинг. Основні правові форми реалізації сільськогосподарської продукції. Державна акціонерна компанія “Хліб України”, її правовий статус, система, основні функції та повноваження. Реалізація сільськогосподарської продукції через біржовий аграрний ринок. Оптові продовольчі ринки, основні напрями їх створення та функціонування. Правові засади державної політики щодо розвитку ринку зерна. Закон України від 04.07.2002 “Про зерно та ринок зерна в Україні”. Суб'єкти ринку зерна. Зернові ресурси України. Декларування зерна. Якість зерна та державний контроль за якістю. Зберігання зерна. Зерновий склад. Заставна закупка зерна, договір заставної закупки зерна. Інтервенційний фонд та інтервенційні операції.

Література: Нормативно-правові акти: 123- 159. Основна: 2, 5, 8, 11, 13-17, 21, 24. Додаткова: 1, 3, 6, 11, 18, 19. Інтернет ресурси: 1-7.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)