АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 5. Правове регулювання господарських відносин у сфері торгівлі та фінасової діяльності

Читайте также:
  1. IV. Оформлення матеріалів про правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  2. VI. Характер діяльності учнів.
  3. VII. Характер діяльності учнів.
  4. VIII. Деякі аспекти діловодства у справах про порушення правил, норм і стандартів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  5. X. Проблеми юридичної відповідальності за правопорушення у сфері підприємницької діяльності
  6. А) традиційний порядок укладання господарських договорів.
  7. Аграрні відносини, їх зміст та особливості.
  8. Адміністративний захист прав суб’єктів підприємницької діяльності.
  9. Аксіома про потенційну небезпеку діяльності людини
  10. Алгоритм здійснення аналітичній діяльності класного керівника
  11. Альтернативні теорії макроекономічного регулювання
  12. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)

 

Завдання для практичного заняття (2 год.):

Теоретична частина:

1. Правове регулювання господарської діяльності на ринку фінансових послуг.

2. Господарсько-правове регулювання аудиторської діяльності.

3. Правове регулювання сфери страхування.

4. Правове регулювання господарських відносин у біржовій діяльності (товарна та фондові біржі)

 

Студенти готують реферативні повідомлення за наступними темами:

1. Професійна діяльність на ринку цінних паперів

2. Депозитарна діяльність та порядок її здійснення. Депозитарний договір

1. Правове положення кредитних спілок в Україні

2. Штрафні санкції за порушення у сфері готівкового обігу та використання реєстраторів розрахункових операцій

Практична частина:

Задача 1.

У 1998 році між ПАТ «Верон» та ПАТ «Облбудбанк» був укладений кредитний договір, за яким ПАТ отримало кредит у сумі 100 тис. грн. під 20% річних. З боку позичальника цей договір був підписаний віце-президентом.

У 1999 році ПАТ пред’явило позов про визнання недійсним кредитного договору, посилаючись на те, що договір укладений товариством на вкрай невигідних умовах. Крім того, у позові зазначалося, що за статутом ПАТ право здійснювати дії від імені товариства та представляти товариство у відносинах з юридичними та фізичними особами без довіреності надано лише президенту товариства. Віце-президент діє від імені товариства за довіреністю і не має права без рішення загальних зборів акціонерів укладати угоди на суму понад 50 тис. грн.

Яке рішення повинен прийняти суд? На підставі якого нормативно-правового акта здійснюється укладання кредитного договору? Дайте характеристику кредитного договору.

 

Задача 2.

Між банком «Ліон» та малим підприємством було укладено договір про надання кредиту строком на 3 місяці. На забезпечення його виконання між банком та ТОВ «Центр» було укладено договір поруки, за яким поручитель зобов’язувався погасити заборгованість, якщо майна і забезпечення боржника не вистачить для її покриття. Боржник заборгованість у встановлені строки не погасив, і банк звернувся до поручителя із проханням відшкодувати основну суму і відсотки за кредитом. Але ТОВ відмовилося повернути кошти, посилаючись на те, що воно несе не солідарну, а субсидіарну відповідальність.

Яку відповідальність несе поручитель? Які строки встановлені для пред’явлення позову до поручителя? Чи правомірні вимоги банку?

Задача 3.

Між споживчим товариством і банком «Ажіо» було укладено договір на розрахунково-касове обслуговування. За цим договором товариство передавало до банку платіжні доручення на перерахування грошових сум, але списання з поточного рахунка проводились із затримкою, на адресу одержувачів списані суми вчасно не перераховувались. На листи та претензії банк не реагував. Товариство звернулося до суду із вимогами про стягнення пені.

Який розмір пені передбачений чинним законодавством за порушення термінів розрахунків? Чи є правомірними вимоги товариства? Дайте характеристику договору банківського рахунку.

 

Задача 4.

Державне підприємство здало в оренду універмагу складські приміщення, які знаходились на його балансі. Підприємство і універмаг підлягають перетворенню в акціонерні товариства, причому кожне з них наполягає на тому, щоб вартість складських приміщень була врахована в його статутному фонді.

Хто правий у цьому спорі? Обгрунтуйте відповідь.

 

Задача 5.

Акціонерне товариство «Птахофабрика» здало в оренду фермеру два приміщення, однак договір був підписаний лише через шість місяців після фактичної передачі приміщень фермеру. Посилаючись на те, що договірні відносини між птахофабрикою і фермером виникли тільки з дня підписання договору, фермер почав платити за оренду приміщень лише з моменту підписання договору, а за попередні шість місяців платити відмовився. При розгляді спору в господарському суді фермер заявив, що договір не був підписаний вчасно тому, що птахофабрика надала приміщення в непристосованому для цілей договору вигляді, і фермерові довелося самому переобладнувати приміщення. При цьому фермер підтвердив, що з моменту передачі він використовував частину приміщення для зберігання запасних частин для тракторів.

Обгрунтуйте рішення суду.

 

Задача 6.

Акціонерне товариство «Буревісник» здало в оренду сільському споживчому товариству села Великий Бор овочесховище. Це овочесховище знаходилось на земельній ділянці, отриманій АТ в безстрокове користування. Під час дії договору товариство за згодою з КСП переобладнало овочесховище під крамницю, а в подальшому, вже без згоди АТ, крамниця була розібрана і використана орендарем в якості будівельного матеріалу для будівництва на тій же земельній ділянці жилого будинку. Позов АТ до товариства про повернення овочесховища був задоволений судом з посиланням на обов’язок орендаря повернути майно і відшкодувати орендодавцю збитки, завдані погіршенням або знецінюванням майна. Оскаржуючи винесене судом рішення, відповідач вказував, що колишнього майна вже не існує, а будівництво житлового будинку, що на час судового розгляду вже був заселений, обійшлося йому досить дорого, тому в позові АТ слід відмовити.

Яку позицію повинен зайняти суд? Що станеться з правом на земельну ділянку, якщо право власності на житловий будинок все-таки буде визнане за товариством?

 

Задача 7.

Фонд державного майна здав в оренду товариству з обмеженою відповідальністю «М’яка іграшка» для виробничих потреб двоповерховий будинок строком на 25 років. Договір оренди був укладений на підставі конкурсу, на якому Товариство набуло право укласти договір оренди цього будинку, сплативши 200000 гривень. Через 5 років після укладення договору Товариство спільно з іноземним інвестором заснувало нову юридичну особу і передало йому в рахунок свого внеску у статутний фонд право користування половиною будинку, що орендувався, строком на 10 років. Співробітник фонду виявив, що орендна плата стала надходити не від товариства, а від заснованого їм спільного підприємства. У зв’язку з цим товариству був направлений позов про розірвання договору оренди, оскільки товариство, як вважав фонд, порушило встановлену в договорі умову не передавати будинок в суборенду. Товариство вважало, що воно не порушило договір оренди, оскільки останній не містить заборони передавати право користування майном, що орендується, у статутний фонд створюваних юридичних осіб. Що ж стосується перерахування спільним підприємством орендної плати, то воно робить це за дорученням товариства у рахунок боргу перед останнім.

Чи правильна аргументація фонду? Підготуйте відзив на позовну заяву.

 

Задача 8.

Акціонерне товариство «Осокори» здало в оренду товариству з обмеженою відповідальністю «Антей» автомобіль строком на 3 роки з правом викупу, при цьому було обумовлено, що кожний черговий орендний платіж (у твердій сумі) є водночас і викупним. Після закінчення строку договору орендар міг внести додатковий викупний платіж, рівний сумі чергового орендного платежу, і з цього моменту набув автомобіль у свою власність. Через два роки ТОВ «Антей» стало банкрутом, і в процесі його примусової ліквідації було поставлене питання про повернення викупних платежів. АТ «Осокори» заперечувало проти цього, вважаючи, що право викупу виникає у орендаря тільки після закінчення строку договору, а значить немає потреби повертати орендні платежі. Крім того, у договорі оренди міститься положення про те, що, якщо договір буде достроково розірваний з ініціативі орендодавця за порушення, скоєні орендарем, право викупу автоматично припиняється.

Вирішіть спір.

Чим відрізняється даний договір від договору лізингу?

 

Завдання для самостійної роботи студентів (23 год.)

Відповідальність Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Особливості електронного обігу цінних паперів в Україні. Кредитна система України, її склад. Роль Національного банку України у правовому регулюванні банківської системи України. Небанківські фінансово-кредитні установи: інвестиційні компанії; фінансові і трастові компанії; лізингові компанії; факторингові компанії; клірингові центри; кредитні спілки; ломбарди; каси взаємодопомоги. Страхові установи та інші фонди: страхові компанії; пенсійні фонди. Порядок ведення касових операцій у національної валюті. Ліміт залишку готівки в касі, порядок його встановлення. Відповідальність за порушення касової дисципліни. Правові форми безготівкових розрахунків: платіжне доручення; платіжна вимога-доручення; чек; акредитив; вексель. Система та способи здійснення міжбанківських розрахунків. Відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань.

Література: Нормативно-правові акти: 36-71. Основна: 2, 5, 8, 11, 13-17, 21, 24. Додаткова: 2, 3, 10, 18, 19, 24. Інтернет ресурси: 1-7.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)