АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 1 Программа соціологічного дослідженння

Читайте также:
  1. Globus https://ryse.globus-inter.com устанавливается программа автопоказ
  2. I. РАБОЧАЯ ПРОГРАММА
  3. II этап: Конкурсная программа.
  4. II. Рабочая программа
  5. III. Учебная программа
  6. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  7. VI. Программа дисциплины
  8. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  9. Апарати для розділення неоднорідних мас
  10. Ваша программа упражнений
  11. Висновки до другого розділу
  12. Висновки до розділу 1

Звіт

З ознайомчої практики

 

Виконав:

ст. гр. СЦ-09-1д

Власенко А. В.

 

 

Перевірив:

к. с. н., доцент

Л. М. Сорокіна

 

м. Дніпродзержиньск

ЗМІСТ

   
РОЗДІЛ 1 ПОЛІТИЧНІ УЯВЛЕННЯ МЕШКАНЦІВ МІСТА ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬК  
1.1 Оцінка мешканцями першочергових проблем у місті  
1.2 Політичні уявлення мешканців 1.3 Соціальний портрет проведеного анкетного опитування  
ВИСНОВКИ ПО ЗАДАННИМ ГІПОТЕЗАМ  
   
   
   

 

 


Розділ 1 Программа соціологічного дослідженння

Тема: Політичні уподобання мешканців міста дніпродзержинськ, та проблеми які існують у місті.

Етапи дослідження:

1) Підготовчий етап (вивчення теми, розробка программи і інструментів)

2) Збір соціологічной інформації

3) Обробка зібраної інформації

4) Аналіз зібраної інформації, підготовка звіта

Актуальність. Вибори відіграють все більшу роль в житті нашого суспільства. У зв'язку з цим постає питання про вивчення поведінки виборців на виборах. Вільні вибори є центральним інститутом демократії, і участь в них правомірно вважається індикатором рівня включеності громадян в політичне життя країни, показником ставлення народу до влади, ступеня довіри до неї. Електоральна поведінка, що представляє собою один з ефективних засобів впливу громадянського суспільства на державний механізм, здатне змінити хід політичного процесу, викликати кардинальні зміни політичних фігур, впливати на функціонування інститутів влади.

Проблема. Поряд з електоральної активністю в Україну спостерігається аполітичність частини суспільства, в тому числі серед молоді. Значний вплив на характер електоральної поведінки надає рівень політичної культури суспільства. Останнім часом, незважаючи на певну соціально-економічну і політичну стабільність суспільства, зростає відсоток протестного голосування. У той же час рішення влади про виключення графи «проти всіх» у виборчих бюлетенях фактично блокує отримання адекватної інформації про сегмент протестного голосування.

Об’єкт дослідження:

Мешканці міста Дніпродзержинськ

Предмет дослідження:

Політичні уподобання та проблеми які хвилюють мешканців міста Дніпродзержинськ

Мета:

Визначити політичні уподобання мешканців міста Дніпродзержинськ та виявити проблеми які хвилюють мешканців.

Завдання дослідження:

1. Виявити основні проблеми м. Дніпродзержинськ

2. Визначити політичні уподобання жителів м. Дніпродзержинськ (Заводського району)

3. Визначити, якій політичній партії жителі віддають найбільшу перевагу

Гіпотези дослідження:

1) Діюча політична влада вже втратила свої ключові позиції та довіру у жителів м.Дніпродзержинськ

2) Громадяни підтримують нові політичні сили(«Україна – вперед» Королевсбкої, Партія Кличко)

3) В місті існує багато проблем(ЖКГ, корупція, екологія, тощо)

4) Ставлення мешканців до проведенням ЄВРО 2012 в Україні

5) Відношення жителів м.Дніпродзерджинськ до прийняття закону «Про регіональні мови»

Вибіркова сукупність:

Чисельність населення Дніпродзержинська на кінець 2011 року становить приблизно 250,2 тисяч чоловік. З них у вибіркову сукупність потрапляє 800 осіб. У даному випадку буде опитанно 300 респондентів Заводського району. У вибіркову сукупність потрапляють як чоловіки так і жінки. Також склалися такі вікові групи: 18-25, 26-35, 36-45, 46-60, старше 60 років. В даному дослідженні буде використовуватися стихійна вибірка.

Метод дослідження:

- Анкетне опитування

Обгрунтування метода:

Метод анкетування - психологічний вербально-комунікативний метод, що полягає в здійсненні взаємодії між інтерв'юером і опитуваними за допомогою одержання від суб'єкта відповідей на заздалегідь сформульовані запитання. Іншими словами, опитування представляє собою спілкування інтерв'юера і респондента, в якому головним інструментом виступає заздалегідь сформульоване питання.

Опитування можна розглядати як один з найбільш поширених методів отримання інформації про суб'єктів - респондентах опитування. Опитування полягає в задавание людям спеціальних питань, відповіді на які дозволяють досліднику отримати необхідні відомості в залежності від завдань дослідження. До особливостей опитування можна зарахувати його масовість, що викликано специфікою завдань, які їм вирішуються. Масовість обумовлюється тим, що соціологу, як правило, потрібне отримання відомостей про групу індивідів, а не вивчення окремого представника.

При створенні опитувань спочатку формулюють програмні питання, відповідні вирішення завдання, але які доступні для розуміння лише фахівцям. Потім ці питання переводяться в анкетні, які сформульовані на доступному неспеціалісту мові.

Стратегія дослідження:

- Описова.

Інтерпретація ключових понять:

Політичне уподобання – це усталені погляди, цінності, орієнтації, ідеології громадян при виборі правлячої партії, її цілей і способів їх досягнення.

Політичний настрій - емоційно-оцінний показник залученості населення в політику, який демонструє рівень його адаптованості до існуючого режиму і панівним цінностям.

Електорат— сукупність громадян, яким надано право брати участь у виборах певного органу, політичної партії чи конкретної особи.

Під екологічною ситуацією розуміють стан навколишнього середовища, або окремих його факторів, які мають емоціональну, кількісну або якісну оцінку.

В якості інструментарію була розроблена анкета:

АНКЕТА

Добрый день! Мы проводим социологический опрос населения с целью изучения мнения жителей города Днепродзержинская относительно будущих виборов в Верховную Раду Украины и основных проблем города. Просим Вас уделить нам несколько минут. Наш опрос полностью анонимный, анализ результатов будет сделан в обобщенном виде. Заранее благодарны за Ваши искренние ответы.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)