АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Система національних рахунків та її основні показники

Читайте также:
  1. I ступень – объектив- центрическая система из 4-10 линз для непосредственного рассмотрения объекта и формирования промежуточного изображения, расположенного перед окуляром.
  2. II. Світовий освітній простір і система освіти в Україні.
  3. V. УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ
  4. VI. Система органов дыхания
  5. VII. Аналітичні дані до рахунків 30, 31, 33
  6. VІ. ВІДОМІСТЬ № 1.3 с.-г. в дебет рахунка 33 «Інші кошти» з кредиту рахунків Сальдо на початок місяця_____________ грн.
  7. А) звукопровідна система
  8. Аварии на коммунально-энергетических системах.
  9. Августовская водная система соединяет бассейны рек
  10. Автоматизированная информационная поисковая система правовой информации
  11. Автоматизированная информационно-справочная система
  12. Автоматизированная система информационного обеспечения

Предмет макроекономіки.

Макроекономіка є самостійним розділом економічної теорії,який вирішує основні економічні питання в цілому, на рівні національного господарства. Предметом макр-ого аналізу є механізм функціонування всього народного господарства, об‘єктом - економічна система та ії агреговані параметри. Мікроекономіка-наука про індивідуальну єкономічну поведінку та ключову компоненти ринкової економіки. Макроекономіка- наука, яка вивчає функціонування народного господарства в цілому, фактори, які визначають його зміни в короткостроковій та довгостроковій перспективах, включаючи вплив з боку держави.

Макроекономічний аналіз стає основою державної політики,знаходить в ній свій початок і завершення.Економічна політика – система дій державних і суспільних інститутів, направлених на віправлення ситуації,корекцію економіних процесів.

Позитивна і нормативна функції макроекономіки.

Особливість макроекономіки полягає в тому,що в цьому розділі кономічної теорії вивчаються відносини,які об ‘ єднують національне господарство в єдине ціле. Предметом макр-ого аналізу є механізм функціонування всього народного господарства, об‘єктом - економічна система та ії агреговані параметри. Позитивний макроаналіз відповідає на питання «Що відбува еться?» і пояснює стан речей, служить базою для прогнозування, нормативний макроаналіз зайнят проблемою «як повинно бути?» і,відповідно,сприяє виправленню ситуації шляхом розробки планів, в основному правового порядку.В сучасній економічній теорії розповсюджується об‘єднуюче відношення до аналізу, спроби синтезації різних,часом суперечливих або розрізнених наукових напрямків. Макроекономічний аналіз стає основою державної політики,знаходить в ній свій початок і завершення.Економічна політика – система дій державних і суспільних інститутів, направлених на віправлення ситуації,корекцію економіних процесів.Наукове обгрунтування екон.політики сприятиме глибокому оновленню матеріального життя,більш повному розкриттю соціальних ресурсів суспільства.

Система національних рахунків та її основні показники.

Баланс народного господарства представляє собою систему (джерела надходження мат.благ та їх використання) економічних таблиць та показників,призначених для відображення в узагальненому вигляді конкретних характеристик процесу суспільного відтворення та його результатів, основних співвідношень та пропорцій в економіці, руху суспільного продукту, співвідношення матеріальних і трудових потреб, ресурсів господарства у їх взаємозв‘язку в галузевій та соціальній структурах. Система БНГ не враховує в повному обсязі діяльність невиробничої сфери, сфери нематеріальних послуг,фінансовий процес відтворення, держ.бюджет, кредит та ін., у зв‘язку з цим важливим є запровадження СНР, яка розглядає економіку як єдине ціле, дозволяє дати загальну оцінку результатів діяльності по всьому нар.госп. на всіх рівнях функціонування економічного механізму. Основною метою СНР (сукупність показників послідовного та взаємопов‘язаного опису найважливіших процесів та явищ економіки: виробництва,споживання,нагромадження капіталу,фінансів,доходу) є інформаційне забезпечення комплексного і багатостороннього аналізу процесу створення та використання нац.продукту і національного доходу. Показники СНР: валовий національний продукт (ВНП)- вироблений протягом року сукупний обсяг кінцевих товарів та послуг(без проміжних),виражений в грошах;валовий внутрішній продукт (ВВП) – враховуються вартість кінцевих товарів і послуг вироблених всередині країни,що не залежить від того,хто є їх власником;чистий національний продукт (ЧНП) = ВНП – амортизація;національний дохід (НД) - сукупний дохід,який заробляють власники факторів виробництва:власники праці(зар.плата найманих робітників), власики капіталу(прибуток і процент), власники землі(зем.рента)=ЧНП - непрямі податки;особистий дохід (ОД) - дорівнює НД,але за вирахуванням внесків на соц.страхування,податку на прибуток,нерозподілених прибутків корпорацій,з додаванням трансфертних платежів;особистий дохід до використання(ОДВ) обчислюється як особистий дохід за вирахуванням індивідуальних податків.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)