АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 5

Читайте также:
  1. II. Методична робота.
  2. VIIІ. Самостійна робота.
  3. Архівація даних. Робота з програмами - архіваторами Win Zip, Win Rar та ін.
  4. Будова і робота фільтрів.
  5. Вимоги безпеки при виконанні робіт на повітряних лініях (робота на опорах)
  6. ГЛАВА 1. СОЦІАЛЬНА РОБОТА ЯК ПРАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ
  7. Дана робота може бути використана класними керівниками 5-11 класів загальноосвітніх шкіл.
  8. Дипломна (магістерська) робота на тему: «Психологічне становлення соціометричного статусу школяра в учнівському колективі»
  9. ДИПЛОМНА РОБОТА
  10. І. Методична робота.
  11. ІІІ. Методична робота
  12. ІНДИВІДУАЛЬНА НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА

ЕЛЕКТРОУСТАТКУВАННЯ ОСВІТЛЮВАЛЬНИХ УСТАНОВОК

Введення

У зв'язку з тим, що на гірничих підприємствах технологічний процес ведеться і у нічний час, а на шахтах не можливий доступ природного денного світла до робочих місць, потрібне застосування штучного освітлення для створення нормальних умов праці.

Добре освітлення сприяє зниженню травматизму, підвищенню продуктивності праці і якості виконуваних робіт за рахунок зменшення зорової і загальної стомлюваності, поліпшення огляду робочого місця.

Електричні освітлювальні установки, оснащені тепловими або газорозрядними джерелами світла, знайшли саме широке поширення в сучасній техніці.

 

Мета роботи

 

Вивчити пристрій, призначення, область застосування і електричні схеми освітлювальних приладів.

 

Порядок виконання роботи

 

1) Вивчити призначення і область застосування освітлювальних приладів;

2) Детально вивчити натурні зразки освітлювальної апаратури, визначити її комплектність і конструктивні особливості;

3) Вивчити принципи роботи джерел світла і схеми їхнього включення;

У даній роботі вивчаються:

а) теплові і газорозрядні джерела світла;

б) схеми керування освітлювальними установками;

в) освітлювальні прилади для гірничих підприємств.

 

Зміст звіту

 

У звіті необхідно коротко привести:

1) технічні характеристики і межі застосування освітлювальних приладів;

2) основні джерела світла;

3) схеми керування освітлювальними приладами;

4) конструктивні особливості освітлювальних апаратур.

 

5. Методичні вказівки до виконання самостійної роботи

Джерела світла

 

Залежно від фізичних явищ, що лежать в основі дії, електричні джерела світла підрозділяються на дві групи - теплові (лампи розжарювання) і газорозрядні (люмінесцентні лампи; ДРЛ - дугові, ртутні, люмінесцентні, ксенонові).

Лампи розжарювання випромінюють світловий потік за рахунок нагрівання струмом вольфрамової нитки розжарення. Світлова віддача - відношення, світлового потоку лампи до її потужності - у ламп розжарювання лежить у межах 8..18 лм/Вт. Термін служби становить 1000 годин. Для місцевого освітлення випускаються лампи типу МО на 12 і 36 В, відповідно, із граничною потужністю 60 і 150 Вт. Лампи загального призначення - НВ, НБ, НГ на 127 або 220 В, потужністю 15..1500 Вт.

Більш ефективними лампами розжарювання є галогенні з диссоціонно-рекомбіціонним вольфрамово-іодним циклом (тип КІ, КГ), що мають світлову віддачу 22 лм/Вт, потужність 1...2 кВт. Перевагами ламп розжарювання є простота пристрою, низька вартість, надійність і зручність експлуатації. Основний недолік - низька економічність, сюди ж можна віднести різке зниження терміну служби при збільшенні живлячої напруги, висока яскравість (викликає сліпучу дію), висока температура колби (вибухо- і пожаронебезпечно).

Люмінесцентні лампи - ртутні лампи низького тиску з електродами, що саморозжарюються, у яких ультрафіолетове випромінювання дугового розряду в ртутних парах перетворюється у видиме світло люмінофорним шаром, нанесеним на внутрішню поверхню колби. Світловіддача ламп 40..60 лм/Вт.

В залежності від складу люминофору виготовляються лампи: денного світла ЛД, холодного білого світла ЛХБ, білого світла ЛБ і теплого білого світла ЛТБ, потужністю 15..80 Вт.

У процесі роботи світловий потік знижується і до кінця терміну служби (12000 годин) становить до 60 % номінального. У газосвітних лампах опір зі збільшенням струму зменшується, що при безпосереднім включенні в мережу руйнує її. Для нормальної роботи ламп необхідно послідовне підключення баластового опору (індуктивного дроселя).

До особливостей люмінесцентних ламп відносять - низьку температуру колби (45 о) близький до денного, спектральний складу світлового потоку, чутливість ламп до температури навколишнього середовища (оптимальне значення 18...25 ос), причому зниження температури погіршує умови запалювання і зменшує термін служби, виникнення стробоскопичного ефекту внаслідок пульсації світлового потоку, необхідність застосування для запуску лампи спеціальних пристроїв.

Ртутна лампа високого тиску ДРЛ складається зі скляної колби, усередині якої міститься ртутно-кварцовий пальник, наповнений інертним газом аргоном і парами ртуті. Внутрішня поверхня колби покрита люмінофором. Світловий потік лампи ДРЛ складається із променистого потоку ртутно-кварцового пальника і потоку люмінесценції.

Ртутно-кварцові пальники виготовляються двох-електродні (без запалюючих електродів) і трьох - і чотирьох-електродні (з одним або двома запалюючими електродами).

Світлова віддача ламп ДРЛ 39..153 лм/Вт, потужність 80... 100 Вт (на 220 В).

Ксенонові лампи ДКСТ (дугові ксенонові трубчасті) являють собою пряму кварцову трубку: електричний розряд у газі ксеноні при високому і надвисокому тиску (1...10 кгс/см2) дає випромінювання з безперервним спектром від ультрафіолетового до найближчої інфрачервоної області, що не відрізняється від денного; лампи підключають до мережі без баластового опору - у них зростаюча вольтамперна характеристика; потужність від 2..100 кіт, світловіддача 16,5..50 лм/Вт, температура трубки дуже висока.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)