АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Захисні властивості заземлення

Читайте также:
  1. Вимір опору заземлення
  2. Властивості абзаців
  3. Властивості алгоритмів.
  4. Властивості бібліотечного фонду
  5. ВЛАСТИВОСТІ БУД. МАТ.
  6. Властивості моралі та її функції
  7. Властивості символів
  8. Властивості сукцесії
  9. Властивості та оцінка масової свідомості
  10. Властивості функції, неперервної на замкнутому інтервалі .
  11. Властивості, ознаки та функції документа
  12. Двочленні квадратичні порывняння. Властивості символу Якобі.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1

ВИПРОБУВАННЯ ЗАХИСТНИХ ЗАЗЕМЛЕНЬ.

 

Введення

Захисне заземлення являє собою електричне з'єднання металевих - неструмоведучих частин електроустановок із землею. Воно призначено для захисту від ураження людини електричним струмом при дотику до частин електроустановок, які ізольовані від струмоведучих частин, але можуть виявитися під напругою при ушкодженні ізоляції.

 

Мета роботи

 

Вивчити призначення і принцип дії захисного заземлення, придбати навички виміру опору заземляючих пристроїв.

 

Порядок виконання роботи

 

1)Вивчити призначення захисного заземлення і його захисні властивості;

2)Вивчити устрій і принцип роботи приладу М-416;

3)Визначити захисні властивості заземлення при різних режимах нейтралі.

 

Зміст звіту

 

1)Призначення захисного заземлення і його конструкція;

 

5. Методичні вказівки до виконання самостійної роботи.

 

Захисні властивості заземлення

Захисна дія заземлення, проявляється по-різному залежно від режиму нейтралі системи електропостачання споживачів електроенергії.

У випадку мережі з ізольованою нейталлю трансформатора безпека досягається зниженням струму в тілі людини за рахунок шунтування опору людини Rл (1000 Ом) опором заземленням Rз (2 Ом- для шахтних умов) (рис. 1.1,а).

Рис. 1.1

 

Зі схеми заміщення вищеописаної ситуації рис.1.1 б маємо

 

Iл=IвRз/(Rл+Rз)

 

де Iл- струм у тілі людини; Iв- струм витоку (визначається значенням опору ізоляції електроустановки щодо землі). З наведеного вираження видно, щo чим менше Rз, тим менше Iл.

При пробої ізоляції на корпус у системі із глухозаземленою нейтраллю наступає однофазне коротке замикання (КЗ). Струм замикання викликає спрацьовування максимального-струмового захисту (МСЗ), що відключає ушкоджену ділянку (рис. 1.2), З малюнка видно, що наявність невеликого опору заземлення трохи знижує напругу дотику Uл у порівнянні з Uф за рахунок перерозподілу падіння напруги між внутрішнім опором трансформатора, опором фазного провідника лінії ZЛ і опором нульового провідник Zо. Але, через велике значення струму в ланцюги, зниження напруги дотику недостатньо для захисту людини від ураження електричним струмом. Тут захист забезпечується за рахунок швидкого відключення ушкодженої фази і залежить від правильності настроювання МСЗ. Як у першому, так і в другому випадках ефективність захисного заземлення визначається значенням опору заземлення, тому припустимі значення опорів заземлюючих пристроїв для різних видів електроустановок установлені. Правилами устрою електроустановок, а для підприємств гірничодобувної промисловості - Єдиними правилами безпеки (для шахт допускається Rз≤2 Ом, для збагачувальних фабрик і кар'єрів Rз≤4 Ом). Зазначені правила пропонують також і періодичний вимір опорів заземлюючих пристроїв.

 

 

 

 

Рис. 1.2

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)