АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації до вивчення теми. Приступаючи до вивчення цієї теми, необхідно з’ясувати поняття рівноваги та механізм її встановлення

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. Вивчення нового матеріалу.
  3. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  4. IV. Вивчення нового матеріалу
  5. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  6. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  7. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  8. Анкета для вивчення соціально-психологічного клімату в педагогічному колективі
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  10. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  11. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  12. В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

 

Приступаючи до вивчення цієї теми, необхідно з’ясувати поняття рівноваги та механізм її встановлення, формування рівноважного рівня цін і обсягу виробництва.

Особливої уваги потребують питання, пов’язані з моделями макроекономічної рівноваги. Вивчення зазначених моделей необхідно почати з класичної. Перш за все, студенти мають з’ясувати, що рівновага в такій моделі досягається шляхом взаємодії кількох ринків, а саме: ресурсів, товарів та послуг, ринку грошей, а також заощаджень. Головним серед згаданих ринків з точки зору класичної моделі макроекономічної рівноваги є ринок ресурсів. Відповідно основним ресурсом на цьому ринку є робоча сила. Класична модель передбачає встановлення макроекономічної рівноваги в умовах повної зайнятості.

Під час вивчення класичної моделі макроекономічної рівноваги потрібно значну увагу приділити побудові графіків. Зокрема, графіка рівноваги на ринку робочої сили, виробничої функції, графіка, який демонструє спадну граничну продуктивність факторів виробництва. Засвоєння взаємозалежностей, котрі демонструються за допомогою графіків, необхідно поєднувати з детальним розглядом умов побудови кожного графіка.

При розгляді наступного елемента класичної моделі макроекономічної рівноваги - ринку грошей, треба запам’ятати, що відповідно до положень класичної теорії гроші є нейтральними, оскільки їх маса впливає на рівень цін, однак не визначає обсягу реального національного продукту, зайнятості та реальної заробітної плати. Крім того, необхідно чітко з’ясувати умови рівноваги, за яких на ринку грошей встановлюється рівновага.

Вивчаючи ринок товарів та послуг, слід з’ясувати: попит на реальний продукт за класичною моделлю розглядається як обернена (спадна) функція загального рівня цін. Пропозиція, у свою чергу, визначається виробничою функцією й залежить не від загального рівня цін, а від залучених ресурсів, якими у зазначеній моделі виступає робоча сила.

Досліджуючи умови рівноваги ринку заощаджень за класичною моделлю, необхідно знати: заощадження є функцією процента і реального доходу. Крім того, треба запам’ятати, що у класичній моделі рівноважна процентна ставка не визначає обсягів пропозиції чи попиту, а впливає на розподіл доходу на дві частини: на споживання та інвестиції.

Нарешті, після розгляду графіків, що ілюструють рівновагу на ринках ресурсів, товарів та послуг, грошей, а також заощаджень, необхідно об’єднати їх відповідно до логіки розгляду в класичній моделі макроекономічної рівноваги. Тут увагу потрібно зосередити на умовах побудови кожного графіка та взаємозв’язках, які об’єднують їх у цілісну систему - класичну модель макроекономічної рівноваги.

Після розгляду класичної моделі необхідно перейти до вивчення кейнсіанської моделі макроекономічної рівноваги. Спочатку слід звернути увагу на принципові відмінності кейнсіанської моделі від класичної. Зокрема, у кейнсіанській моделі вирішальний вплив на кінцевий продукт і зайнятість має попит, а не пропозиція, як за класичною моделлю. Крім того, рівновага попиту та пропозиції може встановлюватися і за неповної зайнятості.

З’ясувавши зазначені відмінності, студенти мають перейти до розгляду умов побудови моделі, основними з яких є незмінність цін та процентної ставки, а також розгляду закритої економіки. Особливу увагу треба звернути на графічне зображення моделі, котре отримало назву кейнсіанського хреста. Після розгляду моделі без урахування ролі держави слід перейти до вивчення моделі, де держава за допомогою державних видатків та податків впливає на встановлення макроекономічної рівноваги. Тут також потрібно зосередитись на умовах побудови відповідних графіків.

Необхідно звернути увагу на те, що у цій темі об’єктом аналізу є закрита економіка. Модель, яка характеризує відкриту економіку країни, отримала назву моделі Мандела-Флемінга і розглядатиметься при вивченні теми 12.

Насамкінець студенти мають усвідомити особливості моделі макроекономічної рівноваги в перехідній економіці України. Перш за все, доцільно з’ясувати, чому в багатьох варіантах зазначеної моделі лінії сукупного попиту та сукупної пропозиції не перетинаються. Крім того, слід мати на увазі, що перехідна економіка є дуже динамічною системою, тому не може існувати моделі, яка постійно відображала б її реальний стан протягом тривалого проміжку часу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)