АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рекреаційна інфраструктура

Читайте также:
  1. Інформаційна інфраструктура
  2. Інфраструктура європейського фондового ринку
  3. Інфраструктура ринку
  4. Інфраструктура ринку
  5. Ринок і його інфраструктура.
  6. Тема 6. Ринок та його інфраструктура. (6 год.)
  7. Тема 7. Ринкова інфраструктура та її зміст.

Рекреаційні ресурси - природні й антропогенні геосистеми, тіла та явища природи, які мають комфортні властивості і споживчу вартість для рекреаційної діяльності і можуть бути використані з метою відпочинку та оздоровлення людей у певний час та за допомогою існуючих технологій і матеріальних можливостей. Рекреаційна інфраструктура - сукупність засобів забезпечення організації та здійснення рекреаційної діяльності (шляхи сполучення, заклади/місця розміщення і харчування, транспортні засоби, еколого-освітні центри, елементи рекреаційного благоустрою тощо).

Значну частину природного потенціалу складають: рекреаційні ландшафти (лісові, приморські, гірські), оздоровчі ресурси (мінеральні води та лікувальні грязі), природно-заповідні об'єкти (національні природні та регіональні ландшафтні парки, біосферні заповідники, парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва тощо), території історико-культурного призначення (пам'ятки архітектури та містобудування, історико-архітектурні заповідники та ін.).

 
 

Харків славний своєю історією, архітектурою, багатими культурними та духовними традиціями. Це один з історичних міст України, входить до

Рис 1. Успенський собор

складу Ліги історичних міст. Історична спадщина міста містить у собі більше число пам'ятників різних століть. Особливо багате місто архітектурними пам'ятками 19-20 ст., але є видатні споруди та більш раннього періоду.

Покровський собор 1689р.- найдавніше спорудження в місті, яке збереглося з часів Харківської фортеці. Успенський собор 1771-1777 рр., споруджений на місці старого собору, зведеного в 1688г. в стилі бароко (рис.1). Також одна з визначних архітектурних пам’яток Харкова - старий університетський комплекс 1766-1777 рр. З 1805 по 1958 рр. тут знаходився Харківський університет. Найдавніше будівля Харкова в стилі класицизму. Найбільш повно представлено два напрямки - модерн і конструктивізм. У Харкові знаходяться 7 державних музеїв (історичний, художній, природи при Національному університеті, літератури та ін.) Десятки музеїв створені на суспільних засадах. Серед пам'ятників монументальної архітектури привертають до себе увагу один із кращих пам'ятників Т.Г. Шевченка, пам'ятник В.М. Каразіну та ін. Немалу історико-архітектурну цінність представляють сади і парки (серед них найстаріший в Україні університетський ботанічний сад, Лісопарк, комплекс Меморіалу Слави). З Харковом пов'язані життя і діяльність багатьох видатних діячів української і російської культури (Г.С. Сковороди, Х.Д. Алчевської, А.С. Макаренко, І.І.Мечникова, Н.В. Лисенко та ін.) Є меморіальні квартири, на багатьох будинках є меморіальні і пам'ятні дощечки. Значний інтерес представляють пам'ятники технічної думки (найстаріша в Україні обсерваторія й ін.) По кількості пам'ятників, пам'ятників мистецтва, іншим визначним пам'яткам Харків займає друге після Києва місце в Україні, в його музеях зберігаються сотні тисяч документальних матеріалів минулого, у тому числі унікальні, що мають загальнонаціональне значення.

До визначних пам’яток, які виділяють наше місто з поміж інших, можна віднести такі об’єкти, як центральну площу Харкова – майдан Свободи (6 за площею в Європі та 12 у світі), Харківський планетарій ім. Ю.Гагаріна, Харківський зоопарк (найстаріший в Україні), Харківський дельфінарій (рис.2) - найбільший у СНД, стадіон «Металіст» (який був реконструйований для Євро-2012, вміщає 38633 осіб), Держпром (перша залізобетонна будівля в СРСР), канатна дорога через Ботанічний сад та парк ім. Горького.

 

 

Рис.2.Дельфінарій «Немо»

 
 

Треба зазначити, що завдяки тому, що Харків виборов право приймати чемпіонат з футболу «ЄВРО-2012» постійно виконується комплекс заходів, спрямованих на підвищення ефективності роботи туристичних організацій міста, поліпшення сервісного обслуговування гостей. Здійснено значний обсяг ремонто-реставраційних робіт щодо відбудови визначних пам’яток історії, архітектури та культових споруд Харкова.

Харківщина має цінні курортологічні ресурси, цілісні природні комплекси з комфортними мікрокліматичними характеристиками. Сприятливі природні умови Харківського регіону зумовили формування та розвиток багатьох санаторно-курортних здравниць. Мережа санаторних закладів Харкова представлена 96 об’єктами. Загальна місткість закладів курортного лікування складає близько 13205 тис. місць. У Харківському регіоні, станом на перше півріччя 2006 р. за даними Головного управління статистики у Харківській області, надають туристичні послуги 65 підприємств, у тому числі і місто Харків – 60 одиниць.

В Харкові існує широка мережа готелів та підприємств громадського харчування. За роки підготовки до проведення Євро-2012 збудували 28 нових готелів, які прийматимуть гостей турніру. 52 готеля (всього 3111 номерів) підписали угоди з туроператором УЄФА (компанією «Tuі Travel»), причому частка номерів категорії «чотири зірки» становила 18 % їхньої загальної кількості. Відповідно до вимог УЄФА готельний фонд Харкова до 2012 р. має становити 2765 номерів (1240 номерів — категорії «п'ять зірок», 1315 — «чотири зірки» і 210 — «три зірки») для розміщення «сім'ї» УЄФА.

Все це дозволяє сподіватися, що підприємці, які пов'яжуть свій бізнес з Харківським регіоном, будуть відчувати себе комфортно, знаходячись в нашому місті. Харків є досить привабливим регіоном для розвитку туристичної галузі. Хоч існує думка, що Харків та Харківська область не є конкурентоспроможним у цій галузі і не може змагатися з Кримом або Карпатами, але наш регіон має досить визначені рекреаційні ресурси, великий потенціал щодо розвитку екологічного, спортивного, пізнавального та ділового туризму.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)