АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ. більшовиків, було помилкою, відставанням від реалій історич­ного моменту

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. А.О.Смирнов: історія психології як рушійна сила цієї науки
  3. АГРАРНИЙ СОЮЗ УКРАЇНИ (АСУ)
  4. Адміністративне право України як галузь права.
  5. Античні поліси на території України
  6. Архітектура та образотворче мистецтво України в кінці ХІХст. – на початку ХХ ст.
  7. АСОЦІАЦІЯ ФЕРМЕРІВ ТА ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ УКРАЇНИ
  8. Бюджетна система України: основні характеристики
  9. Валютний курс та макроекономічний стан України.
  10. Верховний Суд України.
  11. Взаємовідносини органів державної влади й місцевого самоврядування з органами Служби безпеки України
  12. Вибір стратегії соціально-економічного розвитку України

більшовиків, було помилкою, відставанням від реалій історич­ного моменту.

Центральна Рада ігнорувала декрети й закони Раднаркому й звернулася до антибільшовицьких урядів, що виникли в кіль­кох регіонах (Дон, Кубань, Крим), з пропозицією почати пере­говори про створення нового федеративного уряду Росії — на противагу Раднаркому.

На бік ЦР у листопаді 1917 р. перейшло близько 50 % ко­раблів Чорноморського флоту, які*підняли жовто-блакитні пра­пори. Згодом було утворено Українське морське міністерство, прийнято «Тимчасовий закон про флот УНР». Але Централь­на Рада знову припустилася помилки, оголосивши службу на флоті добровільною.

Боротьба за владу ще більше загострилася під час виборів до Всеросійських установчих зборів. Українські партії отримали в Україні 70 % голосів, тоді як більшовики — лише 10 %. Серед окремих партій більшість одержали українські есери. Це було пов'язано з тим, що вони представляли інтереси українського села з приводу соціалізації землі за принципом не менше спожи­вчої, але не більше трудової норми. Лідери У ЦР, серед яких пере­важали політики-романтики, не бачили деструктивізму, що нес­ла революція й радикальні партії. До середини грудня 1917 р. конфлікт між Раднаркомом і УЦР сприймався як сутичка неан­тагоністичних політичних сил у межах однієї держави. З розши­ренням масштабів протистояння воно все більше починає інтер­претуватися як боротьба радикальних і поміркованих соціалістів.

Восени 1917 р. Україна фактично стала незалежною, проте ні народ, ні українські соціалісти це не сприймали. До кінця грудня 1917 р. лідери УЦР не вважали Україну суб'єктом між­народного права, і тільки 26 грудня було створено Генеральний секретаріат іноземних справ на чолі з А. Шульгіним. Централь­на Рада закрила кордон з Радянською Росією, припинила вивіз хліба, не пропускала на Дон через територію України частини Червоної гвардії, направлені для придушення виступу отамана Каледіна. У грудні 1917 р. більшовицький уряд заборонив ук­раїнізацію на фронтах і в тилових гарнізонах.

Щоб зміцнити свої пропозиції, більшовики вирішили про­вести Всеукраїнський з'їзд Рад, на якому перед­бачалося проголошення Радянської влади. 3-4 грудня 1917 р. до Києва прибуло 124 делега­ти від 49 Рад (з 300). Центральна Рада перехит-



Модуль 3. Новітня історія України

переїхати до Харкова, де до них приєднались делегати III об­ласного з'їзду Рад Донецько-Криворізького басейну. Так відбу­лася організація І Всеукраїнського з'їзду Рад. У його роботі взя­ли участь близько 200 делегатів від 82 Рад майже всіх губернсь-ких центрів і найбільших міст. Більшість мали більшовики.

Цей з'їзд проходив 11-12 грудня 1917 р. й проголосив Ра­дянську владу на всій території України, висловився за феде­ративну форму зв'язку між Україною і Росією, обрав Централь­ний Виконавчий комітет (41 член, з них 35 більшовиків, голова ЦВК — Ю. Медведев). ЦВК доручалося негайно поширити на території України всі декрети й розпорядження Раднаркому про землю, робітничий контроль над виробництвом, демокра­тизацію армії, оголосити недійсними всі розпорядження Цен­тральної Ради, які вона «видавала і видасть». Таким чином, на Україну поширювалася дія основних законів Радянської Росії, а законодавство ЦР ігнорувалося.

17 грудня 1917 р. було створено радянський уряд України — Народний секретаріат у складі 12 колегіальних народних сек­ретарів на чолі з М. Скрипником. Таким чином, в Україні стало два уряди, які знаходилися в антагонізмі один до одного. Ра­дянський Раднарком підтримував Народний секретаріат. Ситу­ація в Україні в грудні 1917 р. вкрай загострилася. 26 листопа­да — 17 грудня 1917 р. курултай кримськотатарського народу спробував утворити кримсько-татарську державу, але політич­на ситуація не сприяла цьому.

Ще 3 грудня 1917 р. Раднарком Росії проголосив «Мані­фест до українського народу з ультимативними вимогами до Української ради». У ньому визнавалася УНР і національні права українського народу. Сама ж Центральна Рада не визна­валася. Від неї ультимативно вимагалося пропустити радянсь­кі війська на Дон, припинити роззброєння радянських військ в Україні. У випадку не прийняття вимог Раднарком оголо­шував Центральну Раду «в стані відкритої війни проти радян­ської влади». Це було втручання у внутрішні справи України, спроба постави-ти її в залежність від Раднаркому. Сама фор­ма маніфесту (ультиматум) свідчила про бажання радянської влади в Росії загострити відносини з УЦР. 17 грудня ЦВК рад України опублікував маніфест про повалення УЦР. З Росії по­чали прибувати радянські війська, і 25 грудня 1917 р, вони по­чали наступ проти УНР.

11 січня 1918 р. Центральна Рада видала проголошення свій IV Універсал, де проголошувалася само- незалежності стійність і незалежність України. Центральна



Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

Рада не йшла на відокремлення від Росії аж до початку грома­дянської війни, коли розрив з більшовиками став немину­чим.

Уряду доручалося укласти мир з Четверним союзом; декла­рувалася передача землі без викупу всім селянам; ліси, води, надра мали перейти в підпорядкування уряду УНР; проголо­шувалося, що уряд бере під свій контроль найважливіші галузі торгівлі, банки, монополізує низку провідних галузей про­мисловості. IV Універсал став важливою віхою українського національно-визвольного руху, ознаменував відродження Ук­раїнської національної держави.

В Універсалі зазначалося про мирні взаємовідносини УНР із сусідніми державами (Росією, Польщею, Австрією, Ру­мунією, Туреччиною). Уряду доручалося завершити мирні пе­реговори з Німеччиною та її союзниками та підписати з ними мир. Передбачалося демобілізувати армію й створити міліцію, навесні роздати землю селянам без викупу, узяти під суворий контроль банки, ввести монополію за виробництво і торгівлю залізом, тютюном. Генеральний секретаріат перейменували в Раду народних Міністрів. Історичне значення IV Універсалу в тому, що Україна проголошувалася незалежною суверенною державою, а її керівники в цілому відмовилися від автономіст­сько-федералістської позиції і перейшли на самостійницькі у процесі українського державотворення, хоча залишали оста­точне вирішення питання про федеративний зв'язок з респуб­ліками колишньої російської держави Українським установ­чим зборам.

На початку 1918 р. УЦР перейшла від концепції українізації армії до формування армії за принципом добровільності — як народної міліції. До кінця березня 1917 р. у ній нараховувало­ся 15 тис. чол. Планувалося відкрити Академію національної армії, інструкторську школу для підготовки старшин, робили­ся спроби сформувати 8 територіальних армійських корпусів, відповідні технічні частини. Було реорганізовано Генеральний штаб.

Було прийнято закон про грошову систему, відповідно до якої українська гривня повинна була ділитися на 100 шагів; 2 грив­ні рівнялися 1 рублю 1917 p.; 20-гривневу монету повинні були карбувати із золота, а 1-гривневу — із срібла; шаги з нікелю.

4 січня 1918 р. Народний секретаріат УНР віддав наказ своїм військам розпочати похід на Київ. У поході брали участь не лише сформовані в Україні війська, а й надіслані Раднаркомом з Росії. Загинуло близько 10 тис. чол. Голова Ради Міністрів В. Винниченко пішов у відставку й новим прем'єром став


Модуль 3. Новітня історія України

В. Голубович. У самому Києві розпочалося повстання на заводі «Арсенал», придушене військами ЦР. Але все ж ЦР не змогла утримати Київ. Після цього туди вступили радянські війська, і під керівництвом лівого есера Муравйова були організовані масові репресії.

ЗО січня 1918 р. до Києва прибув Народний секретаріат і міс­то стало столицею радянської України. ЦР опинилася в Жито­мирі.

Зазнавши поразки в боротьбі з більшовиками, ЦР виріши­ла використати зовнішній фактор. Спочатку вона домагалася підтримки Антанти, особливо Франції, але, не дочекавшись її, вступила в переговори з Четверним союзом. Це було зроблено ще й тому, щоб не дати більшовикам можливості представляти Україну.

9 лютого 1918 р. представники ЦР підписали у Брест-Ли­товську угоду з Четверним союзом. її суть зводилась до того, що цей Союз визнавав незалежність України, засвідчував припинення стану війни, не передбачав анексій і контрибуцій, кордони між УНР і Австро-Угорщиною збігалися з довоєнни­ми російськими, а в межах майбутньої Польщі їх мала визна­чити спеціальна комісія на підставі «етнографічних відносин і з урахуванням бажань населення». Передбачалося встанов­лення дипломатичних відносин, обмін військовополоненими. Було встановлено курс української валюти по відношенню до німецької марки (1000 марок - 462 золотих карбованці УНР). Крім того, було підписано таємний договір між Австро-Угорщи­ною і УНР, який передбачав поділ Галичини на польську й ук­раїнську та об'єднання Східної Галичини з Буковиною в один суцільний коронний край. У ЦР обіцяла підтримку в постачанні Центральних держав хлібом і сировиною. У квітні 1918 р.вона підписала договір про поставки центральним країнам 60 млн пудів хліба, 400 млн штук яєць, 2,75 млн пудів м'яса, 3 млн пудів цукру тощо.

Німці з австрійцями розділили Україну на сфери впливу і ввели на її територію 450-тисячну армію. Більшовики змуше­ні були відступити, Україна опинилася під німецько-австрійсь­кою окупацією. Центральна Рада повернулася до Києва 9 бе­резня 1918 р.

Центральна Рада провела календарну реформу: день 16 лю­того 1918 р. було оголошено 1 березня. Тризуб, державний знак Володимира Великого було визнано державним гербом Украї­ни, жовто-блакитне полотнище — прапором держави. Схвале­но адміністративний поділ України на 32 землі. Було прийнято рішення про вивчення всіма службовцями української мови


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)