АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Підсумки

Читайте также:
  1. Підсумки
  2. Підсумки стану військової дисципліни та ефективності роботи керівного складу щодо його зміцнення підбивати:

1.Однорідні (однотипні) дані зручніше обробляти, вміщуючи їх у таблиці, оскільки таблична організація даних легко піддається алгоритмізації і автоматизованій обробці.

2.Для доступу до елементів одновимірного масиву необхідно вказувати ім’я масиву і у квадратних дужках – порядковий номер елемента масиву.

3.Для доступу до елементів двовимірного масиву необхідно використовувати два індекси: один вказує номер рядка, а інший – номер стовпчика. Індекси розділяються комою.

4.У роботі з масивами необхідно використовувати цикли.

5.Для доступу до елементів одновимірного масиву потрібен один цикл, а для доступу до елементів двовимірного масиву два: один цикл по рядках, а інший – по стовпчиках.

6.Двовимірний масив можна розуміти як набір одновимірних масивів, розглядаючи їх по рядках або стовпчиках.

7.Двовимірний масив чисел частіше називають матрицею. Якщо в матриці кількість рядків дорівнює кількості стовпчиків, то говорять, що задано квадратну матрицю порядку n.

8.Класичні алгоритми є невід’ємною частиною інших, складніших, алгоритмів, що використовують масиви.

9.Знання класичних алгоритмів так само важливе в програмуванні, як таблиця множення в математиці.

10.Основні ознаки класичних алгоритмів:

Ø Накопичення суми елементів масиву. Перед циклом (циклами) змінна S обнулюється і потім у циклі (циклах) команда присвоювання S:=S+A[i] (S:=S+A[i, j]) виконує накопичення суми елементів масиву.

Ø Обнуління елементів масиву. У циклі (циклах) команда присвоювання A[i]:=0 (A[i, j]:=0) виконує обнуління елементів масиву.

Ø Копіювання. У циклі (циклах) команда присвоювання B[i]:=A[i] (B[i, j]:=A[i, j]) виконує копіювання елементів з масиву А в масив В.

Ø Обіг. У циклі (циклах) команда B[i]:=A[n+1 – i], (B[i, j]:=A[i, n+1 – j]) виконує перестановку елементів масиву: з кінця в початок і з початку в кінець.

Ø Задання підрахунку. Перед циклом (циклами) змінна k обнулюється і потім у циклі (циклах) команда присвоювання k:=k+1 підраховує кількість елементів масиву, згідно з деякою умовою.

Ø Задання пошуку:

а)спершу передбачається, що шуканого елемента в масиві немає (у:=” ні “ і k:=0);

б)організується цикл відповідно до складеної умови «поки не все переглянув і не знайшов, будь ласка шукай», а математично це виглядає так:

в)у циклі порівнюється поточний елемент із шуканим. У випадку збігу формується повідомлення «є» і запам’ятовується його порядковий номер. Після цього цикл завершується, оскільки складена умова вже не виконується.

Ø Задання знаходження min, max:

а)на початку передбачається, що деякий елемент масиву є мінімальним і максимальним. Висловлюється припущення, що це перший елемент таблиці, і його вміщують, відповідно, у комірки min і max, а в комірках imin, imax (jmin, jmax) запам’ятовується порядковий номер (порядкові номери);

б)у циклі (циклах) елементи масиву порівнюються з вмістом комірок min і max і більші з них вміщуються в max, а менші – в min з одночасним запам’ятовуванням порядкових номерів;

в)видається результат пошуку.

Ø Формування масиву В з масиву А з використанням деякої умови.

а)правильносформувати умову добору;

б)використовувати різні індекси для роботи з масивами.

в)значення індексу вихідного масиву модифікується перед розміщенням чергового елемента;

Ø Однопрохідний алгоритм підрахунку кількості максимальних елементів.

Основна ідея алгоритму полягає в тому, що якщо поточний елемент масиву більший від max, то він заноситься в max і при цьому підрахунок максимальних елементів починається спочатку (з одиниці), інакше якщо поточний елемент масиву дорівнює max, підрахунок максимальних елементів триває.

11.Для доступу до елементів матриці можна використовувати умови:

а)i=j – елементи головної діагоналі;

б)i+j=n+1 – елементи побічної діагоналі;

в)i>j – елементи, що знаходяться нижче від головної діагоналі;

г)i<j – елементи, що знаходяться вище від головної діагоналі.

12.Правильно організувавши цикли, можна здійснювати доступ тільки до елементів, що знаходяться у зазначених частинах матриці.

 

Висновок!

РОБОТА З МАСИВАМИ ПОЛЕГШУЄ РОБОТУ З ДАНИМИ І АВТОМАТИЗУЄ ПРОЦЕС ЇХ ОБРОБКИ!

 

Контрольні запитання

1.Назвіть основні моменти розв’язування завдань:

1)накопичення суми;

2)обнуління;

3)копіювання;

4)переворот;

5)підрахунок;

6)пошук;

7)знаходження min, max;

8)формування масиву В з А з використанням деякої умови;

9)підрахунок максимальних елементів за допомогою аднопрохідного алгоритму.

2.Сформулюйте правило множення матриць.

3.Які зміни необхідно виконати в однопрохідному алгоритмі підрахунку максимальних елементів, щоб з нього одержати алгоритм підрахунку кількості мінімальних елементів?

 

Вправи

Вправа 1. В один будинок протягом m днів постачали молоко. Відомо, що його кількість і ціна можуть бути різними. Скласти алгоритм знаходження кількості молока, проданого за максимальною ціною.

Вправа 2. Дано масив цілих чисел A[1:n]. З нього побудуйте масив В, що містить ті самі числа, що і масив А, але всі парні елементи передують усім непарним:

1)порядок проходження елементів зберегти;

2)порядок проходження елементів можна не зберігати;

3)порядок проходження чисел зберегти і нового масиву не заводити.

Вправа 3. В одномірному масиві A[1:n] замінити нулями всі елементи, що більші від середнього арифметичного елементів масиву.

Вправа 4. Серед учнів школи проведено змагання з метання м’яча. Інформація подана у вигляді двох масивів. В одному – прізвища учнів, а в іншому – результати метання відповідно. Необхідно видати на екран прізвища учнів, що мають максимальний результат, і сам результат.

Вправа 6. Перетворити квадратну матрицю порядку n за правилом: рядок з номером n зробити стовпчиком з номером n, а стовпчик з номером n зробити рядком з номером n.

Вправа 7. Дано матрицю А розміром n x m дійсних чисел. Необхідно знайти індекси перших двох однакових чисел.

Вправа 8. З квадратної матриці А порядку n створити одновимірний масив В з елементів першого рядка, побічної діагоналі і останнього рядка матриці.

Вправа 9. Дано одновимірний масив A[1:k] і матрицю В порядку n. Замінити нулями в матриці ті елементи з парною сумою індексів, для яких є рівні серед елементів масиву А.

Вправа 10. Дано квадратну матрицю порядку n. Обчислити суму її елементів, розташованих на головній діагоналі і вище, які більші за величиною всіх елементів, розташованих нижче від головної діагоналі. Якщо на головній діагоналі і вище її немає елементів із зазначеними властивостями, то відповіддю повинно служити повідомлення про це.

Вправа 11. Дано квадратну матрицю порядку n (n>2). Сформувати послідовність b1, b2, …, bn з нулів і одиниць. Якщо елементи і -го рядка матриці утворюють зростаючу послідовність, то bi=1, інакше bi=0.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)