АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Переміщення інтелектуальної власності через кордон

Читайте также:
  1. III Общий порядок перемещения товаров через таможенную границу Таможенного союза
  2. А) плечевой пояс проходит через грудную клетку; б) характерны анальные пузыри; в) зубы преобразовались в роговые пластины; г) уплощенные и широкие ребра.
  3. А. Стекание тока в землю через одиночные заземлители
  4. Алекс встал перед съёмочной группой, надел ремень гитары через голову и поставил руку на струны.
  5. Алчность не может превратиться в не-алчность; через алчность нужно переступить. Вы не можете изменить ее.
  6. Бог так благ каждый день, Песнь хвалы вложил Он в сердца людей. Бог так благ каждый день, Через тьму и ночь нам сияет свет. Бог так благ, Бог так благ каждый день.
  7. Большой помощью украинскому народу была продажа хлеба через пограничные города, т.к. 1648 год на Украине был неурожайным.
  8. Бумаге, подается не позднее, чем через один год с того момента,
  9. В клинике при обследовании у больного диагностировали диафрагмальную грыжу-выпячивание в грудную полость желудка через одно из слабых мест диафрагмы.
  10. В мгновенном периоде рынок стабилизируется через изменение рыночной цены.
  11. Ване и его отцу вместе 40 лет. Сколько будет им вместе через три года?
  12. Введение лекарственных средств через прямую кишку в виде свечей

В Угоді TRIPS особливу увагу приділено внутрішнім механізмам захисту прав інтелектуальної власності, які у разі їх ефективності повинні виявити та закрити джерело цієї незаконної діяльності, тобто місце виробництва товарів з порушенням прав інтелектуальної власності. Як правило, це ефективніший спосіб захисту прав інтелектуальної власності, який зменшує можливість ризи­ку дискримінації щодо імпортованих товарів, ніж спеціальні заходи із захисту прав інтелектуальної власності на митному кордоні.

Проте в Угоді TRIPS визнається, що захист прав інтелектуальної власності, пов'язаний з виявленням та закриттям джерела незаконної діяльності, не завж­ди є можливим і що у будь-якому випадку не всі країни є учасницями COT. Тому ця угода також визнає значення процедур захисту прав інтелектуальної власності на митному кордоні, що надають правовласникам можливість співпрацювати з митними органами щодо запобігання введенню в обіг товарів, виготовлених з порушенням прав інтелектуальної власності.

Згідно з Угодою TRIPS до товарів, які мають пройти процедури захисту прав на митному кордоні, необхідно віднести принаймні визначені для імпорту товари з порушенням прав на торговельні марки та авторських прав. Це такі ка­тегорії товарів:

а) товари з порушенням прав на торговельні марки — будь-які товари, у тому числі їх упаковка, марковані без дозволу правовласника торговельною маркою, ідентичною торговельній марці, права на яку правомірно зареєстро­вані щодо таких самих товарів, або такою, яку не можна відрізнити за суттєвими ознаками від подібної торговельної марки, і яка, таким чином, порушує права на торговельну марку, зареєстровані відповідно до законодавства країни імпорту;

б) товари з порушенням авторських прав — будь-які товари, що є копіями, виготовленими прямо чи опосередковано з будь-якого виробу без згоди право власника чи його правонаступника у країні виробництва товарів, за умови, що виготовлення такої копії є порушенням авторських прав відповідно до законо­давства країни імпорту.

Основний механізм, встановлений відповідно до Угоди TRIPS, полягає в тому, що кожна країна — учасниця COT повинна визначити компетентний орган, який за своїм характером може бути, на розсуд країн-учасниць, адміністративним чи судовим, і щодо якого правовласники можуть подавати заяви на здійснення митних процедур захисту їхніх прав. Отож, цей компетент­ний орган може бути представлений суддею, який видає тимчасове судове рішення, обов'язкове для виконання митними органами або службою у самій митній адміністрації, яка несе спеціальну відповідальність за забезпечення надійного захисту прав інтелектуальної власності на митному кордоні.

Власник прав інтелектуальної власності, який подає заяву до компетентно­го органу, повинен надати відповідні докази порушення його прав на підставі наявних даних («prima facie»), а також докладний опис товарів з метою полег­шення їх ідентифікування митними органами. Компетентний орган повідомляє заявника про прийняття його заяви і про відповідний період її розгляду, а та­кож дає відповідні розпорядження співробітникам митних органів. Після цього заявник зобов'язаний порушити судову справу щодо зазначеного порушення прав з метою судового розгляду цієї справи за суттю. У тих країнах, де законо­давство вимагає від компетентних органів діяти за власною ініціативою і при­пиняти введення в обіг товарів, щодо яких вони одержали докази («prima facie») про порушення прав інтелектуальної власності:

компетентні органи можуть у будь-який час зажадати від правовласника будь-якої інформації, що може допомогти їм у виконанні своїх повноважень;

імпортер і правовласник повинні бути негайно сповіщені про припинення вве­дення товарів в обіг. Якщо імпортер подав апеляцію до компетентного органу про­ти припинення введення товарів в обіг, то така дія може бути здійснена на визначе­них умовах;

країни — учасниці COT можуть звільняти державні органи і службовців від застосування до них відповідних покарань лише у випадках добросовісного здійснення ними або наміру вчинити такі дії.

Положення Угоди TRIPS щодо заходів із захисту прав інтелектуальної власності на митному кордоні вимагають вжиття запобіжних заходів проти зловживань щодо порушення імпорту товарів. Більшість подібних видів га­рантій проти зловживань надто завзятими правовласниками передбачено за­побіжними судовими заходами щодо захисту прав інтелектуальної власності.

У розділі X Митного кодексу (далі — МК) України «Контроль за переміщен­ням через митний кордон України товарів, що містять об'єкти права інтелекту­альної власності» дається поняття контрафактного товару. Згідно з п. 10 ст. 1 МК України контрафактними є товари, що містять об'єкти права інтелектуаль­ної власності, ввезення яких на митну територію України або вивезення з цієї території призводить до порушення прав власника, що захищаються відповідно до чинного законодавства та міжнародних договорів України.

Відповідно до МК України власник прав інтелектуальної власності, який має підстави вважати, що при переміщенні товарів через митний кордон Украї­ни порушуються чи можуть бути порушені його права, які мають правову охо­рону в Україні, може подати заяву до Державної митної служби України про реєстрацію товарів, вироблених і введених в обіг із застосуванням об'єктів прав інтелектуальної власності. Державна митна служба веде реєстр зазначе­них товарів, а порядок їх реєстрації, у тому числі форма заяви власника прав інтелектуальної власності, перелік інформації та документів, які додаються до заяви, порядок подання та розгляду заяви, визначаються Кабінетом Міністрів України. За реєстрацію цих товарів, подовження її терміну, а також внесення змін до реєстру стягуються митні збори. Інформація про зареєстровані товари надсилається до всіх митних органів України.

Якщо митний орган на підставі даних реєстру товарів, вироблених і введе­них в обіг із застосуванням об'єктів прав інтелектуальної власності, виявляє оз­наки того, що товари, пред'явлені для митного контролю та митного оформ­лення, є контрафактними, їх митне оформлення призупиняється. Такі товари підлягають розміщенню на складах тимчасового зберігання або на складах митних органів.

Рішення про призупинення митного оформлення товарів терміном на 15 ка­лендарних днів із можливістю наступного подовження терміну не більше ніж на 15 календарних днів приймає начальник митного органу або особа, яка його заміщує. Не пізніше наступного робочого дня після дати прийняття рішення про призупинення митного оформлення зазначених товарів митний орган повідомляє власника прав інтелектуальної власності про факт переміщення че­рез митний кордон України цих товарів, а декларанта — про підстави призупи­нення їх митного оформлення, а також доводить до його відома найменування та адресу власника прав інтелектуальної власності.

Якщо протягом термінів призупинення митного оформлення контрафактність товарів буде підтверджена, митний орган відкриває справу про порушення митних правил, а товари — безпосередні предмети правопорушення — вилучаються з ме­тою конфіскації. Якщо контрафактність товарів не буде підтверджено, вони підля­гають митному оформленню у звичайному порядку. Порядок відшкодування вит­рат, пов'язаних із призупиненням митного оформлення можливих контрафактних товарів, встановлюється чинним законодавством.

Згідно зі ст. 345 МК України ввезення на митну територію України або ви­везення за її межі з комерційною метою товарів з порушенням прав інтелекту­альної власності тягне за собою накладення на громадян штрафу у розмірі від Десяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів з конфіскацією контрафак­тних товарів, а на посадових осіб — від тридцяти до ста п'ятдесяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією контрафактних товарів.

Власник прав інтелектуальної власності та власник товарів, вироблених і введених в оборот із застосуванням об'єктів прав інтелектуальної власності у разі непогодження з рішенням митного органу вправі звернутися до суду з ви­могою захисту своїх прав. Детальніше механізм захисту прав інтелектуальної власності на митному кордоні України розкрито у «Положенні про порядок реєстрації та переміщення через митний кордон України товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності», затвердженому постановою Кабінету Міністрів України.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)