АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Коефіцієнт діючих малих підприємств

Читайте также:
  1. Аналіз активів та пасивів підприємства
  2. Аналіз беззбитковості підприємства
  3. Аналіз валового прибутку підприємства
  4. Аналіз використання виробничої потужності підприємства
  5. Аналіз використання обладнання і виробничої потужності підприємства
  6. Аналіз забезпеченості підприємства основними засобами
  7. Аналіз платоспроможності підприємства
  8. Аналіз показників використання основних засобів підприємства
  9. Аналіз структури капіталу підприємства
  10. Аналіз технічного рівня розвитку підприємства
  11. Аналіз трудових ресурсів та оплати праці на підприємстві
  12. Аналіз фінансової стійкості підприємства

Спочатку знаходимо співвідношення кількості діючих малих підприємств на 1000 чоловік населення в Україні ()

,

де ДМПу – кількість діючих малих підприємств в Україні в конкретний период;

Ну – населення України.

Наприклад: кількість діючих малих підприємств в Україні у 1996 році складала .

Потім так само розраховуємо чисельність діючих малих підприємств кожної області ().

Коефіцієнт діючих малих підприємств кожної області () розраховується як відношення кількості діючих малих підприємств на 1 000 чоловік населення в Україні до екологічного показника по кожній області:

.

Усі здобуті значення переносимо до графіка, де по осі ОХ розташовані області, а по осі OY – відповідні коефіцієнти. Проведемо також пряму К=1 (яка відповідає середньому показнику в Україні). Після послідовного об’єднання всіх значень отримуємо ламану лінію, за допомогою якої можна простежити ситуацію щодо стану діючих малих підприємств у кожній із областей України і порівняти з іншими регіонами або середнім показником в Україні.

Однак один показник не дає повного та всебічного реального уявлення про стан розвитку підприємницьких структур, тому необхідно зіставляти (або поєднувати на малюнку) декілька коефіцієнтів за різними показниками діяльності підприємницьких структур. За аналогічною методикою розраховуємо і інші показники.

2. Коефіцієнт зайнятості на малих підприємствах:

,

де - питома вага (частка) населення, зайнятого на малих підприємствах, у кількості населення, зайнятого в усіх сферах економічної діяльності України;

- той самий показник для кожної області.

Розглянемо деякі показники фінансово-економічної діяльності малих підприємств. Можна виділити десятки показників, але всі вони мають як переваги, так і недоліки. Для визначення фінансово-економічної ефективності діяльності малих підприємств обчислимо два показники: рівень рентабельності та продуктивність праці.

Рівень рентабельності розраховуємо як відношення прибутку (П) до собівартості (Сб) у процентах:

.

Рівень рентабельності може визначатися і як співвідношення прибутку до вартості основних фондів та оборотних засобів.

3. Коефіцієнт рівня рентабельності малих підприємств:

,

де - середній рівень рентабельності малих підприємств в Україні;

- рівень рентабельності кожної області.

4. Коефіцієнт продуктивності праці працівників малих підприємств:

,

де - продуктивність праці працівників малих підприємств в Україні;

– продуктивність праці працівників малих підприємств у кожній області.

Продуктивність праці можна розраховувати як співвідношення балансового прибутку до чисельності працівників (середньоспискової) або як відношення виручки (валового доходу) від реалізації продукції, робіт та послуг до чисельності працівників малих підприємств.

5. Коефіцієнт заробітної плати працівників малих підприємств:

,

де - середньомісячна заробітна плата робітників малих підприємств в Україні;

- середньомісячна заробітна плата працівників малих підприємств кожної області.

За зазначеною методикою можна здійснювати розрахунки коефіцієнтів та інших показників, які визначають не лише загальний стан підприємницьких структур а й стан фінансово-економічної діяльності. Ці самі коефіцієнти можна використовувати при аналізі діяльності кооперативів, фермерських господарств та інших підприємницьких структур.

Такі самі розрахунки з використанням коефіцієнтів діяльності підприємницьких структур можна використовувати на рівні області, району, міста.

Усі ці фактори (показники) необхідно враховувати при розробці та реалізації системи регіонального регулювання та здійснення ефективної регіональної політики підтримки суб’єктів підприємницької діяльності.

Використовуючи відповідні інтегровані показники (коефіцієнти аналізу діяльності) можна створити матрицю цих показників і на її основі побудувати відповідні графіки, що наочно ілюструють тенденції розвитку малих підприємств кожної області, що дає можливість здійснювати порівняльний аналіз економічного розвитку малого підприємництва в Україні.

 

3. Соціально-економічні аспекти “тінізації” малого підприємництва

Надзвичайно актуальною, складною та великомасштабною проблемою, яка пов’язана з економічною й соціальною безпекою України і потребує як правового, так і економічного та соціального державного регулювання, є розвиток тіньової економіки.

Тіньовий сектор економіки почав серйозно впливати на всі соціально-економічні процеси, які відбуваються у суспільстві. Без урахування цього факту стало неможливим проведення наукового економічного аналізу на макро- і мікрорівні, прийняття ефективних управлінських і законодавчих рішень на всіх рівнях структур. Ігнорування такого багатогранного й суперечливого явища, як тіньова економіка, призводить до серйозних помилок при визначенні макроекономічних показників, до неадекватної оцінки найважливіших процесів і тенденцій, до тактичних і стратегічних прорахунків при прийнятті відповідних рішень.

Тіньова економіка істотно впливає на всі сторони економічної діяльності, на політичне й суспільне життя кожної країни. У загальносвітовому масштабі частка тіньової економіки становить 5-10 % від валового внутрішнього продукту (ВВП). В африканських країнах цей показник сягає 30 %, у Чехії – 18 %, у Росії – 40 %, Частка тіньової економіки в Україні в 1995 році становила понад 40 % від реального валового внутрішнього продукту. Дехто з експертів навіть називає більшу цифру – 50-60 %.

Показник 40-50 % є вже критичним. На цьому рівні вплив тіньових факторів стає настільки відчутним, що суперечність між легальним і тіньовим секторами спостерігається практично у всіх сферах життєдіяльності суспільства.

Такий економічний феномен, як зростання “тінізації” у перехідній економіці властивий усім країнам, незалежно від рівня та моделі економічного розвитку. Але, за оцінками експертів, саме в постсоціалістичних країнах і, зокрема, в республіках колишнього Радянського Союзу тіньовий сектор практично на рівних конкурує з офіційною господарською діяльністю в багатьох галузях національної економіки.

Тіньова економіка – явище не нове. Вона виникла на зорі цивілізації паралельно з виникненням перших державних утворень. Так, наприклад, тільки-но людство почало карбувати монети, як відразу ж з’явилися фальшивомонетники. Але, незважаючи на багатовікову історію тіньової економіки, вчені-економісти до недавнього часу не приділяли їй належної уваги. Лише у другій половині ХХ ст. почали з’являтися наукові дослідження провідних економістів з цієї проблематики.

Однією з перших серйозних праць із питань тіньової економіки є стаття американського економіста П. Гутмана “Підпільна економіка”, опублікована в 1977 році, в якій висловлено думку про те, що неврахованою економічною діяльністю більше не можна нехтувати.

Необхідно зазначити, що у спеціалістів, які займаються дослідженням проблеми тіньової економіки, поки що немає єдиної думки щодо таких основних питань, як визначення суті тіньової економіки, її структурних елементів, вибір адекватних методів та індикаторів оцінки її обсягів, вплив різних факторів на розвиток тіньової економіки та вплив самої тіньової економіки на економічний стан держави тощо. У зарубіжній і вітчизняній науковій літературі на сьогодні немає чіткого загальноприйнятого визначення явища, яке дістало назву “тіньова економіка”. Для його визначення використовується надто широкий і різноплановий спектр характеристик: підпільна, неврахована, друга, деструктивна, нерегламентована, неофіційна, кримінальна, фіктивна, дефективна, паралельна, чорна, брудна, неформальна, нелегальна, позазаконна, злочинна тощо.

Ситуація, коли немає загальноприйнятого поняття тіньової економіки, призводить до того, що у працях різних учених у цей термін вкладаються різні тлумачення. Найбільш часто вживаним можна вважати визначення, запропоноване Є.Фейгом у 1979 році. За цим визначенням, до тіньової економіки належить уся економічна діяльність, яка з будь-яких причин не враховується офіційною статистикою і не входить до валового національного продукту.

Фейг та інші вчені виділяють дві основні складові тіньової економіки:

1) економічна діяльність, що є легальною, не прихованою, але й такою, що не підлягає оподаткуванню і не враховується офіційною статистикою;

2) протизаконна, свідомо приховувана економічна діяльність.

До першої складової тіньової економіки найчастіше належать виробництво в домашніх господарствах, надання послуг на непостійній основі, невеликі підробітки, дохід, що отримується з присадибних ділянок тощо. Ця діяльність не враховується при розрахунках валового національного продукту, а її облік практично неможливий. Ця частина тіньової економіки в багатьох наукових працях дістала назву “неформальна економіка”.

Друга складова включає як заборонену в державі економічну діяльність, так і діяльність яка має враховуватися й контролюватися державою, підпадаючи при цьому під оподаткування, але вміло приховується для ухилення від сплати податків або з іншою метою. Ця частина тіньової економіки дістала назву “підпільна економіка”. До такої діяльності належать отримання прихованих доходів, нелегальне виробництво товарів та послуг, розкрадання та шахраювання тощо.

На сьогодні існує досить містке визначення тіньової економіки (О.В. Турчинов), в якому розглядається 4 її складові блоки:

1) неприховувана від державних органів економічна діяльність, але з об’єктивних чи суб’єктивних причин не врахована, не контрольована і не оподаткована;

2) легальна економічна діяльність, у процесі якої відбувається повне або часткове відхилення від сплати податків, зборів, штрафів, та інших обов’язкових платежів, а також порушення її державної регламентації (тобто суб’єкт тіньової економічної діяльності одержує додатковий дохід шляхом порушення чинного податкового та іншого законодавства, що регламентує економічну діяльність);

3) незаконна, навмисно прихована від державних органів економічна діяльність;

4) діяльність, спрямована на отримання доходу шляхом скоєння чи сприяння скоєнню злочинів, що тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

Таким чином, тіньова економіка – це економічна діяльність суб’єктів підприємницької господарювання (фізичних і юридичних осіб), яка не враховується, не контролюється й не оподатковується державою і (або) спрямована на отримання доходу шляхом порушення чинного законодавства.

Усі види тіньової економічної діяльності можна поділити на 3 блоки:

1) легальне (нерегламентоване державою) виробництво товарів і надання послуг (“неформальна економіка”) – виробництво у домашніх господарствах; надання послуг на непостійній основі; здавання квартир, гаражів тощо в оренду; невеликі підробітки тощо;

2) порушення в межах дозволеної економічної діяльності (“підпільна економіка”) – нелегальне виробництво офіційно дозволених товарів (послуг); ухилення від сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів у межах офіційної економіки; валютно-фінансові та фондові порушення, махінації;

3) заборонені види діяльності: кримінальний промисел, рекет, корупція тощо (“незаконна економіка”) – кримінальний промисел (наркотики, військова зброя, проституція тощо); розкрадання; шахрайство; рекет; корупція.

Основна частина видів діяльності, які належать до тіньової економіки, провадиться з порушенням вимог і обмежень, висунутих державою до економічної діяльності суб’єктів підприємництва.

Поряд із “позитивними”, вимушеними обмеженнями й вимогами (збереження життя і здоров’я членів суспільства; збереження матеріальних і культурних цінностей; захист цілісності та інтересів держави; створення умов для соціальної стабільності й економічного розвитку суспільства; формування систем державного управління соціально-економічними процесами тощо) є також надмірні вимоги й обмеження (посилення оподаткування, надмірна регламентація економічної діяльності, адміністративні бар’єри щодо здійснення підприємницької діяльності тощо).

Основні причини порушень державних вимог і обмежень:

- недосконалість законодавчої бази, яка регламентує підприємницьку діяльність (її складність, безсистемність і суперечливість);

- низька ефективність системи державного управління, помилковість (некомплексність) програм, які реалізує держава;

- економічна вигода від порушень регламентації та обмежень;

- силовий державний і недержавний примус;

- антисоціальні форми задоволення своїх потреб і попит на аморальні й соціально негативні товари та послуги (наркоманія, проституція тощо).

Звичайні (найпростіші) механізми тіньової діяльності спостерігаються в межах неврахованого офіційною статистикою легального виробництва товарів і послуг (неформальна економіка). Йдеться про неформальні громадські зв’язки між фізичними особами, які продають товари, вироблені в умовах домашніх господарств (продукти харчування з присадибних ділянок, продукцію кустарних промислів тощо), або надають послуги, засновані на праці виконавця (ремонт квартир, репетиторство, догляд за дітьми), чи заробляють гроші, використовуючи приватну власність (здавання квартир, гаражів в оренду, перевезення приватним транспортом тощо).

Спільною рисою, властивою для цього виду діяльності, є те, що не ведеться облік отриманих таким шляхом доходів при визначенні офіційного сукупного доходу фізичної особи, який підлягає (має підлягати) оподаткуванню.

Найбільшим масовим видом тіньової економічної діяльності є ухилення від сплати податків та обов’язкових платежів..

Основні способи ухилення від сплати податків:

1) нелегальне виробництво товарів (послуг);

2) неврахований обіг, а саме: невраховані обсяги реалізації товарів та послуг; неофіційний бартер; невраховані проплати; неврахована виплата зарплати;

3) незаконне отримання й використання податкових пільг;

4) приховування реальних обсягів прибутку й доходів (штучне завищення собівартості продукції), а саме: фальсифікація цін; використання зарубіжних підприємств і рахунків; використання кредитних і страхових схем; фальсифікація змісту затратних статей; фальсифікація виробничих затрат; використання тіньових фінансових посередників;

5) приховування доходів (для фізичних осіб);

6) штучне банкрутство і штучна неплатоспроможність;

7) приховування чи фальсифікація звітної документації та інформації про економічну діяльність;

8) зміна резидентства суб’єкта економічної діяльності.

Для оцінювання розмірів тіньової економіки найчастіше використовують (можна використовувати) такі методи:

- соціологічні методи (опитування, обстеження);

- статистичні методи (аналіз розбіжностей даних офіційної статистики, оцінка нарахованої вартості складових ВВП);

- монетарні методи (аналіз попиту на готівкові гроші, аналіз обсягів грошових операцій);

- структурні (галузеві) методи (експертний метод, метод домінування, метод зіставлення галузей);

- спеціальні методи (метод дослідження зайнятості, метод стійких взаємозв’язків, метод Палермо та ін.).

Із трьох блоків (неформальна економіка, підпільна економіка та незаконна економіка) суб’єкти малого підприємництва значною мірою здійснюють (нерегламентоване державою) виробництво товарів і надання послуг, а також здійснюють певні порушення в межах дозволеної економічної діяльності. Щодо третього блоку (незаконна економіка) – кримінальні промисли (здійснення заборонених видів діяльності), рекет, корупція тощо – це сфера, як правило, представників великого капіталу. Сферою тіньової діяльності суб’єктів малого підприємництва є “неформальна економіка”, “підпільна економіка”.

За способом здійснення неформальної та підпільної діяльності слід визначити такі категорії:

- індивідуально зайняті;

- працівники та власники малих незареєстрованих виробничих одиниць;

- офіційно не оформлені працівники у зареєстрованих організаціях;

- діяльність підприємств формального сектору, яка не враховується та не оподатковується, але дає їхнім працівникам невраховані доходи;

- неврахована діяльність працівників формального сектору, яка здійснюється на робочому місці тощо.

Працівників, зайнятих у неформальному секторі, необхідно поділяти (враховувати) на:

- зайнятих тільки у неформальному секторі;

- зайнятих як у неформальному секторі, так і у формальному.

Тобто неформальний сектор умовно можна поділяти на 2 частини:

1) “неформальна економіка” (діяльність незареєстрованих суб’єктів підприємницької діяльності;

2) “напівформальний” сектор (діяльність зареєстрованих суб’єктів, яка не враховується, не оподатковується тощо), тобто “підпільна економіка”.

Розглянемо особливості “підпільної економіки”, або так названого напівформального сектору економіки, і зробимо відповідні розрахунки економічні розрахунки економічних витрат такого типу “тінізації” малого підприємництва.

З цією метою зіставимо фактичні основні показники діяльності суб’єктів малого підприємництва та “реальні” “потенційні” показники (за вибором).

Так, наприклад, “реальна” виручка (валовий дохід) від реалізації продукції, робіт, послуг () обчислюється за формулою:

,

де - коефіцієнт “реальної діяльності” і -го року;

- фактичний валовий дохід (виручка від реалізації продукції, робіт, послуг) і -го року.

Коефіцієнт “реальної діяльності” обчислюється, як співвідношення кількості зареєстрованих суб’єктів (зокрема – малих підприємств) до кількості діючих:

,

де - кількість зареєстрованих малих підприємств і -го року,

- кількість діючих малих підприємств і -го року (які звітували).

Використовуючи коефіцієнт “реальної діяльності” малих підприємств можна розраховувати:

- “реальний” валовий дохід (виручку від реалізації продукції, робіт, послуг);

- “реальні” надходження до бюджету;

- “реальний” балансовий прибуток малих підприємств тощо.

Зрозуміло, що ці показники збільшаться на коефіцієнт “реальної діяльності”.

Слід зазначити, що неформальний сектор малого підприємництва (як і всієї економіки) не можна вважати феноменом ринкової економіки. Він існував і раніше: репетитори, будівельники-“шабашники”, кравці, домашня обслуга, перекупники (яких називали “спекулянтами”) тощо. Існувала й “тіньова економіка”. Проте останніми роками склад, обсяги, характер неформального сектору різко змінилися. Насамперед чисельність зайнятих у цьому секторі в багато разів збільшилася, різко зросла питома вага торгівлі.

Неформальний сектор став фактично самостійним сегментом ринкової економіки. Крім того, велика частина людей поєднує роботу у формальному та неформальному секторах економіки. У неформальному секторі зайняті також учні, студенти, пенсіонери. Але роль неформального сектору не є однозначною. З одного боку він вирішує проблему зайнятості, доходів населення, а з іншого – для зайнятих у цьому секторі економіки не існують соціальний захист, не контролюються умови їх праці тощо. Відбувається відплив частини кваліфікованих і перспективних робітників із формального у неформальний сектор економіки, що в першу чергу негативно відображається на його ефективності.

 

Лекція 13


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.015 сек.)